Αρχείο κειμένων: Κείμενα της εβδομάδας 27, (4-10), Ιούλιος 2022 - Σελίδα: 1

Η μοιραία απόφαση Μητσοτάκη, η εξαγορά ψηφοφόρων και νέα χρεοκοπία αχνοφαίνεται…

Γιώργος Καρελιάς, news247.gr, 10/07/2022

Το φιλοκυβερνητικό μέτωπο, πολιτικό και μιντιακό, βρίσκεται σε βέρτιγκο.

Πριν από μια εβδομάδα όλοι επιχειρηματολογούσαν υπέρ των πρόωρων εκλογών και εμφανίζονταν βέβαιοι ότι το φθινόπωρο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανανέωναν την κυβερνητική τους θητεία. Τώρα οι μισοί εξυμνούν τη «θεσμική συνέπεια» του πρωθυπουργού και οι άλλοι μισοί βλέπουν «ρίσκο» στην ανακοίνωσή του ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Εχει η Δύση τις αντοχές;

Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, 10/07/2022

Γιάννης Βούλγαρης
Γιάννης Βούλγαρης

Από τον φούρνο στην κατάψυξη και τανάπαλι. Αυτή την αντιφατική εικόνα συνάγει ο πολίτης που παρακολουθεί τις διεθνείς και εγχώριες αναλύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον νέο ψυχρό πόλεμο. Τη μία η Δύση συσπειρώνεται για να αντεπεξέλθει στην πίεση των αυταρχισμών, την άλλη η Δύση διχάζεται και συμβιβάζεται με την αδυναμία της. Πίσω από αυτό το πηγαινέλα δεν βρίσκονται μόνο αναμενόμενες διαφορετικές απόψεις, αλλά και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει η παράταση του πολέμου στην εσωτερική κοινωνική και πολιτική ζωή των δυτικών χωρών.

Οι μέρες για την ήττα Μητσοτακη μετρούν αντίστροφα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη, Μακεδονία της Κυριακής, 10/07/2022

- Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας έθεσε τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε εκλογική ετοιμότητα. «Βλέπετε» εκλογές πριν το φθινόπωρο κι αν ναι, πότε;

Εμείς ζητάμε εκλογές εδώ και έξι μήνες, είχαμε καταθέσει εξάλλου και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Και ζητάμε εκλογές για να μην γίνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής Μητσοτάκη αδιέξοδα για την κοινωνία. Προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει συνεχώς υποψηφίους και οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Πλέον κανείς δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του για εξάντληση της τετραετίας, είναι εντελώς αναξιόπιστος. Αυτή η κατάσταση μόνο αβεβαιότητα και αστάθεια προκαλεί. Γι’ αυτό, όσο γρηγορότερα προκηρύξει εκλογές τόσο το καλύτερο για την χώρα και την κοινωνία.

Εικονική πραγματικότητα

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 10/07/2022

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Η εβδομάδα άνοιξε με την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι η χώρα είναι θωρακισμένη έναντι του κινδύνου έλλειψης ενέργειας τον χειμώνα. Ακολούθησε η απίστευτη εξαγγελία Σκρέκα, ως καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργού, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτεί την κατανάλωση ηλεκτρενέργειας οριζόντια, για όλες τις κατοικίες που μπορεί να έχει καθένας, για πλούσιους και φτωχούς, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσής τους –μιλάμε για δαπάνη περίπου 700 εκατ. ευρώ/μήνα, που θα απορροφά το 84% της αύξησης των τιμών. Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε με αυτήν την γαλαντομία αλλά οι εκλογικές προτεραιότητες υπερίσχυσαν.

Απορρόφηση και Προστιθέμενη Αξία

Παναγιώτης Κορκολής, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 09/07/2022

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ 2021-2027 ⫸ Με βάση μια πρώτη εξέταση των στοιχείων του 2ου τριμήνου του 2022 παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα ποσών, αυτή όμως αφορά κυρίως μεταφορές από έναν λογαριασμό του Δημοσίου σε άλλον (με βασικότερη τη μεταφορά από τον κεντρικό λογαριασμό του Ταμείου προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα) και όχι πραγματικές πληρωμές

Τα δαχτυλάκια της Δεξιάς θα κινηθούν;

Τάσος Παππάς, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 09/07/2022

Το κόμμα που επιχείρησε να καταλύσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, το κόμμα που προσπάθησε να οικοδομήσει ένα καθεστώς σαν αυτά που υπήρχαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, το κόμμα που θαύμαζε και θαυμάζει αυταρχικούς ηγέτες, το κόμμα που ενθάρρυνε τις παραβατικές πρακτικές ακτιβιστικών ομάδων, το κόμμα που προστάτευε τις ένοπλες συνιστώσες του (ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη), παρέδωσε κανονικά την εξουσία (δεν την είχε έτσι κι αλλιώς) μετά την ήττα του στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019, σε αντίθεση με το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας που αρνήθηκε να το κάνει τον Γενάρη του 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το δημοψήφισμα του 2015

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 09/07/2022

Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Γιώργος Γιαννουλόπουλος
To δημοψήφισμα του 2015 ήταν όντως ένα βαρυσήμαντο γεγονός και δικαίως το ανακαλούμε στη μνήμη γιατί μας δίνει τη δυνατότητα, εφτά χρόνια αργότερα, να (ξανα)σκεφτούμε κάποια πράγματα με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων σοφίας. Ομολογώ όμως εξαρχής πως αυτό που με ξάφνιασε ήταν ότι στις σχετικές αναφορές που έγιναν στη Βουλή φάνηκε καθαρά η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να το κατατάξει στη λίστα των επιτυχιών της διακυβέρνησής του.

Ο φίλος τον φίλον εν πόνοις και κινδύνοις ου λείπει

Γιάννης Σιώτος, 06/07/2022

Θεριεύει η πανδημία; Αδιαφορία. Φουντώνει ο πληθωρισμός; Θέατρο. Ηλεκτρίζουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος; Υποκρισία. Ξερνούν φωτιά οι αντλίες στα βενζινάδικα; Υπεκφυγές. Κοροϊδεύουν τον κόσμο οι σουπερμαρκετάδες, με τις πέτσινες προσφορές (γιατί είναι πέτσινη μια προσφορά που όταν πας να επωφεληθείς ακούς τον υπάλληλο να λέει: λυπάμαι, μας τελείωσε, ελάτε αύριο το πρωί); Σιωπή. Σκάει το κύμα της εγκληματικότητας στο πρόσωπο των νοικοκυραίων; Απραξία. Ανθρωποι και ποντίκια αναμετρώνται στους κάδους για τροφή; Τύφλωση. Πυρκαγιές ξεσπούν σκορπώντας τρόμο; Μοιρολατρία. Ξεσαλώνουν οι εισπρακτικές; Αφασία...

«Ο Μπάιντεν οδηγεί Ουκρανία, ΗΠΑ, ΕΕ προς μια νέα γεωπολιτική καταστροφή»

, TVXS.gr, 05/07/2022

Ως κορύφωση του 30ετούς σχεδίου του αμερικανικού νεοσυντηρητικού κινήματος εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αμερικανός οικονομολόγος και πολιτικός αναλυτής, Τζέφρι Σακς.

Σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia αναφέρει, ότι η διοίκηση Μπάιντεν «είναι γεμάτη με τους ίδιους νεοσυντηρητικούς που υποστήριξαν τους πολέμους των ΗΠΑ στη Σερβία (1999), στο Αφγανιστάν (2001), στο Ιράκ (2003), στη Συρία (2011), στη Λιβύη (2011) και που έκαναν τόσα πολλά για να προκαλέσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.».

Ελλάδα – Ρωσία, μια σχέση χωρίς στρατηγικό βάθος

Κωνσταντίνος Φίλης, Η Καθημερινή, 04/07/2022

Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονταν σε περιδίνηση ήδη από την εποχή της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ρωσία έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα ανήκει στο στρατόπεδο της Δύσης από την περίοδο του Κριμαϊκού πολέμου και έπειτα και έχει ανάλογα προσαρμοστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά καιρούς δεν επιχείρησε να αποκτήσει ερείσματα εντός της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τμήματος της πολιτικής ελίτ, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι επιδίωξε στα σοβαρά την ανατροπή του δυτικού μας προσανατολισμού, κάτι που επιστεγάστηκε στη Γιάλτα το 1945.

Μαύρα μαντάτα;

Ρένα Δούρου, Η Αυγή, 04/07/2022

Η βραχυπρόθεσμη λύση για τη Γερμανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι η πρόσβαση σε κάθε δυνατό είδος ενέργειας που δεν είναι ρωσικό και, δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει τον... άνθρακα. Τα λόγια ανήκουν στον Χένινγκ Γκλόισταϊν, διευθυντή ενέργειας, κλίματος και πόρων της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Eurasia Group. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταφέρουν να αποφύγουν το... δελτίο στη διάθεση της ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται! Και προειδοποίησε ότι «τα πράγματα μπορεί πραγματικά να γίνουν πολύ δυσάρεστα» αν πάψει η προμήθεια με ρωσικό φυσικό αέριο όταν θα κάνει πολύ κρύο

Αποκαλύφθηκε η πραγματική συμμορία

Σπύρος Ε. Λάππας*, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/07/2022

Το πόρισμα της Επιτροπής Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αποδέχθηκε η εισαγγελική αρχή και συνέταξε το -πλήρως αποδομημένο από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου- κατηγορητήριο αποφαινόταν ότι: «...υπήρχε οργάνωση μεταξύ οκτώ τουλάχιστον προσώπων (υπουργός, εισαγγελείς Διαφθοράς, δημοσιογράφοι και εκδότες) με συμπίπτουσες βουλήσεις για τη διενέργεια εγκλημάτων. Η συγκεκριμένη συμμορία οργανωνόταν κάθετα, με δομή που ξεκινούσε από την εκτελεστική εξουσία...».
Σύνολο καταγραφών: 13

Αρχείο κειμένων

Κείμενα της εβδομάδας 27, (4-10), Ιούλιος 2022

Σύνολο καταγραφών: 13

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι