Ο καλός Συριζα και η κακή Δημ.Αρ.

Αλέξης Παλαμίδης, 29/05/2012

Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές βγήκα δημόσια (στον τοίχο του fb μου δηλαδή…) και με κάθε ειλικρίνεια έδωσα τα συγχαρητήρια μου στο Σύριζα λέγοντας ότι έπαιξαν καλά και κέρδισαν δίκαια. Βέβαια αυτό το «καλά» δεν περιείχε ακριβώς τον όρο του fair play, αλλά οι εκλογές είναι πόλεμος και για κάποιους μάλλον ισχύει το ρητό που λέει ότι στον έρωτα και στον πόλεμο επιτρέπονται τα πάντα.

Έτσι λοιπόν φρόντισαν από νωρίς (σχεδόν από την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας από το Συν) μέχρι την τελευταία μέρα των εκλογών, να χαρακτηρίσουν δεκανίκι του Πασοκ τη Δημοκρατική Αριστερά, καθ’ εικόνα και ομοίωση της τακτικής που ακολουθούσε το ΚΚΕ απέναντι στο Συριζα τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη και όταν δημοσκοπικά η Δημοκρατική Αριστερά ήταν πάνω από το Πασοκ, χαρακτηριζόταν ως δεκανίκι, παρόλο που κάθε λογικός άνθρωπος θα αντέστρεφε το χαρακτηρισμό.

Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της δεν απάντησε όπως όφειλε δυναμικά στις λαϊκίστικες γκεμπελικές κραυγές, αλλά διατήρησε ένα λόγο χαμηλού προφίλ προσπαθώντας να εξηγήσει με σαφήνεια τις θέσεις της. Τα αποτελέσματα τα ξέρετε : ο πολύς κόσμος, όταν το κλίμα πολώθηκε, προτίμησε να ταυτιστεί με τις φωνές του μίσους που αποκαλούσαν προδότη, δωσίλογο και γερμανοτσολιά το Φ. Κουβέλη παρά να ακούει για τον προϋπολογισμό απόδοσης, το σχέδιο εξυγίανσης του κράτους, τα ευρωομόλογα και την ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης.

Έτσι λοιπόν, οτιδήποτε έκανε (ή κάνει) η Δημ.Αρ αποδείκνυε τα αυταποδεικτά, ενώ οι αντίστοιχες κινήσεις του Συριζα ήταν για το καλό του τόπου και την ενίσχυση του αντιμνημονιακού μπλοκ. Έτσι λοιπόν οι Μητρόπουλος, Σακοράφα, Κουρουπλής, Κοτσακάς, Παναγούλης, Αθανασίου ήταν συνεπείς αριστεροί που μετάνιωσαν για τη θητεία τους στο Πασοκ ενώ π.χ. ο Βουδούρης ενδιαφερόταν μόνο για την καρέκλα του.

Η ίδια ιστορία (ή υστερία) συνεχίστηκε και τις ημέρες μετά τις εκλογές, όταν η Δημοκρατική Αριστερά ανέλαβε πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με σαφή πρόθεση τη συμμετοχή του Συριζα και ρητή προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση ότι δεν έχει θέση σε κυβέρνηση με Πασοκ-ΝΔ. Ένα συνονθύλευμα από οπαδούς (και όχι ψηφοφόρους) των Καμμένου- Δημαρά , Καζάκη-Παπαθεμελή και Τσίπρα - Κατσέλη ( το Πασοκ είναι εδώ - διασκορπισμένο - δυνατό) κραύγαζε περί εθνικών μειοδοτών, αριστερών Καρατζαφέρηδων και άλλα όμορφα που τιμούν την παράδοση της αριστεράς.

Οι μέρες και μαζί η ευκαιρία της αριστεράς να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη πέρασαν και σιγά σιγά ο Σύριζα εγκαταλείπει τη λέξη καταγγελία και κατασταλάζει στην εδώ και δύο χρόνια διατυπωμένη θέση της Δημ.Αρ. περί σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο. Αλλά και βέβαια και αυτή η στροφή του Συριζα είναι «ένας δρόμος μεταξύ του μπορώ και του θέλω», ενώ η συνεπής στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς να λέει εξαρχής την αλήθεια, χαρακτηριζόταν και χαρακτηρίζεται ακόμη(!) ενδοτική από τους αριστεροδέξιους καμμένους .

Το τι θα γίνει στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές είναι πλέον ευδιάκριτο. Ο Συριζα θα συνεχίσει να ψαρεύει στα θολά νερά της αγανάκτησης μιλώντας για πολιτική(;) καταγγελία του μνημονίου, θα χαϊδεύει όσους αναπολούν τις μέρες του Α. Παπανδρέου προτείνοντας τον Γ. Αρσένη για πρωθυπουργό, πουλώντας τζάμπα μαγκιά στην Ευρώπη κι έχοντας την Αυριανή του Κουρή στο πλευρό του, ενώ ταυτόχρονα θα καταστρέφει τις όποιες προοπτικές για εξυγίανση του δημοσίου υιοθετώντας πράσινους συνδικαλιστές σαν το Φωτόπουλο και το Ραφτόπουλο.

Η Δημοκρατική Αριστερά από την άλλη θα συνεχίσει να λέει αυτά που λέει τα τελευταία δύο χρόνια. Θα μιλάει για την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης με τη χώρα εντός του Ευρώ, για την ανάγκη δίκαιων πολιτικών για τα αδύναμα και μεσαία στρώματα της κοινωνίας , για την απλή αναλογική, για την ανάγκη εξυγίανσης του κράτους και προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Το τι θα βγάλει η κάλπη στις 17 Ιουνίου μένει να το δούμε. Όμως μέχρι τότε αυτό που θα πρέπει να έχει γίνει συνείδηση σε όλους μας είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά ήταν και είναι η δύναμη που δεν προσπάθησε να κοροϊδέψει τους πολίτες , που είπε και λέει την αλήθεια και που όπως απέδειξε, θα μείνει συνεπής και σταθερή στις θέσεις της και μετεκλογικά.

-----

Ο Αλέξανδρος Παλαμίδης είναι μηχανικός Η/Υ και μέλος της γραμματείας νέων της Δημ.Αρ.

Θέμα επικαιρότητας:
Εκλογές 2012

Σύνολο: 75 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι