Ανεμος αλλαγής στους Γάλλους Οικολόγους

Μανώλης Σπινθουράκης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-07-15

Για τους Γάλλους Οικολόγους, ο κύβος μάλλον ερρίφθη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα 11.106 ταμειακώς εντάξει μέλη τους, τα οποία κλήθηκαν να αποφασίσουν –με ηλεκτρονική ψηφοφορία– αν το κόμμα τους στις ευρωεκλογές του 2024 θα κατέβει αυτόνομο, τάχθηκαν υπέρ και μάλιστα με ποσοστό ύψους 85%. Αποφάσισαν, επίσης, ότι επικεφαλής της ευρωλίστας του κόμματος θα είναι η τριανταεξάχρονη δικηγόρος Μαρί Τουσέν, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αυτόνομη κάθοδος δεν σημαίνει και πόλεμος με τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία, ως γνωστόν, στις περσινές βουλευτικές εκλογές εμφάνισαν κοινή λίστα υποψηφίων με τους Οικολόγους, κερδίζοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο 25,6% των Γάλλων ψηφοφόρων.

Η εξέλιξη αυτή δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία στη γαλλική πολιτική ζωή, αφού παραδοσιακά το κόμμα των Οικολόγων στις ευρωεκλογές εμφανίζει υψηλά ποσοστά, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει το ίδιο ούτε στις προεδρικές ούτε στις βουλευτικές εκλογές. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, αυτές του 2019, οι Οικολόγοι είχαν συγκεντρώσει το 13,5% των ψήφων καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ στο προεδρικές εκλογές του 2022 μετά βίας έλαβαν το 4,6% των ψήφων. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε ώς έναν βαθμό και με το άλλοτε κραταιό γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο επίσης συμμετέχει στην κοινοβουλευτική σύμπραξη των αριστερών κομμάτων. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές έλαβε 6,2% ενώ στις προεδρικές του 2022 η υποψήφια του Αν Ινταλγκό έλαβε το πενιχρό 1,7%.

Προς το παρόν, πάντως, μεταξύ των Γάλλων Σοσιαλιστών υπάρχει διχογνωμία ως προς το αν θα πρέπει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου να εμφανιστεί το κόμμα τους με αυτόνομη λίστα. Αν όμως οι Οικολόγοι παραμείνουν πιστοί στα όσα αποφάσισαν τότε οι πιθανότητες να κατέλθουν και οι Σοσιαλιστές αυτόνομοι στις ευρωεκλογές ασφαλώς αυξάνονται. Επίσης, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλειστεί και η κοινή κάθοδος Σοσιαλιστών και Οικολόγων, με τις δημοσκοπήσεις να τους εμφανίζουν στην περίπτωση αυτή γύρω στο 15%.

Σφόδρα αντίθετος έναντι οποιασδήποτε προοπτικής διάσπασης της αριστερής σύμπραξης έχει δηλώσει ο επικεφαλής του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές του 2022 συγκέντρωσε το 21,9% των ψήφων, ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα του είχε λάβει το 6,3% των ψήφων. Λαμβάνοντας αυτό το φαινόμενο υπόψη του, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν εμφανίστηκε εξαιρετικά γενναιόδωρος στο πλαίσιο των προσπαθειών του υπέρ της κοινής καθόδου των αριστερών κομμάτων στις ερχόμενες ευρωεκλογές, προτείνοντας να λάβουν οι Οικολόγοι σχεδόν τις μισές έδρες. Μάταια, προς το παρόν.

Η απόφαση των Οικολόγων να κατέλθουν αυτόνομοι στις ερχόμενες ευρωεκλογές δεν είναι φυσικά άσχετη με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που τους εμφανίζουν να είναι στις ερχόμενες ευρωεκλογές πιθανώς και πάλι το τρίτο σε εκλογική δύναμη κόμμα, μετά τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Εμανουέλ Μακρόν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αν τα κόμματα της Αριστεράς κατέλθουν αυτόνομα στις ευρωεκλογές, το άθροισμα των ψήφων που εμφανίζονται να λαμβάνουν (32,5%) υπερβαίνει τον αριθμό των ψήφων που θα ελάμβαναν σε περίπτωση κοινής καθόδου. Ειδικότερα αν τα κόμματα της Αριστεράς εμφανίσουν κοινή λίστα υποψηφίων αυτή θα έπαιρνε το 24% των ψήφων, έναντι 25% που θα έπαιρνε η λίστα της Μαρίν Λεπέν και 24% η λίστα του Μακρόν. Σε περίπτωση διάσπασης της Αριστεράς, τότε οι Οικολόγοι θα ελάμβαναν 10%, οι Σοσιαλιστές επίσης 10%, η Ανυπότακτη Γαλλία 8,5% και το Κομμουνιστικό Κόμμα 4%, ενώ το κόμμα της Λεπέν θα έπαιρνε 24% και το κόμμα του Μακρόν 21%. Με άλλα λόγια, ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, ο τρικομματισμός καλά κρατεί στη Γαλλία, με την Αριστερά να αυξάνεται διασπαζόμενη και την Ακροδεξιά να είναι πρώτη, όπως άλλωστε ήταν και στις προηγούμενες γαλλικές ευρωεκλογές.

Θέματα επικαιρότητας: Γαλλία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×