Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική αλλαγή
Στέργιος Καλπάκης, Συνέντευξη στο Ν. Παπαδημητρίου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2025-07-12

Για το στοίχημα της στενότερης διασύνδεσης των νέων με την πολιτική, όπως και για εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην καινούργια φάση του συζητάμε με τον νεοεκλεγέντα γραμματέα, Στέργιο Καλπάκη. Οπως, ασφαλώς, για τα μεγάλα θέματα των ημερών, το μεταναστευτικό και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με ειδική μνεία στον ρόλο που καλείται να παίξει το κόμμα του σήμερα, με σαφείς αιχμές, εκ μέρους του, για άλλα κόμματα, αλλά και με γέφυρες προς άλλα.
●Ενας 35άρης γραμματέας σε κόμμα. Δεν είναι για τους συνομηλίκους σας τα κόμματα, η πολιτική εν γένει, κάτι ξεπερασμένο;
Η πολιτική δεν είναι κάτι ξεπερασμένο, αντιθέτως ενδιαφέρει τους νέους ανθρώπους, έστω κι αν αυτό το ενδιαφέρον εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο από την έντονη πολιτικοποίηση των νέων, ειδικά τις πρώτες δεκαετίες μετά τη Μεταπολίτευση, με τη συμμετοχή τους στα κόμματα και στους μαζικούς χώρους. Είναι αλήθεια ότι το κομματικό φαινόμενο είναι σε κρίση εδώ και χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και διεθνώς. Και η κρίση αυτή αφορά και την όλο και αυξανόμενη αποχή από τις εκλογές και πιο συγκεκριμένα την αποχή των νέων.
Αν η Αριστερά, αλλά και ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, δεν βρει τρόπους να γίνει ξανά ελκυστική η συμμετοχή των νέων στην πολιτική και κομματική ζωή, υπάρχει ο κίνδυνος το κενό να το καλύψει είτε η Ακροδεξιά είτε η αντιπολιτική. Η ανανέωση στην οποία πολλές φορές αναφερόμαστε δεν είναι απλά ένα σύνθημα που το λέμε γιατί αρέσει, είναι όρος επιβίωσης κατ’ αρχάς της ίδιας της δημοκρατίας. Βεβαίως μαζί με την εμπειρία και πάντα με σεβασμό σε βασικές αρχές, αξίες και ιδέες. Αυτό είναι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σήμερα, να γίνει ξανά ελκυστικός στους νέους και στις νέες με ένα μείγμα ανανέωσης προσώπων, αντιλήψεων, τρόπου δουλειάς, μαζί με εμπειρία και στοχευμένη πολιτική παρέμβαση στα ζητήματα της εργασίας και της αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης.
● Επαγγέλλεσθε επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και λιγότερη γραφειοκρατία. Με ποιο τρόπο;
Με έμφαση στην εξωστρεφή δράση του κόμματος, την επαφή του με τον κόσμο και την επανασύνδεσή του με τις γειτονιές, με τις τοπικές κοινωνίες, με τους χώρους δουλειάς, την Αυτοδιοίκηση, τους συλλογικούς χώρους. Είναι αλήθεια ότι φέραμε εις πέρας τις εσωτερικές μας διαδικασίες εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και είναι μια συλλογική επιτυχία του κόμματός μας. Τώρα που έκλεισε αυτός ο «κύκλος», τώρα που τα όργανά μας είναι ανανεωμένα με νέα στελέχη που έχουν φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά και έμπειρα στελέχη με γνώση και αστείρευτη διάθεση προσφοράς, είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε έξω στον κόσμο. Αυτή ήταν ανέκαθεν η δύναμη αυτού του κόμματος, η επαφή και το στήριγμα που έδινε στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.
● Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από τις εκατοντάδες ανθρώπων που φτάνουν στην Κρήτη. Ποια η θέση του κόμματός σας για τη σημερινή έξαρση του μεταναστευτικού;
Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψήφισε την απάνθρωπη αλλά και παράνομη και αντισυνταγματική τροπολογία αναστολής ασύλου που έφερε η κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ένα κρεσέντο ακροδεξιού λαϊκισμού με αιχμή του δόρατος τον κύριο Πλεύρη, με δηλώσεις που θα τις χαρακτήριζα το λιγότερο αποκρουστικές. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται επικοινωνιακά τις δικές της αποτυχίες. Από τη μια, το διπλωματικό φιάσκο με τη Λιβύη, που είναι και ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό. Από την άλλη, τη στήριξη στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που μετατρέπει τις χώρες πρώτης υποδοχής σε «αποθήκες ψυχών».
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διατυπώθηκε με σαφήνεια από τον πρόεδρο, Σωκράτη Φάμελλο, για τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., ώστε να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., ενιαίο σύστημα ασύλου και επιστροφών και κυρώσεις σε τρίτες χώρες που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο. Και βεβαίως, η ενεργοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση της κρίσης και να μην πέσει όλο το βάρος στην Αυτοδιοίκηση. Δεν σας κρύβω, όμως, κύριε Παπαδημητρίου, ότι εκτός από τη στάση της κυβέρνησης, που μας βρίσκει εντελώς απέναντι, με έχει ξενίσει η στάση του ΠΑΣΟΚ που με το «παρών» στην τροπολογία της κυβέρνησης απομακρύνθηκε κι άλλο από μια πραγματικά προοδευτική πολιτική. Ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται να επέλεξε τις ισορροπίες, για να μη δυσαρεστήσει ένα συντηρητικό κοινό που υπάρχει στη βάση του ΠΑΣΟΚ, έναντι μιας καθαρής προοδευτικής γραμμής.
● Με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως δεν είναι δυνατόν σε κάθε μεγάλη υπόθεση να δρα μια οργάνωση, στην κορυφή της οποίας να βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Μήπως η αντιπολίτευση υπερβάλλει στην κριτική της;
Στη χώρα που όλα γίνονται «με εντολή Μητσοτάκη», κάθε φορά που προκύπτει ένα σκάνδαλο, μας λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα. Και μάλιστα «δεν ήξερε» ενώ τα περισσότερα από αυτά τα σκάνδαλα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε στήθηκαν είτε έφτασαν στο μέγαρο Μαξίμου. Δεν μπορούν να πείσουν κανέναν πλέον. Ολη η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ν.Δ. έστησε στον ΟΠΕΚΕΠΕ έναν μηχανισμό εξαγοράς ψήφων και πλουτισμού για επιτήδειους. Δεν πάει άλλο με αυτή την παρακμή, με αυτή τη διαρκή διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Μόνη λύση, η παραίτηση της κυβέρνησης και οι εκλογές για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή.
● Τι εκτιμάτε για τις πολιτικές εξελίξεις από το φθινόπωρο και ποιο ρόλο πρέπει να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
Ρόλο πρωταγωνιστή και κινητήριου μοχλού. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για να γίνει πράξη η προοδευτική αλλαγή που έχουν ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, όπως το ΚΚΕ, ούτε μια συναινετική επιλογή, όπως το ΠΑΣΟΚ, ούτε μια δήθεν αντισυστημική δύναμη που βάζει πλάτη στις επιθέσεις της κυβέρνησης στην Αριστερά, όπως η Πλεύση Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει πολιτικό πρόγραμμα και στρατηγική προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας για να βελτιωθεί σήμερα η ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και βεβαίως, με τη στήριξη και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ίσως ασκηθεί πίεση και το ξανασκεφτούν και όσοι απέρριψαν τις προοδευτικές συγκλίσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.