Διδάγματα για την Ελλάδα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 13/11/2020

Η συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας με την οποία η Αρμενία ουσιαστικά συνθηκολογεί στην παράδοση των εδαφών (επτά επαρχίες) που κατείχε και ανακατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέρει (και) ορισμένα ενδιαφέροντα μαθήματα στην Ελλάδα που καλό είναι να μην αγνοηθούν. Πρώτον, η Ρωσία ουσιαστικά εγκατέλειψε την Αρμενία στο έλεος της στρατιωτικής υπεροχής του Αζερμπαϊτζάν παρά το γεγονός ότι έχει με τη χώρα αυτή σύμφωνο φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. Και την εγκατέλειψε γιατί δεν ήθελε να συγκρουστεί με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο προμηθεύει επίσης με όπλα (χωρίς να έχει όμως συμφωνία μαζί του), αλλά και με την Τουρκία, η οποία στήριξε μαζικά το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό για όσους εδώ διατηρούν τον μύθο ότι «η Ρωσία θα μας σώσει» στην αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία. Η Ρωσία, όπως και όποια άλλη χώρα, προτάσσει τα ευρύτερα συμφέροντά της σε κάθε σύγκρουση.

Δεύτερον, η χώρα που βγαίνει πράγματι κερδισμένη από τη συμφωνία - ταπεινωτική συνθηκολόγηση της Αρμενίας είναι βεβαίως η Τουρκία. Ο Ερντογάν με τον τρόπο του οδήγησε σε οιονεί συμβιβασμούς και τον Πούτιν στην περιοχή του Καυκάσου, στην οποία επεκτείνει την επιρροή της (έστω κι αν με τη συμφωνία η Ρωσία διατηρεί έναν διακριτό, ωστόσο συρρικνούμενο, περιφερειακό ρόλο). Τουρκία - Ρωσία συμμαχία στην περιοχή του Καυκάσου κατά κάποιον τρόπο. Η μεγάλη απούσα; Η Ευρωπαϊκή Ενωση βεβαίως. Αυτά για όσους θεωρούν ότι η Τουρκία είναι λίγο-πολύ μια χώρα σε στρατιωτική κατάρρευση λόγω των εκκαθαρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις της, κ.λπ.

Σκεφθείτε τις όχι και τόσο απόμακρες αναλογίες ανάμεσα σε Ρωσία - Τουρκία - Αρμενία/Αζερμπαϊτζάν αφενός και Ρωσία - Τουρκία - Ελλάδα αφετέρου. Οι μύθοι που συντηρούμε πρέπει να διαλύονται. Εθνικόν το αληθές...

Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής - σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι