Αναγκαίο ένα ισχυρό ρεύμα ρεαλισμού των προοδευτικών δυνάμεων

ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δημ. Τσιούφο, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2015-08-29

Kύριε Θεοχαρόπουλε, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών. Τι προβλήματα, σε ότι αφορά την πορεία της χώρας και της οικονομίας, μπορούν να επιλύσουν οι εκλογές αυτές;

H χώρα οδεύει τέταρτη φορά σε βουλευτικές εκλογές στα τελευταία 3,5 χρόνια και τρίτη φορά στις κάλπες εντός του 2015 λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων του κυβερνώντος κόμματος. Οι συνεχόμενες εκλογές όμως δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αντίθετα τα επιδεινώνουν. Το διακύβευμα είναι να υπάρξει οικονομική και πολιτική σταθεροποίηση και για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αποφασιστικότητα, γνώση, όραμα και βεβαίως, έχουν δημιουργήσει μια τομή στην πολιτική τους σε σχέση με τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές.

Θεωρείται εφικτό το στόχο της αυτοδυναμίας που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Οι εποχές των αυτοδυναμιών έχουν τελειώσει. Να σας υπενθυμίσω ότι και στις τρεις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχε αυτοδυναμία, παρά το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Αυτοδύναμη κυβέρνηση τελευταία φορά είχαμε το 2009. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει κατανοητή αυτή η απαίτηση των πολιτών για συνεργασίες και δυστυχώς μία κυβέρνηση με κύριο κορμό την ριζοσπαστική αριστερά δεν κατήργησε το μπόνους των 50 εδρών. Να τονίσω βέβαια ότι τα προβλήματα σήμερα είναι τόσο πολυσύνθετα που και αυτοδύναμη να ήταν μία κυβέρνηση, θα έπρεπε να προχωρήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η διαφαινόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φέρει στην πρώτη θέση τη ΝΔ; Να κερδίσει τις εκλογές;

Λύση δεν είναι η ενίσχυση της ΝΔ. Η ΝΔ με την πολιτική της το 2004-2009 ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης. Αλλά και πρόσφατα η ΝΔ είχε δημιουργήσει ένα τεχνητό success story, ενώ η ανεργία και η φτώχεια ήταν τα έντονα προβλήματα. Το ερώτημά σας αναδεικνύει το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν χρειάζεται ο τόπος έναν αναπαλαιωμένο διπολισμό, μία καρικατούρα δικομματισμού.

Τι κυβέρνηση, κατά την άποψή σας, θα πρέπει να σχηματιστεί μετεκλογικά; Μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ή μια κυβέρνηση των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, αν φυσικά είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τα ζητήματα μετεκλογικών συνεργασιών τα υποδεικνύουν τα αποτελέσματα των εκλογών και οι ανάγκες που υπάρχουν. Πρόθεση δική μας είναι να υπάρχει μια προοδευτική κυβέρνηση. Σε αυτήν δεν μπορούν να συμπεριληφθούν θέσεις που παρουσιάζονται πολλές φορές από τη ΝΔ, όπως η δήλωση πρόθεσης του κ. Μεϊμαράκη για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής. Για τον λόγο αυτό αν όπως ρωτάτε είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη μία αποτελεσματική κυβέρνηση δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς σε προοδευτική, ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.

Η ΔΗΜΑΡ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές που επιλέξατε την αυτόνομη κάθοδο, τώρα φαίνεται ότι επιλέγει τις συνεργασίες. Σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή τα πολύ χαμηλά σας ποσοστά ή είναι μία στρατηγική επιλογή της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος σας;


Χαμηλά ποσοστά είχαμε και μετά τις ευρωεκλογές, αλλά στις πρόσφατες εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχαμε αυτόνομη κάθοδο. Συνεπώς δεν αποφασίζουμε βάσει των εκλογικών μας ποσοστών. Μετά το πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος, πριν 2,5 μήνες, ήταν στρατηγική επιλογή μας η αποσαφήνιση του στίγματος μας, η ύπαρξη διακριτού πολιτικού πλαισίου που διευκολύνει την ύπαρξη συνεργασιών προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας, όπως είναι η προώθηση της προοδευτικής αλλαγής στη χώρα, είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει συνεννοήσεις που περιλαμβάνουν την προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με το ΠΑΣΟΚ; Ποια άλλα κόμματα ή πολιτικές κινήσεις συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις αυτές; Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να καταλήξετε σε συμφωνία;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διερευνήθηκε η ύπαρξη ευρύτερων συνεργασιών και με το ΠΑΣΟΚ. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στην χώρα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. Θέλω να ελπίζω ότι οι στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους είμαστε πλέον κοντά θα επιτευχθούν σήμερα κάνοντας τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι μορφή θα έχει αυτή η εκλογική συνεργασία;


Θα είναι μία δημοκρατική συμπαράταξη η οποία σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Σε αυτήν πρέπει να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις και κινήσεις για να μπορέσει να έχει καταλυτικό ρόλο την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για συμπαράταξη κομμάτων και όχι για προσχωρήσεις του ενός στον άλλον ή συμμετοχή του ενός στην προσπάθεια διεύρυνσης του άλλου. Εκλογική συμπαράταξη με διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των κομμάτων. Τώρα χρειάζεται η συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ρεύμα ρεαλισμού και λογικής.

Εσείς θα είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως σχετικές πληροφορίες αναφέρουν;

Η συμφωνία εάν επιτευχθεί θα είναι ενιαία, συνεπώς επιμέρους ζητήματα είναι εντελώς δευτερεύοντα, εδώ συζητάμε για να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος πόλος, δεν είναι ζήτημα οι θέσεις. Αν θέλαμε αυτά τα πράγματα στη Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Είμαστε σε δύσκολες περιόδους. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα στη χώρα και στην κοινωνία. Ο άλλος ο δρόμος θα ήταν εύκολος και δεν τον έχουμε επιλέξει. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει συμφωνία θα συνεισφέρω με όποιον τρόπο επιλέξει η Δημοκρατική Αριστερά και η ευρύτερη συμπαράταξη.

Εκτιμάτε ότι ο Φ. Κουβέλης θα στηρίξει το εγχείρημα, θα επιλέξει μια ουδέτερη στάση ή μήπως συνεργαστεί εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Αλ. Τσίπρας του ζητήσει να συμπορευτεί μαζί του;


Παρά τα συνεχή δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί από τον ίδιο, δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη ούτε πληροφόρηση για κάτι τέτοιο και θέλω να πιστεύω ότι ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα σεβαστεί τις αποφάσεις της συλλογικότητας μας. Η Κεντρική Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου, έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος και αποφασίζει για το σύνολο τη πολιτικής της ΔΗΜΑΡ. Συνεπώς τις όποιες απόψεις ο καθένας μπορεί να τις αναφέρει μέσα στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όταν όμως το κόμμα αποφασίζει, στη συνέχεια πρέπει να τηρεί και να σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Οι ατομικές πορείες στη συνέχεια είναι σεβαστές αλλά δεν αφορούν την Δημοκρατική Αριστερά.

Υπήρξε κάποια προσπάθεια προσέγγισης προς εσάς εκ μέρους του κ. Τσίπρα ή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ;

Καμία προσπάθεια προσέγγισης από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την ΔΗΜΑΡ δεν έγινε. Αντίθετα, το προηγούμενο διάστημα, δύο φορές ζητήσαμε επίσημα συνάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα με στόχο την συνεννόηση και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας. Όταν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα ήμασταν σε ανοικτή επικοινωνία και ανταποκρίθηκαν όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, πχ ο Γ.Γ. του ΚΚΕ αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ Τσίπρας αρνήθηκε ακόμη και την συνεννόηση και επικοινωνία. Αυτό που αντιμετωπίσαμε από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς ήταν μια έλλειψη διάθεσης για συζήτηση προς τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού χώρου. Εμείς όμως στην Δημοκρατική Αριστερά προχωράμε μπροστά έτσι ώστε να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές, Σεπτέμβριος 2015

Τα χαρακτηριστικά της ψήφου του Σεπτεμβρίου

Κώστας Καρατέγος, 2015-10-19

Αν και οι πρόσφατες εκλογές διεξήχθήσαν σε πολύ διαφορετικό...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

Αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις

Τάσος Δαρσινός, 2015-09-25

Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη η έκπληξη ήταν η διαφορά...

Περισσότερα

Αυτοδικαίωση

Μιχάλης Τσιντσίνης, 2015-09-25

Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν. Δεν έχουν εξημερωθεί...

Περισσότερα
Κώστας Κούρκουλος

Η νίκη ως ήττα

Κώστας Κούρκουλος, 2015-09-24

Κάποτε οι κατατρεγμένοι και οι απόκληροι έβλεπαν ως «βάλσαμο»...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ο Σουλτς, ο Καμμένος κι ο Μαρξ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2015-09-23

Δεν μπορώ να αντιληφθώ που έχει άδικο ο Σουλτς στην κρίση...

Περισσότερα
Κώστας Καρακώτιας

Σημειώσεις μετά τις εκλογές

Κώστας Καρακώτιας, 2015-09-22

Α. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, κόντρα στην πολυποίκιλη...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Λεβέντες στην εξέδρα

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2015-09-21

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα από...

Περισσότερα
Π.Κ. Ιωακειμίδης

Αγνοήθηκε η Ευρώπη και τα προβλήματα της

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2015-09-16

Η Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα της αγνοήθηκαν πλήρως....

Περισσότερα

Άρθρα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×