Εύχομαι καλή... αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγόρης Ψαριανός, Συνέντευξη στο Δημήτρη Τσιούφο, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2012-06-15

psarianos

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτοδυναμία. Του εύχομαι καλή επιτυχία», απαντά με προφανή δηκτική διάθεση ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Γρ. Ψαριανός. Τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης πολιτικής, κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τονίζοντας με νόημα ωστόσο πως «τώρα κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τις τύχες της χώρας».

Κύριε Ψαριανέ, ποιοι παράγοντες, κατά την άποψη σας, θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής;

Η Ευρώπη κλονίζεται και στην εξωτική Ελλάδα παρακολουθούμε τους ταχυδακτυλουργούς, τους μάγους και τους ακροβάτες να εκτελούν νούμερα χωρίς δίχτυ, «πόσο χαμηλά ζητάς να πέσω και ποιο συρματόσκοινο της ζωής μου να γίνει το μέσο?».

Λαϊκισμός, πολυγλωσσία, σοσιαλθολούρα, μονομερείς καταγγελίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, δύο μέρες πριν από τις εκλογές.

Οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή, αλλά και αυτόν της στασιμότητας ή των μικρών ασήμαντων αλλαγών στους όρους του Μνημονίου που ελάχιστα θα μεταβάλουν τη σημερινή προβληματική κατάσταση. Τι θα υπερισχύσει για την επιλογή του;

Ελπίζω να έχει καταλάβει ότι την εικόνα και την ποιότητα των πολιτικών την ζωγραφίζει και την καθορίζει ο ίδιος ο πολίτης. Και να απαξιώσει το εμπόριο ονείρων, τη δημαγωγία, τα «θα», τις απατηλές υποσχέσεις και το λαϊκισμό παλαιάς κοπής.

Εχετε πει, ως κόμμα, ότι θα κάνετε τα πάντα ώστε τη Δευτέρα να υπάρχει κυβέρνηση και πως η καλύτερη λύση θα ήταν μια κυβέρνηση ευρύτερης κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ποια κόμματα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εκλογικό σχήμα, με δεδομένες τις διαφορές στις θέσεις τους, αλλά και την οξύτατη πόλωση που έχει διαμορφωθεί;

Αν στις εκλογές του Μαΐου είχαμε εμείς 17% θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, θα είχαμε κυβέρνηση και μάλιστα σε προοδευτική κατεύθυνση. Τώρα οφείλουν όλοι να βάλουν τα δυνατά τους να φρενάρουμε τον Τιτανικό που πάει σφαίρα πάνω στο παγόβουνο.

Aπό τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει για τη χώρα κυβέρνηση, κυβέρνηση που θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ, κυβέρνηση για να αλλάξει η χώρα, κυβέρνηση για να γίνουμε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος. Η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε πριν από τις εκλογές σχέδιο ρεαλιστικό για την άμεση διακυβέρνηση της χώρας.

Το ποια κόμματα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον οι πολιτικές δυνάμεις θα θελήσουν να έχουν συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας οικουμενικής κυβέρνησης, υπάρχουν τα άλλα δύο σενάρια. Αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η ΔΗΜ.ΑΡ. να συνεργαστεί εκλογικά μαζί του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτοδυναμία γι’ αυτό και κυρίως με δική του ευθύνη οδηγήθηκε η χώρα σε νέες εκλογές. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Σε αυτό το σενάριο, θα ζητήσει τη συνεργασία της ΔΗ.ΜΑΡ; Εμείς θα συμβάλουμε σε λύση, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ.

Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη λογική της καταγγελίας-ακύρωσης του Μνημονίου ή στην αναγκαιότητα εξεύρεσης συνομιλητών θα αναγκαστεί να βάλει... νερό στο κρασί του;

Καταγγελία, κατάργηση, απόρριψη, δημοψήφισμα, επανακαθορισμός του πλαισίου, επιλεκτική καταγγελία. Κάθε στέλεχος και μια γραμμή για το Μνημόνιο. Κάθε μέρα και μια άλλη εκδοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετηθεί τώρα με σαφήνεια και υπευθυνότητα χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ τι θα κάνετε; Θα βάλετε και πάλι ως προϋπόθεση και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στηρίξετε μια συμμαχική κυβέρνηση;

Τώρα κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τις τύχες μας.

Η χώρα δεν αντέχει τρίτες κάλπες. Οκτώ στους δέκα πολίτες θέλουν κυβέρνηση σταθερή, προοδευτική, αποτελεσματική με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και ασφαλώς με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε αλλαγές στην κατάταξη των κομμάτων, σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου; Πόσο εφικτός είναι ο στόχος που βάλατε, να είναι η ΔΗΜ.ΑΡ. τρίτο κόμμα και πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή;

Ελπίζω η σύνθεση της νέας Βουλής να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Όλες αυτές τις μέρες συναντήθηκα με πολίτες από τη Σπάρτη μέχρι την Ήπειρο και τη Μακεδονία που εκτιμούν ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. τοποθετήθηκε από την αρχή με τόλμη, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και πρότεινε λύσεις για να αλλάξει η χώρα μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.

Και είμαι βέβαιος ότι θα μας δώσουν εντολή για λύση, θα μας δώσουν την τρίτη και καθοριστική εντολή.

Ζητούνται πρόσωπα φερέγγυα στην κυβέρνηση

Η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου εσείς να την στηρίξετε, μπορεί να έχει επικεφαλής τον αρχηγό του πρώτου κόμματος ή θα ήταν προσφορότερη η επιλογή ενός τρίτου προσώπου (πολιτικού ή μη) ώστε να διευκολυνθούν οι συγκλίσεις;

Προέχει η συγκρότηση σταθερής προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πολιτικές που να ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία από τη μια πλευρά και από την άλλη να παίρνουν υπόψη τους το σύνθετο πολιτικό σκηνικό, όπως τόνισε προχτές και ο Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του στη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κυβέρνησης εξαρτάται και από τα πρόσωπα που θα την αποτελούν. Έχουμε πει ξανά ότι χρειάζεται η συμμετοχή φερέγγυων και αξιόπιστων προσώπων που δεν συμμετείχαν σε σκιώδεις ή αστείες διαπραγματεύσεις. Πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της πολιτικής ή και όχι, που δεν έχουν φθαρεί από τη συμμετοχή τους σε κυβερνητικούς θώκους.

«Σοσιαλθολούρα»

Παρακολουθούμε τους ταχυδακτυλουργούς, τους μάγους και τους ακροβάτες να εκτελούν νούμερα χωρίς δίχτυ, «πόσο χαμηλά ζητάς να πέσω και ποιο συρματόσκοινο της ζωής μου να γίνει το μέσο?». Λαϊκισμός, πολυγλωσσία, «σοσιαλθολούρα», μονομερείς καταγγελίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, δύο μέρες πριν από τις εκλογές.

Λαϊκισμός παλαιάς κοπής

Ο πολίτης στις εκλογές της Κυριακής να απαξιώσει το εμπόριο ονείρων, τη δημαγωγία, τα «θα», τις απατηλές υποσχέσεις και το λαϊκισμό παλαιάς κοπής.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές 2012

Χρήστος Μαχαίρας

Πέτα τον παππού από το τρένο (του ΣΥΡΙΖΑ)

Χρήστος Μαχαίρας, 2012-06-16

Η Αριστερά από την οποία κατάγεται το μεγαλύτερο μέρος...

Περισσότερα
Γιάννης Μεϊμάρογλου

I have a dream...

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2012-06-16

Ονειρεύτηκα ότι είχαν γίνει, λέει, οι εκλογές και ότι βλέπαμε,...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Αυλαία και πάμε…

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2012-06-16

Η αυλαία των δεύτερων (και αχρείαστων) εκλογών πέφτει, αφήνοντας...

Περισσότερα
Γρηγόρης Ψαριανός

Εύχομαι καλή... αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγόρης Ψαριανός, 2012-06-15

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτοδυναμία. Του εύχομαι καλή επιτυχία»,...

Περισσότερα
Οδυσσέας Βουδούρης

Η τρίτη εντολή

Οδυσσέας Βουδούρης, 2012-06-15

Με αγωνία όλη η Ελλάδα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών....

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2012-06-15

-Συνέντευξη στο in.gr,Δεν μπλοφάρουμε στις «κόκκινες γραμμές»...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Τρίτη Εντολή στην Αριστερά της ευθύνης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2012-06-15

...Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπλοφάρει όταν...

Περισσότερα
Γιώργος Παπασίμος

Ψήφος ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής.

Γιώργος Παπασίμος, 2012-06-14

Υπάρχουν φάσεις στην ιστορία των λαών όπου ο χρόνος συμπιέζεται...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-06

Α. Από την αρχή της συζήτησης για την νομοθετική αναγνώριση...

Ελληνικό παράδοξο

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-03-03

Από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία...

×
×