Οι εκπλήξεις του επερχόμενου συνεδρίου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, 21/10/2007

Πολλές εκπλήξεις αναμένονται από το συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που ξεκινάει την Παρασκευή στο Αμβούργο- αλλά ένα θέμα είναι εκ των προτέρων ξεκάθαρο: ότι θα επικρατήσει στον εσωκομματικό καυγά ο πρόεδρος του κόμματος Κουρτ Μπεκ επί του αντικαγκελαρίου Φραντς Μίντεφερινγκ. Όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις οι σύνεδροι θα υπερψηφίσουν την πρόταση του προέδρου του SPD για παράταση της πληρωμής του επιδόματος ανεργίας στους άνω των 50 πέραν των 12 μηνών, παρά την εκφρασμένη σε όλους τους τόνους αντίδραση του -και υπουργού Εργασίας- Μίντεφερινγκ, που βλέπει σ αυτή την κίνηση το "γκρέμισμα" της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που ξεκίνησε το SPD επί καγκελαρίας Σρέντερ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η νίκη του Μπεκ, λοιπόν, έχει κριθεί εκ των προτέρων, το θέμα είναι εάν θα αποδειχθεί και νίκη για το κόμμα. Κι αυτό, διότι ο Μίντεφερινγκ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί -κάτι που ούτως ή άλλως δεν το θέλουν οι περισσότεροι κομματικοί- άρα το συνέδριο θα βγάλει μια απόφαση κόντρα στο νούμερο ένα του κόμματος στην κυβέρνηση. Και δη μια απόφαση που θα κληθεί ο Μίντεφερινγκ- και ως πιστός στρατιώτης του SPD θα το κάνει- να υπερασπιστεί εντός της κυβέρνησης συνασπισμού με εξαιρετικά αμφίβολη επιτυχία. Και τότε;

Ο κύριος λόγος που έκανε ο Μπεκ "σημαία" το επίδομα ανεργίας ήταν η προσπάθειά του να προσεγγίσει και πάλι τα συνδικάτα, που παραδοσιακά αποτελούσαν έναν ιδιαίτερα στιβαρό πυλώνα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά μετά την εμφάνιση της "Ατζέντας 2010", της μεταρρυθμιστικής πολιτικής Σρέντερ, την οποία τα συνδικάτα χαρακτήρισαν αντιεργατική, έχουν γυρίσει τις πλάτες τους στο SPD. Άλλωστε για πρώτη φορά έχουν και μια εναλλακτική λύση αριστερότερα του SPD, τη "νεογέννητη" Αριστερά- ιδρυτική συνιστώσα της οποίας εκτός από το ανατολικογερμανικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού είναι μια ευρεία πρωτοβουλία δυτικών συνδικαλιστών και επικεφαλής της ο πρώην πρόεδρος του SPD Όσκαρ Λαφοντέν.

Ας υποθέσουμε ότι τα συνδικάτα πραγματικά συγκινήθηκαν από την πρόταση Μπεκ- άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τη θεωρεί δίκαιη- και θα σπεύσουν να επιστρέψουν στους κόλπους του SPD. Οι πρώτες κινήσεις, άλλωστε, έχουν ήδη γίνει, καθώς για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια βάζουν και πάλι υποψηφιότητα για το προεδρείο του κόμματος δύο μεγαλοσυνδικαλιστές, ένας από το προεδρείο της γερμανικής ΓΣΕΕ κι ένας από το εργασιακό συμβούλιο της Thyssen- Krupp. Πώς θα αντιδράσουν όμως εάν στη διαπραγμάτευση για το επίδομα ανεργίας εντός της κυβέρνησης συνασπισμού δεν "περάσει" η πρόταση Μπεκ ή -το πιθανότερο- περάσει "νερωμένη" Θα πουν, το SPD προσπάθησε φιλότιμα και απέτυχε, δεν πειράζει ας του δώσουμε άλλη μια ευκαιρία; Το μόνο που μπορεί να σώσει τον πρόεδρο Μπεκ από τον παραλογισμό -να κάνει αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει- είναι οι πιέσεις που δέχεται και η Μέρκελ από το δικό της κόμμα, να φανεί "δικαιότερη" έναντι των ανέργων που έχουν περάσει τα 50.

Πάντως, για τους Σοσιαλδημοκράτες το επικείμενο συνέδριο θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς αναζητούν στα θολά νερά μια στροφή προς τα αριστερά, με ένα πολιτικό προσωπικό διχασμένο μεταξύ της υπεράσπισης και της άρνησης της πολιτικής κληρονομιάς του Σρέντερ.

Θέμα επικαιρότητας:
Σοσιαλδημοκρατία

Σύνολο: 87 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι