Αλλάζουμε την Ισπανία με το κοινωνικό μαξιλάρι των 72 δισ. για 800.000 θέσεις εργασίας

Ζοάν Μένα, Αυγή της Κυριακής, 18/10/2020

«Η Ισπανία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των δεξιών κυβερνήσεων»

«Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Αριστεράς ανακοίνωσε ένα σχέδιο επενδύσεων 72 δισ. για τη δημιουργία 800.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία για να διευρύνει το κοινωνικό ‘μαξιλάρι’ που θα προστατεύσει την πλειονότητα των πολιτών της χώρας, τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, διότι η πανδημία προκαλεί μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση» τόνισε στην «Αυγή» ο Ζοάν Μένα, ο βουλευτής του Unidas Podemos, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού ψηφοδελτίου En Comu Podem και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης και Ενωτικής Αριστεράς της Καταλωνίας EUiA.

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη στήριξη της εργασίας παγώνοντας στην πράξη τις απολύσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, διασφάλισε τις παροχές ρεύματος, αερίου και νερού για τα φτωχά νοικοκυριά, δρομολόγησε την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών για περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια άτομα και διευθέτει 20 δισ. ως εγγυήσεις στα δάνεια που έχουν πάρει περίπου 160.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχοντας βάλει υποθήκη την προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική τους περιουσία» συμπλήρωσε ο Μένα εκτιμώντας ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση που συμμετέχει η Αριστερά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Λαϊκού Κόμματος που γονάτισαν τη χώρα το προηγούμενο διάστημα.

Η κυβέρνησή σας ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία 800.000 νέων θέσεων εργασίας...

Η Ισπανία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των δεξιών κυβερνήσεων του Λαϊκού Κόμματος που εφαρμόστηκαν για περίπου μια δεκαετία. Η Δεξιά είχε καταδικάσει στα όρια της φτώχειας και το πρεκαριάτο σχεδόν όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Με την κυβέρνηση συνασπισμού αρχίσαμε να αντιστρέφουμε την πορεία, αλλά ήρθε η πανδημία, που απαιτεί γενναίες αποφάσεις για να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες.

Η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί να στηρίξει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων σε κάθε επίπεδο αυξάνοντας τον ελάχιστο κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, υιοθέτησε το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να έχει κάθε πολίτης, ψηφίστηκαν μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα με το νέο σχέδιο των 72 δισ. θέλουμε να εγγυηθούμε τη σταθεροποίηση της εργασίας δημιουργώντας στο μικρότερο δυνατό διάστημα 800.000 θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο προβλέπει και την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας;

Το οικονομικό μοντέλο των επισφαλών εργασιών που είχε επιβάλει το Λαϊκό Κόμμα σχετιζόταν πολύ με τον τουρισμό και τον τομέα των υπηρεσιών, που έχουν ελάχιστη προσθετική αξία. Εμείς στοιχηματίζουμε σε μια πραγματικά οικολογική και βιομηχανική επανάσταση, για να αποτελέσει η Ισπανία, εκτός από οικονομική, και μια βιομηχανική δύναμη στην Ευρώπη, γι’ αυτό θέλουμε να ανακτήσουμε τη βιομηχανική κυριαρχία μας και μια περισσότερο ίση και δίκαιη κοινωνία.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα έχουν σχέση με την οικολογική μετατροπή της οικονομίας μας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, που υπογράψαμε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού, και θα είναι ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κάτι που μας λείπει εδώ και πολλά χρόνια.

Η κυβέρνησή σας φιλοδοξεί να επιβάλει ίση αμοιβή για ίση εργασία μεταξύ γυναικών και ανδρών και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος...

Η υπουργός Εργασίας του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ κάνει εξαιρετική δουλειά υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να έχουν έναν «Κατάλογο Αμοιβών» για να εμφανίζεται η διαφορά των αποδοχών μεταξύ των εργαζομένων και κυρίως μεταξύ γυναικών και ανδρών. Ο φεμινισμός αποτελεί έναν από τους άξονες της κυβέρνησης συνασπισμού και εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με νόμο θα απαγορεύσει τις φορολογικές αμνηστίες - απαλλαγές στην Ισπανία καταργώντας στην πράξη ένα από τα μέτρα που διευκόλυναν τους φοροφυγάδες και τους μεγάλους ιδιοκτήτες να μεταφέρουν στο εξωτερικό τις περιουσίες τους, αποφεύγοντας την πληρωμή φόρων, και να τις επαναπατρίζουν χωρίς να ξέρουμε ούτε την προέλευσή τους, πληρώνοντας ψίχουλα χάρις στις φορολογικές αμνηστίες και ρυθμίσεις του Λαϊκού Κόμματος. Η κυβέρνηση στην πράξη καταργεί αυτή την αντι-αλληλέγγυα προοπτική ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων υπέρ των μεγάλων φοροφυγάδων και του μεγάλου πλούτου.

Προσπαθείτε παράλληλα να δημοκρατικοποιήσετε τη Δικαιοσύνη;

Υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα επειδή το Λαϊκό Κόμμα έχει καταλάβει στην πράξη εδώ και δεκαετίες την ηγεσία του δικαστικού σώματος, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια ο διορισμός νέων δικαστικών στο ανώτατο όργανο της Δικαιοσύνης.

Το Λαϊκό Κόμμα μπλοκάρει την ανανέωση των δικαστών και προτιμά να παραμείνουν στη θέση τους οι δικαστές που διόρισε και οι οποίοι ακόμη χειρότερα θα αποφασίσουν στις δίκες για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά εναντίον πρώην υπουργών και στελεχών του Λαϊκού Κόμματος, που έβαλε στην πράξη τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Σήμερα υπάρχει μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή και αυτή πρέπει να εκφραστεί σε όλους τους θεσμούς.

Ένας δικαστής όμως φαίνεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας...

Φθάσαμε στο απόγειο της γελοιότητας, διότι ένας δικαστής εξετάζει την προσαγωγή του Ιγκλέσιας ως κατηγορούμενου για κάτι στο οποίο ο ίδιος ήταν θύμα, όπως αναγνωρίστηκε σε άλλες έρευνες, επειδή θέλει να κατηγορήσει τον Ιγκλέσιας για το ότι πρώην συνεργάτες του τού έκλεψαν την κάρτα κινητού για να την παραδώσουν στην αστυνομία του Ραχόι ώστε να παρακολουθήσει παράνομα τις κινήσεις του ηγέτη του Podemos.

Γιατί το φασιστικό Vox κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης;

Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει καμία πιθανότητα να ψηφιστεί. Το Vox προσπαθεί να κερδίσει την ηγεμονία μέσα στη Δεξιά έναντι του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών και θέλει να εμφανιστεί ως το πλέον αντικυβερνητικό κόμμα. Το Vox κατέθεσε στην πράξη μια πρόταση μομφής εναντίον του Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζοντας ότι δεν κάνει μια σκληρή και τόσο φασιστοειδή αντιπολίτευση. Επικεφαλής της πρότασης μομφής του Vox θα είναι ο υποψήφιός τους για πρόεδρος της Καταλωνίας, διότι τον Φεβρουάριο θα έχουμε εκλογές για την τοπική κυβέρνηση και το Vox θέλει το μονοπώλιο του ισπανικού εθνικισμού.

Γιατί υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική και τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η δεξιά τοπική κυβέρνηση της Αγιούσο συμπεριφέρεται σαν την Ακροδεξιά του Vox, που τη στηρίζει. Η κυβέρνηση συνασπισμού στηρίζει τα μέτρα που λαμβάνει με βάση τις προτάσεις των γιατρών και της επιστήμης, διότι η δημόσια Υγεία προέχει των οικονομικών συμφερόντων.

Αντίθετα η δεξιά τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων λόμπι και ιδιωτικών εταιρειών του τομέα της Υγείας αδιαφορώντας για την υγεία και τη ζωή του κόσμου. Ξεκίνησαν αρνούμενοι την πανδημία και το οποιοδήποτε μέτρο που πρότεινε ο ιατρικός κόσμος και ο ΠΟΥ, ενώ τώρα νομίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν την πανδημία στέλνοντας περισσότερους αστυνομικούς να ελέγχουν για την καραντίνα, αντί να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και να δημιουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι