Θα μιλήσουμε για την ταμπακιέρα;

Παναγιώτης Μαΐστρος, Δημοσιευμένο: 2017-08-30

Τις τελευταίες ημέρες έχει ζεσταθεί για τα καλά ο δημόσιος διάλογος για το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου ενιαίου φορέα του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Αυτό έκανε και τον αγαπημένο μου ανηψιό, τον Μάριο, να έρθει να με βρεί για να μου πεί τις απόψεις του, ελπίζοντας πως θα τις δημοσιοποιήσω, «για να ακουστεί επιτέλους και η νέα γενιά». Δεν του χαλάω χατήρι, γιατί μου θυμίζει τη γενιά μου στην ηλικία του, οπότε μεταφέρω αυτούσια τη συζήτησή μας :

Μάριος: Αγαπητέ μου θειέ, βλέπω αρκετούς υποψήφιους να ενδιαφέρονται για την ηγεσία του καινούργιου κόμματος. Έχει ξεκαθαριστεί το ιδεολογικο–πολιτικό πλαίσιο και οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ; Σε τι καταλαβαίνεις πως δεσμεύεται για το αύριο ;

Πάνος: Μάριε αυτοί που πήραν τη σχετική πρωτοβουλία, δηλώνουν πως επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα καινούργιο πόλο στο πολιτικό μας σύστημα, που θα εκφράζει τη σύγχρονη κεντροαριστερά, το προοδευτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία, την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.

Μάριος: Αυτό που είπες είναι πολύ «ξύλινο». Για τη γενιά σου αυτό το «μακαρόνι» κάτι μπορεί να λέει. Για τη δική μου όχι. Όπως μου έχεις πει, ανήκεις στη γενιά του 1–1–4 και του 15%, ένιωσες τη βαθειά απογοήτευση της 21ης Απριλίου του 1967 με τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τη χαρά της αποκατάστασης της Δημοκρατίας το 1974, συμμετείχες ενεργά στο δημόσιο βίο της χώρας σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και μπορεί για σένα οι έννοιες αυτές να έχουν ιστορικό βάρος, να δημιουργούν μια προσδοκία. Για τη γενιά μου δεν αποτελούν εγγύηση για το αύριο.

Πάνος: Μάριε, βρήκα στο διαδίκτυο και σου έστειλα το κείμενο του Ιουλίου του 2016 που εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις». Περιέχει συγκεκριμένες θέσεις για τους Πολιτικούς θεσμούς, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, το Κοινωνικό Κράτος, την Υγεία, το Ασφαλιστικό σύστημα, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Ποιότητα ζωής.

Μάριος: Το ξεφύλλισα, μου φαίνεται καλογραμμένο αλλά έχω δύο ενστάσεις. Πρώτον, δεν πρόκειται οι πολίτες να διαβάσουν αυτό το κείμενο των 40 σελίδων, για να πεισθούν για το νέο πολιτικό εγχείρημα. Και δεύτερον προχτές μόλις διάβασα το άρθρο σου στο metarithmisi.gr, που εξηγείς γιατί στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται προγράμματα, αλλά το «Βλέποντας και κάνοντας».

Πάνος: Σε καταλαβαίνω, αλλά καθένας από αυτούς που διεκδικούν την ηγεσία του νέου φορέα έχει μια προσωπική επαγγελματική και πολιτική διαδρομή, έχει δώσει δείγματα γραφής. Και πιστεύω ότι στον επόμενο μήνα θα αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του καθένα, ώστε οι πολίτες να επιλέξουν αυτόν ή αυτήν που τους εμπνέει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το αύριο.

Μάριος: Έχεις δίκιο όπως βλέπεις τα πράγματα. Αλλά εγώ πρέπει να ακούσω συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για το αύριο και να πειστώ. Σου θυμίζω ότι τέλειωσα το Πανεπιστήμιο και ετεροαπασχολούμαι. Η αδελφή μου τέλειωσε ΤΕΙ και ψάχνει για δουλειά. Ο ξάδελφός μου έκανε το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία και αναγκάστηκε να μείνει εκεί για να βρεί δουλειά, γιατί ο πατέρας του δεν μπορεί να τον βοηθήσει, είναι ελεύθερος επαγγελματίας και τον έχουν πνίξει τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Η σύνταξη της γιαγιάς μειώθηκε και δεν μπορεί να μας βοηθήσει πια.

Πάνος: Μάριε έχεις δίκιο για όλα αυτά τα προβλήματα που περιγράφεις. Αλλά εδώ που φτάσαμε, με τη βαθειά οικονομική κρίση, η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται ατομική πρωτοβουλία και συλλογική προσπάθεια.

Μάριος: Δεν θα κάνω κριτική στις γενιές σας που μας έφεραν εδώ για να μη σε στεναχωρήσω, αλλά πες μου, ποιός μας εγγυάται ότι αύριο θα διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες, ώστε η πρωτοβουλία του καθένα μας να μη χρειάζεται «μπάρμπα στην Κορώνη» ; Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη διάκριση «σε δικούς μας» και «στους άλλους». Οι θεσμοί της Δημοκρατίας, όπως τους λες, δεν είναι στα καλύτερά τους. Η δημόσια διοίκηση είναι σε περιδίνηση από τις λεγόμενες «διοικητικές μεταρρυθμίσεις», η δικαιοσύνη αμφισβητείται, τα κόμματα εξουσίας έχουν σκάψει χαρακώματα και τα υπόλοιπα τα πετροβολούν εκ του ασφαλούς.

Πάνος: Συμφωνώ. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν αλλαγές και βελτιώσεις που δεν θέλουν χρήματα. Η οργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χρειάζεται λίγα χρήματα. Εάν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η δημόσια διοίκηση θα βελτιωθεί και οι αναπτυξιακές πολιτικές θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν καλύτερα. Για να βελτιωθεί όμως το πολιτικό μας σύστημα, αρμόδιοι είναι οι πολίτες. Εάν επιλέγουν να τους εκπροσωπούν λαϊκιστές πολιτικοί που ικανοποιούν το θυμικό και επιβιώνουν πολώνοντας, δεν έχει πολλές ελπίδες η πατρίδα.

Και για να γυρίσω στην αρχή της κουβέντας μας, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα του κέντρου και της κεντροαριστεράς δεν πρέπει να αναλωθούν στις κομματικές διαφορές της δεκαετίας του 1980, του 1990 και του 2000, αλλά να επικεντρωθούν στο αύριο και ιδιαίτερα στο μέλλον της νέας γενιάς, να μιλήσουν για την ταμπακιέρα.

Μάριος: Θειέ θα περιμένω. Θα περιμένω να ακούσω για την ταμπακιέρα …..

Η συζήτησή μου αυτή με τον Μάριο μου επιβεβαίωσε ότι στην πολιτική «Δεν αρκούν οι αρχές, οι αξίες και τα οράματα».[1]

[1] Βλ. Μαΐστρος Π. «Δεν αρκούν οι αρχές, οι αξίες και τα οράματα», 01/11/2016, Metarithmisi.gr

---

Ο Παναγιώτης Μαΐστρος είναι πολιτικός μηχανικός, σύμβουλος αυτοδιοίκησης.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Γιώργος Σιακαντάρης

Συμβουλές προς υποψήφιους ψηφοφόρους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-11-04

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή επικεφαλής στον ενιαίο...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι μηχανισμοί

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2017-11-04

Πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιος ή ποιο θα ηγηθεί...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

Μετά την εκλογή επικεφαλής τί;

Τάσος Δαρσινός, 2017-11-03

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τον επικεφαλής...

Περισσότερα
Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

2017-10-10

...Ο νέος, ενιαίος φορέας πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό,...

Περισσότερα
ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

2017-10-05

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συναντήθηκε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Στοίχημα, η ανανέωση του DNA της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης

Θόδωρος Τσίκας, 2017-10-03

Επιτέλους! Οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Κέντρου...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Υπέρβαση με αντι-ΠΑΣΟΚ υλικά δεν γίνεται

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-10-02

Πριν από πέντε χρόνια (19 Νοεμβρίου 2012) με την ιδιότητά μου,...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Δέκα υποψήφιοι για τρεις ρόλους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-09-24

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει, ορθώς, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Ενότητα και ανασύνθεση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Στέργιος Καλπάκης, 2026-03-15

Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ενότητα και ανασύνθεση του...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Τύπος και Δημοκρατία

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-15

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπολύσει ακόμα έναν πόλεμο...

Θόδωρος Τσίκας

Ο εθνικολαϊκισμός βλάπτει σοβαρά

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-09

Η αμυντική συνδρομή στην Κύπρο δεν έπρεπε να γίνει διμερώς....

Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Σύμπλευση με την Ευρώπη ή παιχνίδια στη Μέση Ανατολή;

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-03-07

Στις εφτά ημέρες του πολέμου η Κύπρος βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς...

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως βολεύει τους ισχυρούς

Τάσος Παππάς, 2026-03-07

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Το ακούμε εδώ και κάμποσο καιρό...

Ακριβές συμβουλές…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-03-07

Ενα από τα ελληνικά παράδοξα είναι ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,...

Γιατί αποστασιοποιείται η Κίνα από το Ιράν;

Πλάμεν Τόντσεφ, 2026-03-07

Την ώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή και πολιορκείται το...

Τα σπουργίτια της Τεχεράνης

Παύλος Τσίμας, 2026-03-07

Η Κίνα, κάποτε, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα σπουργίτια....

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

×
×