Το μωσαϊκό του ΣΥΡΙΖ(ΑΝΕΛ)

Θωμάς Τσάτσης, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2015-05-19

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2010 ήταν ένα μωσαϊκό τάσεων και συνιστωσών. Ένα μείγμα απόψεων που ισορροπούσαν για να μετεξελιχθούν και να συγκεραστούν θέσεις και εκτιμήσεις που δεν είχαν σχέση η μία με την άλλη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ χωρούσαν τροτσκιστές, μαοϊκοί, πρώην στελέχη του ΚΚΕ, παλαιά μέλη του ΚΚΕ εσ., αλλά και του ΔΗΚΚΙ. Υπήρχαν συνιστώσες που οι θέσεις τους όχι απλώς διαϕοροποιούνταν αλλά συγκρούονταν (π.χ. η ονομασία της FYROM). Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πολιτικό μήνυμα να είναι ασαϕές, καθώς οι ετερόκλητες δυνάμεις που συγκροτούσαν το συμμαχικό σχήμα συνυπήρχαν με δυσκολία.

Η κρίση για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευκαιρία. Έστησε το αντι-μνημονιακό μέτωπο, επέλεξε την καταγγελία στον λόγο του, εκμεταλλεύτηκε τις δυσκολίες -πραγματικές ή πλασματικές- των πολιτών και ύψωσε τους πολιτικούς τόνους απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις. Από εκείνη του Παπανδρέου έως εκείνη του Σαμαρά.

Από το 2012 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά μετατράπηκε σ’ ένα κράμα «παλαιού» ΠΑΣΟΚ και αντιμνημονιακών συνιστωσών. Η αύξηση των ποσοστών του τον οδήγησε στην εξουσία.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και η απόϕαση της ηγεσίας του για άνοδο στη εξουσία με κάθε κόστος οδήγησε στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Και ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με την αισθητική όσο και τον τρόπο σκέψης βγήκαν στην επιϕάνεια. Αν και κρατώ κάποιες επιϕυλάξεις ότι υπάρχουν διαϕορές μεταξύ πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στον τρόπο σκέψης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μια πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, η Ραχήλ Μακρή, εξελέγη μακράν πρώτη με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Κοζάνης, λαμβάνοντας περισσότερους από 12.000 σταυρούς όταν οι 7 υποψήϕιοι των ΑΝΕΛ δεν ξεπέρασαν τους 8.000 σταυρούς και ο δεύτερος εκλεγμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια περιϕέρεια απείχε τουλάχιστον 4.000 σταυρούς από την πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Μοιάζει λίγο παράξενο αλλά οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησαν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που δημιούργησαν τη ΔΗΜΑΡ ισχύουν ακόμη και σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό σχήμα δεν έχει μετεξελιχθεί, παραμένει προσκολλημένος στις θέσεις του 2010 και το «πολιτικό ϕάντασμα» του Αλέκου Αλαβάνου ϕαίνεται ότι πλανάται πάνω από την κυβέρνηση και το κόμμα.

Το δυστύχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ηγεσία του την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν επέλεξε να κάνει στροϕή στην πολιτική ρίχνοντας νερό στο κρασί του, διάλεξε ως σύμμαχο ένα κομμάτι που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ. Το έκανε «συνιστώσα» του και τώρα υϕίσταται το κόστος. Δέχεται το «Άγιο Φώς» και το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους, σιωπά στο όχι των ΑΝΕΛ στην τροπολογία για την ανέγερση τζαμιού, δεν σχολιάζει την πρόθεση του Πάνου Καμμένου να προτείνει στους Αμερικανούς να ϕτιάξουν νέα βάση σε νησί του Αιγαίου και αναμένεται να κάνει το ίδιο όταν οι ΑΝΕΛ θα δηλώσουν τη διαϕωνία τους στο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Και με αυτό τον τρόπο η χώρα από εδώ και στο εξής θα κυβερνιέται το πρωί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, το απόγευμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και το βράδυ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Όλα αυτά με την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα. Ότι θα βρίσκονται οι δόσεις για να πληρώνονται οι πιστωτές, θα υπάρχει τρόπος να συλλέγονται ϕόροι για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και δεν θα εξελιχθεί σε «μπανανία με αξιοπρέπεια» γιατί δεν πέτυχε τον «έντιμο συμβιβασμό» που διεκδικούσε.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Άρθρα

Η Μαδρίτη δείχνει το φάρμακο για τα ενεργειακά σοκ της εποχής Τραμπ

Peter Bofinger, 2026-05-12

Η νέα άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, που συνδέεται...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Κώστας Καλλίτσης

Δεν τους αρέσει η Ελλάδα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-17

Η προσέλκυση ταλέντων από κάθε γωνιά της Γης γίνεται αντικείμενο...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μεσόγειος SOS!​

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-14

Το θαλάσσιο στρατιωτικό drone «ουκρανικής κατασκευής και...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

Η κοινωνική αποδοχή ως θεμέλιο της πράσινης μετάβασης

Δημήτρης Λιάκος, Μυρτώ Λέτσου, 2026-05-10

Στον απόηχο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπέλεμ...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πόλεμος των ενισχύσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-10

Το κορυφαίο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η δημιουργία...

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

Γιατί η Ισπανία έχει 3% αύξηση στα καύσιμα και η Ελλάδα 17%

Ιωάννα Λιούτα, 2026-05-03

Η επίσημη αφήγηση μιλά για «διεθνείς κρίσεις», «γεωπολιτικές...

Ξενοφών Κοντιάδης

Αφωνοι μπροστά στην αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-05-03

Ίσως την πιο κρίσιμη, μέχρι στιγμής, πράξη του θεσμικού...

×
×