Στην ίδια αδιέξοδη πολιτική ο πρωθυπουργός

Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-09-07

Σε μιαν ανακεφαλαίωση των κυβερνητικών πολιτικών εξάντλησε την ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης χθες ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε νέες εξαγγελίες. Ακόμα και τις υποσχέσεις για την ενίσχυση των φτωχότερων που έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την ακρίβεια απλώς τις επανέλαβε για άλλη μια φορά γενικά και αόριστα, διαψεύδοντας όλους όσοι -ανάμεσά τους και αρκετοί παράγοντες της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας- ανέμεναν ότι χθες θα εξειδικεύονταν επιτέλους με συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Κ. Καραμανλής επέμεινε ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική, εξήρε μάλιστα τα έως τώρα αποτελέσματά της κάνοντας επίσης γενικά "αυστηρή αυτοκριτική για όσες περιπτώσεις αργήσαμε να κινηθούμε". Αλλά τη σοβαρή επιδείνωση που παρουσιάζει φέτος η ελληνική οικονομία την απέδωσε αποκλειστικά στη διεθνή κρίση.

Κατά την πάγια τακτική του αρμόδιου υπουργού του Γιώργου Αλογοσκούφη, παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στην εκρηκτική διόγκωση του εξωτερικού ελλείμματος, που συνιστά πραγματική απειλή για το υφιστάμενο βιοτικό επίπεδο της χώρας, μένοντας μόνο στους εξωτερικούς λόγους αύξησης των εισαγωγών (διεθνείς τιμές) και των δαπανών για τόκους (διεθνής άνοδος των επιτοκίων).

Αγνόησε έτσι τις ολοένα πυκνότερες προειδοποιήσεις το τελευταίο διάστημα -από διεθνείς οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα, τον ΣΕΒ, την Τράπεζα της Ελλάδος- ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ, των εισοδημάτων, της απασχόλησης που γνωρίσαμε την τελευταία δεκαετία δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν αν δεν αλλάξει άμεσα το αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στη βελτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να περιοριστούν τα ελλείμματα και να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος. Εδώ υπήγαγε όλα τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς και τα σχέδια για την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ.

Όσον αφορά τη "βελτίωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος", ο Κ. Καραμανλής αρκέστηκε να απαριθμήσει γνωστές πολιτικές - από τα χωροταξικά και το κτηματολόγιο μέχρι τα ενεργειακά και τα ευρυζωνικά ή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλα στα πλαίσια των προγραμμάτων με μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- χωρίς καμία αξιολόγηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, αν έχουν ξεπεράσει τις απλές εξαγγελίες. Μόνο ίσως νέο στοιχείο εδώ ήταν κάποια μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Ως "δικαίωση της ακολουθούμενης πολιτικής" ισχυρίστηκε μάλλον παραπλανητικά ότι "μειώθηκε η διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης", η οποία αυξομειώνεται κατά κάποια δέκατα της μονάδας, διατηρείται όμως σταθερά γύρω στο 1%. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν "χρόνιες παθογένειες" στην εσωτερική αγορά, "αθέμιτες πρακτικές από μεσάζοντες" και ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί αναποτελεσματικά. Ανάμεσα στα μέτρα εδώ ανέφερε την πρόθεση να "αναμορφωθεί ριζικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού", να δημιουργηθεί μια "Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς" και να ψηφιστεί νόμος για την προστασία του καταναλωτή.

Δήλωσε επίσης ότι η κυβερνητική πολιτική "παραμένει στρατευμένη στη συνεχή μείωση της ανεργίας" χωρίς κανένα νέο στοιχείο. Και απλώς επανέλαβε ότι θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής "το αμέσως επόμενο διάστημα" ξεκινώντας από τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, "για τους οποίους εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο ακριβότερο πετρέλαιο".

"Το πιο σοβαρό πρόβλημα στην πορεία του τόπου" είναι, κατά τον Κ. Καραμανλή, "οι δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα". Αλλά και εδώ απλώς απαρίθμησε γνωστές εξαγγελίες. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα δημόσια έργα (αυτοκινητόδρομοι, μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ.) και στην εξωτερική πολιτική, όπου ενέταξε και την επιδίωξη για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

×
×