2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Ανάδειξη Νέας Συντονιστικής Επιτροπής και Γραμματείας

Δημοσιευμένο: 2008-04-13

2panelladiki

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ.

Με συμμετοχή 420 μελών και στελεχών του ΣΥΝ από όλη τη χώρα (ανάμεσά στους οποίους βουλευτές και ο ευρωβουλευτής του κόμματος), συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και έγινε αποτίμηση της μετασυνεδριακής πορείας του ΣΥΝ, με διάθεση εποικοδομητικής συμβολής στην πορεία αυτή.



Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε με εισήγησή του ο Στέφανος Μπαγεώργος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

«Ο ΣΥΝ κινείται σε ευνοϊκές συνθήκες όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα από εύλογες μικροδιακυμάνσεις. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θεωρεί ότι αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σύνεση, αλλά και με ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν τη συμπάθεια προς τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε σταθερή πολιτική αντιπροσώπευση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με αυταρχισμό, με επιθετικότητα, με συνέπεια και με εντατικότερους ρυθμούς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, επιφέροντας αλλαγές προς το χειρότερο (ο νέος ασφαλιστικός νόμος, η μετοχοποίηση των λιμανιών και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα).

Απέναντι στο σύνολο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ικανό να αποτελέσει πειστική εναλλακτική λύση. Η ήττα του στις εκλογές, η εσωκομματική αντιπαράθεση που ακολούθησε και η αδυναμία του να διατυπώσει συγκεκριμένες και μη αμφίσημες πολιτικές προτάσεις, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Κρίση πολιτικού προσανατολισμού και φυσιογνωμίας. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα συμβάλλει για να ανακτήσει ο ΣΥΝ σαφήνεια στον πολιτικό του προσανατολισμό. Το πρόβλημα του κόμματος δεν είναι το πώς μέσα από ανιστόρητες συγκρίσεις θα πάρει τη θέση «άλλων», αλλά πώς θα παρέμβει για να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με νέες πολιτικές και νέες προοπτικές για τη χώρα. Με νέες δηλ. κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και την Αριστερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Να ηττηθεί η δεξιά. Ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και τα συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα σ’ όλους τους τομείς της κοινωνίας, θέτουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της απομάκρυνσης της ΝΔ από την κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εκλογές, καθώς και της εναλλακτικής μορφής διακυβέρνησης.

Είτε μέσα από το προγραμματικό συνέδριο που προτείνουμε είτε μέσα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία κριθεί προσφορότερη, η προσπάθεια του ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα πρέπει να στραφεί στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Τη διαμόρφωση δηλαδή του εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα πιστεύει ότι αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει δύο αλληλένδετες πλευρές: Το περιεχόμενό του, δηλαδή τι προτείνει και τις δυνάμεις που υποδεικνύει για την προώθηση και την υλοποίησή του.

Πρέπει να απευθυνόμαστε, χωρίς διακρίσεις, σε όλη την κοινωνία. Το πρόγραμμά μας αφορά ιδιαίτερα τις πολιτικές δυνάμεις της ίδιας με εμάς «γειτονιάς», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τους Οικολόγους Πράσινους. Κεντρική πολιτική συνεργασία με τις δυνάμεις αυτές για λόγους πολιτικούς και προγραμματικούς στη σημερινή φάση δεν είναι δυνατή. Η προσπάθεια όμως να διαμορφωθούν οι όροι για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι μόνιμη και επίπονη.

Στη Βουλή με προτάσεις για κοινές ενέργειες από όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση σε αντιπαράθεση με τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές.

Στην κοινωνία μέσα από την παρουσία μας, τις ενωτικές πρωτοβουλίες και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, με τα κινήματα και τις πολιτικές συλλογικότητες.

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με τη διατύπωση προτάσεων-σημείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας πολιτικής συνεννόησης.

Προτείνουμε να προχωρήσει το κόμμα μας στην πραγματοποίηση Προγραμματικού Συνεδρίου για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εν όψει και των Ευρωεκλογών του 2009, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συζήτηση και η αποσαφήνιση – τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ – όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του αριστερού κινήματος στη χώρα μας.

Οι υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν ιδιαίτερα επείγουσα τη συζήτηση αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει αποδεχθεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης, γιατί θεωρεί ότι σ’ αυτό το πεδίο ταξικών, κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων, ο προγραμματικός της στόχος του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία μπορεί να αποβεί ρεαλιστικά εφικτός. Υπερασπίζεται και αγωνίζεται να διευρύνει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσδίδοντάς του το δικό της κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Αντιστρατεύεται αποφασιστικά το μιλιταρισμό κάθε λογής σε πλήρη σύγκρουση τόσο με την πολιτική των ΗΠΑ, όσο και με το νεοφιλελευθερισμό, που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Ευρώπη. Από αυτό το γενικό πλαίσιο δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε.

Διεκδικούμε ως Ανανεωτική Πτέρυγα να είμαστε παρόντες σε όλους τους αρμούς λειτουργίας του κόμματος και θα αντιμετωπίσουμε το εμφανιζόμενο ιδιοκτησιακό σύνδρομο της πλειοψηφίας του κόμματος και τη μίζερη στάση της απέναντι στην μειοψηφία με αποφασιστικότητα. Η σημερινή πλειοψηφία, στην καθημερινή διαχείριση του κόμματος λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει τη μειοψηφία και χωρίς καμία προσπάθεια προωθητικών συνθέσεων».

Η Πανελλαδική Σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη Συντονιστικής Επιτροπής και Γραμματείας. Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης ανέλαβε τη συγκρότηση επιτροπής διανοουμένων που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας για τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΝ.

EIΣΗΓΗΣΗ  του Στέφανου Μπαγεώργου στην 2Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 13/4/08 (To πλήρες κείμενο)

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η σημερινή μας σύσκεψη, φιλοδοξούμε να είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Περίπου ένα χρόνο μετά την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη, δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις βασικές πολιτικές και προγραμματικές κατευθύνσεις, που αποτελούν τη βάση της συγκρότησής μας, ούτε τους λόγους που μας οδήγησαν στην δημιουργία της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Η πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη, η κοινή προσπάθεια στις βουλευτικές εκλογές και κυρίως η σοβαρή, υπεύθυνη εμφάνισή μας στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το τελικό σώμα του 5ου συνεδρίου, πιστοποιούν ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι ένα υπαρκτό και υπολογίσιμο ρεύμα ιδεών στον ΣΥΝ.

Στη νέα πολιτική περίοδο, φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε για να ανακτήσει ο ΣΥΝ σαφήνεια στον πολιτικό του προσανατολισμό, ώστε με την παρέμβασή του να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με νέες πολιτικές και νέες προοπτικές για τη χώρα.

Το σημερινό πολιτικό πλαίσιο

Μέσα σε λίγους μήνες από τις εκλογές και μετά, το πολιτικό τοπίο στη χώρα έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με αυταρχισμό, με επιθετικότητα, με συνέπεια και με εντατικότερους ρυθμούς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, επιφέροντας αλλαγές προς το χειρότερο (ο νέος ασφαλιστικός νόμος, η μετοχοποίηση των λιμανιών και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα).

• Η οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών δεν βελτιώνεται

• Η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει ιδίως τους νέους και τις γυναίκες,

• Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται,

• Το δημόσιο υγειονομικό σύστημα παραμένει «ο μεγάλος ασθενής» της κοινωνίας μας

• Η παιδεία μαστίζεται από διαρκή κρίση

• Το περιβάλλον υποβαθμίζεται

Απέναντι στο σύνολο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ικανό να αποτελέσει πειστική εναλλακτική λύση. Η ήττα του στις εκλογές, η εσωκομματική αντιπαράθεση που ακολούθησε και η αδυναμία του να διατυπώσει συγκεκριμένες και μη αμφίσημες πολιτικές προτάσεις, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Κρίση πολιτικού προσανατολισμού και φυσιογνωμίας.

Αντιμέτωπα μ’ αυτή την κατάσταση μεγάλα τμήματα πολιτών, κυρίως νέων, που έχουν απογοητευθεί ακόμα και εξοργισθεί, από τον τρόπο λειτουργίας και την αναποτελεσματικότητα του δικομματισμού, στρέφουν τα νώτα τους στους εκφραστές του και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ που αναδεικνύεται σήμερα το πιο αδύνατο σκέλος του δικομματικού συστήματος. Αυτό το τμήμα της κοινωνίας αναζητά την ελπίδα του στον ΣΥΝ, γιατί θεωρεί τον «χώρο» μας γειτονικό, κοντινό, φιλικό, γιατί δεν τον θεωρεί σε καμιά περίπτωση μέρος του προβλήματος και ενδεχομένως γιατί μας θεωρεί δύναμη της λύσης του. Αυτό το «ενδεχομένως» πρέπει ο ΣΥΝ να κάνει ό,τι μπορεί για να το μετατρέψει σε πεποίθηση και σταθερή υποστήριξη.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα προσεγγίζει το σημερινό περί τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ πολιτικό ενδιαφέρον της κοινωνίας με σοβαρότητα και σύνεση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια που διαμορφώνει κάθε φορά η πολιτική συγκυρία και επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εκτίναξη των ποσοστών μας είναι εκτίναξη καταγραμμένη σε δημοσκοπήσεις.

Θεωρούμε όμως ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν οπωσδήποτε κάτι αναμφισβήτητο. Ότι σήμερα το πολιτικό παιχνίδι είναι απολύτως ανοιχτό και απρόβλεπτο. Και σε αυτό το παιχνίδι ο ΣΥΝ δεν προσέρχεται ως αδύναμος παίχτης, αλλά ως καθοριστική δύναμη αλλαγών.

Αν σταθεροποιήσουμε αυτόν τον ρόλο στις συνειδήσεις των πολιτών και στην πολιτική μας παρουσία, οι αλλαγές μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές από όσο φανταζόμαστε.

Ο ΣΥΝ οφείλει να συνεχίσει και να βελτιώσει τη γραμμή πλεύσης που αναδείχτηκε στην προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά τις εκλογές.

Δηλαδή, συγκεκριμένη και σαφή κριτική, ενωτική, αντικυβερνητική δράση και εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις σε καίριους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, χρειάζεται να εγκαταλείψει άγονες και αδιέξοδες αναζητήσεις που υπήρξαν έντονες τα προηγούμενα χρόνια για μια «άλλη» Αριστερά, χωρίς ενδιαφέρον για τη διεύθυνση της κοινωνίας, μια Αριστερά δηλ. φοβική, περιχαρακωμένη, κυριαρχημένη από την αγωνία του κινδύνου «ενσωμάτωσής» της.

Η αναγνώριση που έχει σήμερα από τους πολίτες, υποχρεώνει τον ΣΥΝ να προχωρήσει σε νέους δρόμους. Τον υποχρεώνει να πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες. Ήδη σήμερα στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, επανέρχεται η εγκαταλελειμμένη και απορριπτέα έως και πρόσφατα στρατηγική της «νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», στρατηγική που υποστήριξε με συνέπεια και συνέχεια ο Ανανεωτικός χώρος του ΣΥΝ σε όλα τα Συνέδρια. Επανέρχεται βεβαίως με αμηχανίες, με αντιφάσεις ή και με «δόσεις», αλλά επανέρχεται.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα συμβάλλει για να ανακτήσει ο ΣΥΝ σαφήνεια στον πολιτικό του προσανατολισμό. Το πρόβλημα του κόμματος δεν είναι το πώς μέσα από ανιστόρητες συγκρίσεις θα πάρει τη θέση «άλλων», αλλά πώς θα παρέμβει για να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με νέες πολιτικές και νέες προοπτικές για τη χώρα. Με νέες δηλ. κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και την Αριστερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ΣΥΝ πρέπει τάχιστα να μελετήσει όλα τα πολιτικά προγραμματικά και οργανωτικά στοιχεία και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα με αλλαγές και καινοτομίες που χρειάζονται για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος.

Προτείνουμε να προχωρήσει το κόμμα μας στην πραγματοποίηση Προγραμματικού Συνεδρίου για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εν όψει και των Ευρωεκλογών του 2009, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συζήτηση και η αποφασήνιση – τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ – όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του αριστερού κινήματος στη χώρα μας.

Οι υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν ιδιαίτερα επείγουσα τη συζήτηση αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει αποδεχθεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης, γιατί θεωρεί ότι σ’ αυτό το πεδίο ταξικών, κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων, ο προγραμματικός της στόχος του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία μπορεί να αποβεί ρεαλιστικά εφικτός. Υπερασπίζεται και αγωνίζεται να διευρύνει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσδίδοντάς του το δικό της κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Αντιστρατεύεται αποφασιστικά το μιλιταρισμό κάθε λογής σε πλήρη σύγκρουση τόσο με την πολιτική των ΗΠΑ, όσο και με το νεοφιλελευθερισμό, που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Ευρώπη. Από αυτό το γενικό πλαίσιο δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε. Αυτή μας η θέση δεν σημαίνει ότι δεν ασκούμε κριτική στις ακολουθούμενες πολιτικές των ηγεσιών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτικές οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από μία Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, αποδεσμευμένη από την πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πρέπει να εμμένει στη θεώρηση ότι η ΟΝΕ και η υιοθέτηση του Ευρώ ως ενιαίου νομίσματος αποτελεί ιστορική πολιτική πρωτοβουλία.

• Να έχει ως κεντρική στρατηγική στόχευσή του την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης σε ομοσπονδιακή βάση,

• Να απαιτεί τη συνταγματική κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

• Να τάσσεται υπέρ της επεξεργασίας και υιοθέτησης μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης που θα προωθεί προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε μια κατεύθυνση δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική

• Να θεωρεί, πρώτα απ’ όλα, αναγκαίο να αποκτήσει νομική προσωπικότητα η Ε.Ε.

• Να επιδιώκει αναγκαίες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές.

Ο Συνασπισμός πρέπει να τάσσεται υπέρ της οικοδόμησης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε., έξω από το ΝΑΤΟ, παρά τις προφανείς δυσκολίες. Θεωρούμε ότι στο θέμα αυτό η τοποθέτηση του Προγραμματικού Συνεδρίου του 2003 είναι ορθή και παραμένει επίκαιρη.

Να ηττηθεί η δεξιά. Ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση

Η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και τα συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα σ’ όλους τους τομείς της κοινωνίας, θέτουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της απομάκρυνσης της ΝΔ από την κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εκλογές, καθώς και της εναλλακτικής μορφής διακυβέρνησης.

Είτε μέσα από το προγραμματικό συνέδριο που προτείνουμε είτε μέσα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία κριθεί προσφορότερη, η προσπάθεια του ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα πρέπει να στραφεί στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Τη διαμόρφωση δηλαδή του εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα πιστεύει ότι αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει δύο αλληλένδετες πλευρές: Το περιεχόμενό του, δηλαδή τι προτείνει και τις δυνάμεις που υποδεικνύει για την προώθηση και την υλοποίησή του.

Το περιεχόμενο του στρατηγικού σχεδίου του ΣΥΝ οφείλει να είναι ένα συνεκτικό σύνολο εναλλακτικών προτάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που να απαντούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και ταυτόχρονα να αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο και δικομματικό πλαίσιο, ανοίγοντας δρόμους για τη δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας, σε μία ενωμένη κοινωνική, δημοκρατική, φιλειρηνική Ευρώπη, σε ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός και αναγκαίος. Η προώθηση του στρατηγικού πολιτικού σχεδίου του ΣΥΝ απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών, που θα αγωνιστούν για τις προοδευτικές μορφές και το κοινωνικό περιεχόμενο των ριζικών και εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και ανάδειξη των δυνάμεων αυτών σε πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Απαιτεί επομένως τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο του Κόμματός μας είναι ρεαλιστικό και ανατρεπτικό. Είναι δε το μόνο στρατηγικό σχέδιο που αμφισβητεί έμπρακτα τη διαιώνιση της κυριαρχίας του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Πρέπει να απευθυνόμαστε, χωρίς διακρίσεις, σε όλη την κοινωνία. Ιδιαίτερα στις πολιτικές δυνάμεις της ίδιας με εμάς «γειτονιάς», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τους Οικολόγους Πράσινους. Κεντρική πολιτική συνεργασία με τις δυνάμεις αυτές για λόγους πολιτικούς και προγραμματικούς στη σημερινή φάση δεν είναι δυνατή. Η προσπάθεια όμως να διαμορφωθούν οι όροι για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι μόνιμη και επίπονη.

Στη Βουλή με προτάσεις για κοινές ενέργειες από όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση σε αντιπαράθεση με τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές.

Στην κοινωνία μέσα από την παρουσία μας, τις ενωτικές πρωτοβουλίες και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, με τα κινήματα και τις πολιτικές συλλογικότητες.

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με τη διατύπωση προτάσεων-σημείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας πολιτικής συνεννόησης.

Εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ

Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χαρακτήρα αυτής της συμμαχίας. Την περίοδο που το κόμμα μας αλλά και οι δυνάμεις που συγκροτούσαν το ΣΥΡΙΖΑ έψαχναν να βρουν τα ακριβή χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, διατυπώσαμε την άποψη ότι οι ενωτικές προσπάθειες προς τον εξ αριστερών μας χώρο μπορούν να έχουν εκλογικό χαρακτήρα, αλλά δεν μπορούν να είναι στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή για το κόμμα. Αυτή ήταν η βασική μας άποψη. Άποψη, η οποία βρίσκει την εκ των υστέρων δικαίωσή της από την προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΣΥΝ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί αυτή η πολιτική συνεργασία, με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και τον χώρο της οικολογίας. Ταυτόχρονα διαπιστώναμε τις προγραμματικές ασυμβατότητες και τις αποκλίνουσες επιδιώξεις ανάμεσα στις δυνάμεις που τον συγκροτούν. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα στη σημερινή περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στα δύσκολα πολιτικά προβλήματα «δια των παραλείψεων» (π.χ. Ευρώπη). Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι η πολιτική και προγραμματική του συνοχή για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής.

Χωρίς να μετατοπιζόμαστε από αυτές μας τις εκτιμήσεις, αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα στοιχεία μιας πολιτικής συνεργασίας καταγραμμένης σε εκλογές δύο φορές, με μια κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία συμμετέχουν και άλλες – πλην του ΣΥΝ – δυνάμεις.

Ταυτόχρονα αποτελεί μια βασική επιλογή 2 συνεδριακών αποφάσεων του κόμματός μας.

Συμμετέχουμε λοιπόν και λειτουργούμε – δια του κόμματος – και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, συνδιαμορφώνοντας, στο μέτρο του δυνατού, τις πολιτικές του και τις λειτουργίες του.

Υποστηρίζουμε ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αυτό που είναι, μία συμμαχία δηλαδή δυνάμεων, μια συμμαχία αυτόνομων κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτων πολιτών. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνσή του.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα πρέπει να πάρει όσες πρωτοβουλίες μπορεί για να συμβάλλει στη συγκρότηση μιας μεγάλης σοσιαλιστικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι χιλιάδες πολίτες σοσιαλιστικής προέλευσης που δείχνουν σήμερα να προσεγγίζουν το χώρο μας, πρέπει να διευκολυνθούν να βρουν έκφραση στις γραμμές μας. Τέλος, πρέπει να καταβάλουμε όσες προσπάθειες χρειάζονται για να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ οικολογικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Η πολιτική συμμαχία του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Οικολογία και τους εκφραστές της αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες.

Η πρόσφατη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε μια σειρά αποφάσεις για πολιτικά και οργανωτικά θέματα.

Διατηρώντας το αυτονόητο δικαίωμα της κριτικής, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι κινήθηκε στο όριο των παραδοσιακών στερεοτύπων της Αριστεράς με τρία βασικά προβλήματα:

• Πλήρης απουσία μιας σύγχρονης οικολογικής οπτικής για το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την οικονομία, με μοναδικές αναφορές στα «εύκολα» θέματα των ελεύθερων χωρών.

• Ισχυροποίηση «εθνικιστικών» φωνών από ορισμένες δυνάμεις που τον συναποτελούν με τις γνωστές υπερβολικές φοβίες στο θέμα της ΠΓΔΜ.

• Ενδιαφέρουσες κινηματικές ευαισθησίες, χωρίς όμως ενδιαφέρον για προτάσεις πολιτικής διεξόδου απέναντι στη δεξιά διακυβέρνηση.

Την ίδια ώρα οι αποφάσεις γα τα οργανωτικά θέματα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που ταιριάζει σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό και όχι σε μια πολύμορφη, πολύχρωμη συμμαχία διαφορετικών δυνάμεων – όπως φιλοδοξεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα μετά το 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ

Στην προσυνεδριακή περίοδο και το ίδιο το συνέδριο, η Ανανεωτική Πτέρυγα πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις. Η αναγκαία μεταβατική περίοδος, που συνοδεύει πάντα τέτοια εγχειρήματα, έχει ολοκληρωθεί.

Τώρα χρειάζεται να αναλάβουμε την ευθύνη που μας ανέθεσε ένα σημαντικό κομμάτι του κόμματος.

Διεκδικούμε να είμαστε παρόντες σε όλους τους αρμούς λειτουργίας του κόμματος και θα αντιμετωπίσουμε το εμφανιζόμενο ιδιοκτησιακό σύνδρομο της πλειοψηφίας του κόμματος και τη μίζερη στάση της απέναντι στην μειοψηφία με αποφασιστικότητα.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι αναντίστοιχη με τη δημόσια εικόνα του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βιώνουμε ένα καθεστώς ιδιότυπου αυταρχισμού. Η σημερινή πλειοψηφία, στην καθημερινή διαχείριση του κόμματος λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει τη μειοψηφία και χωρίς καμία προσπάθεια προωθητικών συνθέσεων. Στοιχεία αυτής της λειτουργίας είναι:

• Η απόπειρα διοικητικών μέτρων στην οργάνωση των Πανεπιστημιακών

• Η συγκρότηση της Ε.Γ. με ουσιαστική περιθωριοποίηση των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας

• Η απόπειρα διορισμού υπευθύνων των τμημάτων της ΚΠΕ με υπόδειξη του προέδρου

• Η αναγωγή της θεωρίας των αρεστών της ηγεσίας σε πρακτική για τη λειτουργία του κόμματος

• Η λειτουργία της ΠΓ με βάση τους δεδομένους συσχετισμούς χωρίς διάθεση συνεννόησης. Μια λειτουργία, ουσιαστικά, επικυρωτική προειλημμένων αποφάσεων.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μας στα πολιτικά προβλήματα, οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το ρόλο που καλείται να παίξει ο ΣΥΝ, ως ένα κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς και η διαφορετική κουλτούρα για τη λειτουργία του κόμματος προσδιορίζουν και τη στάση μας στο μετασυνεδριακό τοπίο.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα, με όρους διαφάνειας, συλλογικότητας και, βεβαίως, σεβασμού των δεδομένων του Συνασπισμού, θα συνεχίσει να κινείται εντός και εκτός του κόμματος, με όλα τα πρόσφορα μέσα, για να προσθέσει τη δική της ψηφίδα στην προσπάθεια για μια σύγχρονη, δημοκρατική, αριστερή παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία.

Με βάση τις ιδιαίτερες πολιτικές και προγραμματικές θέσεις που έχουμε διατυπώσει θα ασκούμε κριτική σε επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους.

Θα υπερασπιστούμε τα βασικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά που παρακολουθούν τον ΣΥΝ από την ίδρυσή του.

Θα συμβάλλουμε στην πορεία του κόμματος και στην αύξηση της επιρροής του στην κοινωνία.

Ειδήσεις/ Δελτία Τύπου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ;

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ;

2018-11-22

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση εξελίχθηκε...

O κ. Τσίπρας έκανε τον Κινέζο!

2017-09-09

Ο κ. Τσίπρας από την ΔΕΘ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας...

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την Βαθμιαία Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕΕ)

2013-07-17

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί τη μεταρρύθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης...

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΙΤΟ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟ

2010-07-25

Αποχαιρετούμε τον αγωνιστή και εκδότη Τίτο Μυλωνόπουλο....

Δολοφονική επίθεση εναντίον του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

2009-02-18

Μόλις πριν από έξη μέρες (Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου) εκφράζαμε...

Πιο δραστήριος ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης

2009-02-02

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, ο...

2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

2008-04-13

-Συγκρότηση επιτροπής διανοουμένων που θα επεξεργαστεί...

ΕΥΡΩΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στη ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

2008-03-02

Ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που κάνουν οι Εθνικές Οργανώσεις...

ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

2008-02-24

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Κεντρικής Πολιτικής...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Να μην παραστεί ο Υπουργός Παιδείας στην Ιερά Σύνοδο κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2008-01-30

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας...

Φώτης Κουβέλης

H αντιπολίτευση μπορεί να συντονίσει τις ενέργειές της

Φώτης Κουβέλης, 2008-01-10

Ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,...

Φώτης Κουβέλης

Ριζικά αντίθετοι στην κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Αττική

Φώτης Κουβέλης, 2008-01-10

Ο Φώτης Κουβέλης κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης...

×
×