Περί Rafale ο λόγος...

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή, 07/09/2020

Το ενδεχόμενο αγοράς πολεμικών αεροσκαφών Rafale του γαλλικού ομίλου Ντασό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά το ναυάγιο των γαλλικών φρεγατών, προς μεγάλη ικανοποίηση του Παρισιού, διότι οι καιροί είναι δύσκολοι λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξάλλου το συγκεκριμένο γαλλικό αεροσκάφος είχε ανέκαθεν προβλήματα να βρει αγοραστές επειδή, παρά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, θεωρείται ακριβό σε σχέση με τον υφιστάμενο ανταγωνισμό κυρίως των ΗΠΑ, και όχι μόνο.

Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι η πρώτη ξένη χώρα που αγόρασε 24 Rafale, περίπου 30 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τις πτήσεις τους, ήταν η... Αίγυπτος, τον Φεβρουάριο του 2015! Ακολούθησε, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, το Κατάρ με 24 αεροσκάφη (και το 2017 νέα παραγγελία για άλλα 12) και την επόμενη χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ινδία αποφάσιζε παραγγελία - ρεκόρ για 36 αεροσκάφη, αξίας 8 δισ. ευρώ. Συνολικά έχουν γίνει 96 παραγγελίες στις προαναφερθείσες χώρες, ενώ 152 Rafale έχουν παραδοθεί στην γαλλική πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό.

Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, οι φήμες / διαρροές περί ελληνικού ενδιαφέροντος για 18 Rafale ήχησαν χαρμόσυνα στο Παρίσι, καθώς το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξοπλισμών υποφέρουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στην πρόσφατη έκθεσή τους για το υπουργείο Άμυνας οι βουλευτές Μπενζαμέν Γκριβό και Ζαν Λουί Τιερό κάνουν λόγο για τις “συνέπειες γκρεμού”, ήδη από το φετινό φθινόπωρο, όταν, ελλείψει επαρκούς οικονομικής ανάκαμψης, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο των αερομεταφορών θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας...

Με δεδομένο μάλιστα το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η πολιτική αεροπορία και το γεγονός ότι οι αγορές νέων αεροσκαφών αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν, οι εισηγητές προτείνουν την παρέμβαση του Δημοσίου προκειμένου να αναζωογονηθεί η αγορά και κυρίως οι επιχειρήσεις που εργάζονται για τον στρατό. Κάτι τέτοιο μπορεί να μεταφραστεί σε παραγγελία 20 επιπλέον Rafale έναντι 2 δισ. ευρώ στην εταιρεία Ντασό.

Παράλληλα οι δύο συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για το “στοίχημα των εξαγωγών” προς το εξωτερικό, στη βάση του νόμου για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό του 2018, με στόχο να καλυφθεί το κενό 2,5 ετών χωρίς προγραμματισμένες πιστώσεις για παραδόσεις στο γαλλικό κράτος, δηλαδή την περίοδο από τα μέσα του 2024 έως το 2027. Για να παραδοθεί ένα Rafale στα μέσα του 2024, η σχετική παραγγελία θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς. Προς το παρόν ο στόχος αυτός μοιάζει πολύ μακρινός.

Μέχρι την εμφάνιση της Ελλάδας οι πιθανότητες στον ορίζοντα για νέα συμβόλαια με άλλες χώρες ήσαν σχεδόν ανύπαρκτες: γινόταν λόγος για την Ελβετία, που αυτές τις μέρες θα αποφασίσει τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής της αεροπορίας, την Φινλανδία, την Ινδία και την Αίγυπτο. Στον κατάλογο αυτόν προστέθηκε πρόσφατα και η Κροατία, αλλά για αγορά Rafale από δεύτερο χέρι! Συγκεκριμένα για μαχητικά που ανήκουν ήδη στη γαλλική πολεμική αεροπορία. Και πάλι όμως πρόκειται για “προοπτικές” που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Αν λοιπόν υπάρξει τελικά ελληνική αγορά 18 αεροσκαφών και “κλείσει” εντός του έτους, θα είναι η καλύτερη είδηση για τον γαλλικό όμιλο και ευρύτερα για τη γαλλική οικονομία...

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Θέμα επικαιρότητας:
Γαλλία

Σύνολο: 10 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι