Εγκλήματα

Μιχάλης Μητσός, Δημοσιευμένο: 2020-09-21

Όλοι είναι εξοργισμένοι, όλοι είναι ενοχλημένοι. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την Κύπρο». Ετσι σχολίασε πηγή της ΕΕ στην Guardian την επιμονή της Κύπρου να απειλεί με βέτο στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας αν δεν αποφασιστούν ανάλογες κυρώσεις και κατά της Τουρκίας. Μια μακρά και επίπονη προσπάθεια να εξασφαλιστεί ομοφωνία για την καταδίκη του αιμοσταγούς καθεστώτος του Μινσκ μπορεί να καταρρεύσει εξαιτίας της στάσης ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Οσες αναλύσεις κι αν γράφουμε εμείς για τον Ερντογάν, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και τις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι Τούρκοι έχουν καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι η βασική αιτία των επιθετικών τους κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, που προκάλεσαν και την τελευταία παρατεταμένη κρίση στο Αιγαίο, είναι η πρόθεση της κυπριακής ηγεσίας να εκμεταλλευθεί μονομερώς τους θαλάσσιους πόρους. Αυτοί που δεν θέλουν να λυθεί το Κυπριακό, λένε, είναι οι Ελληνοκύπριοι, όχι εμείς. Το αποδείξαμε στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, όπου οι Τουρκοκύπριοι είπαν ΝΑΙ και οι Ελληνοκύπριοι ΟΧΙ. Το αποδείξαμε στο Κραν Μοντανά, όπου αυτός που έκανε πίσω είναι ο Αναστασιάδης. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο κύπριος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει - και αυτά υπάρχουν καταγραμμένα - ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σκοπεύει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. Ε, δεν θα του περάσει.

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβείς, αλλά είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν ένα μέλος της οικογένειας. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο κύπριος πρόεδρος φλέρταρε για ένα διάστημα με την ιδέα των δύο κρατών και ότι η διαιώνιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό πλήττει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά δεν μπορεί να πάρει ανοιχτά τις αποστάσεις της από τη Λευκωσία. Ολοι γνωρίζουν ότι όπως χωρίς τον Ακιντζί στο τιμόνι των Τουρκοκυπρίων είναι δύσκολο να υπάρξει λύση, έτσι και με τον Αναστασιάδη στο τιμόνι των Ελληνοκυπρίων πάλι είναι δύσκολο να υπάρξει λύση. Κι όταν λέμε λύση, εννοούμε επανένωση.

Η κλεψύδρα όμως αδειάζει. Αν δεν αξιοποιηθεί η νέα ευκαιρία για διερευνητικές συνομιλίες, σύντομα θα μπούμε σε νέες περιπέτειες. Και έχουμε μάθει πια ότι κάθε καινούργια περιπέτεια είναι πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη.

Στην επίσημη επίσκεψή της που ξεκινά σήμερα στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί βέβαια να θίξει τέτοια ζητήματα. Εχει όμως τον δικό της, μοναδικό τρόπο να μιλάει για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη και για ηθική. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γνωρίζει καλά, όπως γνωρίζουμε όλοι, ότι τα εγκλήματα δεν σχετικοποιούνται ούτε μπαίνουν στη ζυγαριά. Ενα έγκλημα εν εξελίξει, για το οποίο οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν μπορεί να συγκρίνεται με ένα έγκλημα διαρκείας, για το οποίο οι ευθύνες είναι σύνθετες και μοιρασμένες. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, στους οποίους όλοι πιστεύουμε, δεν μπορεί να λειτουργούν υπό το κράτος εκβιασμών, απʼ όπου κι αν προέρχονται.

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Κώστας Καλλίτσης

Δολάριο ή ευρώ;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-01

Την εβδομάδα που φεύγει, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα...

Περισσότερα

Από τη Λωζάννη στις Σέβρες

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-01-07

Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ερντογάν...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Τι κληρονομεί διεθνώς στο 2024

Θόδωρος Τσίκας, 2024-01-10

1. Στη Μέση Ανατολή το κορυφαίο γεγονός Κορυφαίο γεγονός...

Περισσότερα

Απεργιακή αφύπνιση των συνδικάτων

Μπάμπης Μιχάλης, 2023-09-30

H εργατική τάξη των ΗΠΑ έχει βγει εδώ και μήνες στους δρόμους,...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Πότε τέλειωσε ο παλαιός διπολικός Κόσμος του 20ου αιώνα;...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Παραπαίοντας προς την ύφεση

Κώστας Καλλίτσης, 2022-05-01

Η διεθνής οικονομία βαίνει προς επιβράδυνση της μεγέθυνσής...

Περισσότερα

Γηραιοί εγκέφαλοι στον κόσμο που αλλάζει!

Νίκος Μαραντζίδης, 2022-04-30

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τεμπέλικος. Προκειμένου να...

Περισσότερα

Από την Κριμαία …στα Νησιά του Σολομώντος

2022-04-19

Νησιά του Σολομώντος, Φίτζι, Παπουασία, Νέα Γουινέα, μέχρι...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Σύμπλευση με την Ευρώπη ή παιχνίδια στη Μέση Ανατολή;

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-03-07

Στις εφτά ημέρες του πολέμου η Κύπρος βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς...

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως βολεύει τους ισχυρούς

Τάσος Παππάς, 2026-03-07

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Το ακούμε εδώ και κάμποσο καιρό...

Ακριβές συμβουλές…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-03-07

Ενα από τα ελληνικά παράδοξα είναι ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,...

Γιατί αποστασιοποιείται η Κίνα από το Ιράν;

Πλάμεν Τόντσεφ, 2026-03-07

Την ώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή και πολιορκείται το...

Τα σπουργίτια της Τεχεράνης

Παύλος Τσίμας, 2026-03-07

Η Κίνα, κάποτε, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα σπουργίτια....

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

Τα τρία κρίσιμα σημεία

Σωτήρης Ρούσσος, 2026-03-02

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Ισραήλ και...

Θόδωρος Τσίκας

Η κατάρρευση της διπλωματίας

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-02

Η απόφαση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, σε σύμπραξη με την ισραηλινή...

Ο φόβος του μπούμερανγκ

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-02-28

Μπορούν οι βομβαρδισμοί, είτε σε επιλεγμένους στόχους είτε...

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

×
×