Όταν ακριβαίνουν τα τρόφιμα, κοιτάμε μόνο τα σουπερμάρκετ...

Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια προτείνει ο Φώτης Κουβέλης

22/12/2007

O Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είχε συνάντηση με τον Νομάρχη Αθήνας Ι. Σγουρό στη Νομαρχία Αθηνών με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τον Φώτη Κουβέλη συνόδευαν ο Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών»- Νομαρχιακός Σύμβουλος και ο Στ. Μπαγεώργος, μέλος της Πολ. Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Ο Φώτης Κουβέλης μεταξύ άλλων δήλωσε:

« Η έκρηξη της ακρίβειας, ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες, και στα είδη ευρείας κατανάλωσης είναι γεγονός πανθομολογούμενο. Απλώς η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους προσπαθεί να την επιρρίψει αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες.

Την ίδια όμως στιγμή είναι αυτή που πυροδοτεί τον πληθωρισμό και την ακρίβεια μέσα από την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ . Η αύξηση αυτή με τη σειρά της εκτινάσσει και τις τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Είναι, εξάλλου είναι φανερές οι κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη μιας εσωτερικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη και τα τρόφιμα ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες απειλές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον πληθυσμό. Υπουργείο με τέτοιο τίτλο διαθέτουμε, ένα μακρόπνοο σχέδιο όμως για την ανάπτυξη της γεωργίας με σύγχρονους όρους, που θα αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους, για την επέκταση πραγματικών βιολογικών καλλιεργειών, αλλά και για να προσαρμοστούν βαθμιαία τα καταναλωτικά μας πρότυπα, δεν έχουμε.

Όταν ακριβαίνουν τα τρόφιμα, κοιτάμε μόνο τα σουπερμάρκετ...

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ζητά από την κυβέρνηση ενόψει των εξελίξεων αυτών, να θεσμοθετήσει μέτρα ανακούφισης των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων (των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων, των νέων), όπως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, η χορήγηση έκτακτου βοηθήματος, συμπληρωματικές αυξήσεις κλπ.

Να προχωρήσει στην κατάρτιση, πέραν του Γενικού, και εξειδικευμένων δεικτών που να αντιστοιχούν στην κατανάλωση των πιο φτωχών νοικοκυριών ή και περιφερειακών δεικτών για τις περιφέρειες που λόγω απόστασης (νησιών) ή κλίματος (ορεινές περιοχές), το πρόβλημα της ακρίβειας γίνεται οξύτερο.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ζητάει και από την κυβέρνηση και από τη Νομαρχία Αθηνών να εντείνουν, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, τους ελέγχους των τιμών και της ποιότητας πρώτα και κύρια των τροφίμων, και να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς εξυγίανσης και πάταξης της αισχροκέρδειας και της απάτης του κοινού παρεμβαίνοντας προληπτικά αλλά και κατασταλτικά.»

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι