Παραπλανητική η αντιπαράθεση δημόσιας υγείας με οικονομία

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-09

panagiotopoulos takis

«Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα και η χώρα δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα να χάνει τη μεγάλη εικόνα», λέει ο Τάκης Παναγιωτόπουλος. Ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της 28μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ότι «η κρισιμότητα της εξέλιξης της πανδημίας, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, και η ανάγκη να προχωρήσει όλη η κοινωνία μαζί στην εφαρμογή δύσκολων και πολλές φορές αμφιλεγόμενων μέτρων απαιτούν σημαντικό βαθμό συναίνεσης και συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας».

Κοσμικότητα εναντίον πισωγυρίσματος

Κυριάκος Πιερίδης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-08

Οι Τουρκοκύπριοι πολίτες καλούνται στις 11 Οκτωβρίου να διαλέξουν για ηγέτη τους ανάμεσα στον κοσμικό, προοδευτικό Μουσταφά Ακιντζί και στον εθνικιστή αντίπαλό του, Ερσίν Τατάρ - Η υποστήριξη του Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο τον χρίζει επικρατέστερο για τη νίκη, η οποία θα μοιάζει με ταφόπλακα στην προοπτική επανένωσης της Κύπρου

Ας κλείσουν λοιπόν όλες οι μικρές επιχειρήσεις

Βάλια Αρανίτου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-08

aranitou

Στις 4 Αυγούστου κυκλοφόρησε το σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το περίφημο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη. Η ομάδα που το υπογράφει έχει το θάρρος από την αρχή να πει ότι το σχέδιο είναι ημιτελές. Εκτός από το γεγονός ότι είναι ημιτελές, το σχέδιο αναπαράγει μια σειρά από κοινοτοπίες, πολλές από τις οποίες είχαν ξανακουστεί στο περίφημο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά-Greece 10 years ahead» που είχε παραγγείλει ο ΣΕΒ στη McKinsey&Company. Σαν να μην πέρασαν αυτά τα 10 χρόνια με τα 3 μνημόνια, με την περίφημη εσωτερική υποτίμηση αλλά χωρίς να έρθουν ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ)!

Πότε τελείωσε ο Εμφύλιος;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-08

Κάποιοι ιστορικοί έχουν την τάση να αμφισβητούν τη συμβατική περιοδολόγηση που επιβάλλει ο τεμαχισμός του χρόνου σε αιώνες και επικαλούμενοι διάφορα κριτήρια μιλούν λ.χ. για τον «μακρύ» 19ο αιώνα, ο οποίος φτάνει μέχρι την έναρξη του Αʼ Παγκόσμιου Πολέμου το 1914. Με αυτή τη λογική μπορούμε να θέσουμε το ερώτημα «πότε τελείωσε ο εμφύλιος;».

Μαθήματα από την Αίγυπτο

Θόδωρος Τσίκας, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2020-08-07

Το μείζον θέμα είναι να γίνει συμφωνία για την περιοχή και με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να παρακαμφθεί

1. Ο προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ των χωρών, των οποίων οι διεκδικήσεις σε θαλάσσιες ζώνες επικαλύπτονται σε κάποια περιοχή διεθνών υδάτων. Δεν νοείται μονομερής προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όπου δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών ή σχετική απόφαση διεθνούς δικαστικού ή δικαιοδοτικού οργάνου, δεν υπάρχει ΑΟΖ. Παραμένουν διεθνή ύδατα, με το καθεστώς που έχουν μέχρι εκείνη την στιγμή.

Ειλικρίνεια στα ελληνοτουρκικά

Θόδωρος Τσίκας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-08-05

Η διαφαινόμενη έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο πρέπει να μείνει ανοιχτό. Οι γνωστές αντιρρήσεις, που προέρχονται από την "Σχολή της ακινησίας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι αναγκαίο να παρακαμφθούν. Είδαμε πού μπορεί να μας οδηγήσουν. Μια θερμή σύγκρουση θα είναι πάντα πιθανή, όσο τα προβλήματα μένουν ανοιχτά.

Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία

Ανδρέας Ξάνθος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-03

xanthos

Η «γραμμή» των απειλών, των προστίμων και της επιβολής έχει όρια. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να «κουνά το δάχτυλο» στην κοινωνία και στους νέους ανθρώπους. Αυστηροποίηση των μέτρων ναι, ενοχοποίηση των πολιτών όχι.

Αποχαιρέτα τους δασικούς χάρτες...

Ρένα Δούρου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-08-03

dourou
Ρένα Δούρου
Ρένα Δούρου

Η ακύρωση των δασικών χαρτών, η θυσία τους στον βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων των τοπικών πολιτευτών της Ν.Δ.

λέει πολλά για το είδος της σημερινής διακυβέρνησης  Μητσοτάκη

×
×