ΣΥΝ:Οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ελευθεροτυπία, 27/06/2004

Το συνέδριο του ΣΥΝ πρέπει να αποσαφηνίσει τις πολιτικές του θέσεις, να δώσει καθαρές απαντήσεις στα θέματα του προσανατολισμού και να διασφαλίσει έμπρακτα την ενότητα του κόμματος. Το ζήτημα της ηγεσίας οφείλει να αποτελέσει συνεπακόλουθο αυτών των επιλογών. Οι προσωποκεντρικές αναζητήσεις δεν αποτελούν από μόνες τους ικανές λύσεις. Ο ΣΥΝ με αυτοπεποίθηση πρέπει να ξεπεράσει τα όποια υπαρξιακά ερωτήματα. Είναι δεδομένο ότι κινείται ως ένα μικρό κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς που εκφράζει σύγχρονες απόψεις, που διαθέτει ευαισθησίες για τα κοινωνικά κινήματα και επιδιώκει με τη δράση του να στραφεί η πολιτική ζωή προς τα αριστερά.

Η πολυχρωμία του ΣΥΝ -η ύπαρξη των τάσεων- αποτελεί σημαντική κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα. Είναι η ζωντάνια της αριστεράς που κατοχυρώνει την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.

Δεν αξίζει λοιπόν να συνεχίζεται η ομφαλοσκόπηση ούτε φυσικά η ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν «μαγικές συνταγές» για μεγάλα ποσοστά ψήφων.

Σήμερα δεν υπάρχουν δυνατότητες για κεντροαριστερές ανασυνθέσεις με τη δεδομένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ούτε χρειάζεται να επιστρέψουμε στην «ασφάλεια» των παραδοσιακών κομμουνιστικών θεωρήσεων. Επομένως ο ΣΥΝ οφείλει πρώτα και κύρια να τονώσει τα αυτόνομα χαρακτηριστικά του. Να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του λόγο.

Να προβάλλει το μοντέλο μιας σύγχρονης πράσινης αριστεράς με οικολογικές και ριζοσπαστικές θέσεις. Με δυο λόγια να επιβεβαιώσει το ρόλο του ως μια πολιτική δύναμη που έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά...

Θέμα επικαιρότητας:
Μπροστά στο ΣΥΝέδριο

Σύνολο: 45 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι