Σειρήνες αναδιάρθρωσης και εξόδου από την Ευρωζώνη
Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-02-13
Αγνοώντας τις σημαντικές αποφάσεις που εκκρεμούν στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κρίση του χρέους μαζί με κάποιους όρους που την επέτρεψαν, αδιαφορώντας επίσης για τις ζημίες που ενδέχεται να προκαλούν, ορισμένοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας (και της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας) είναι αναπότρεπτη. Τελευταίος ήρθε ένας αναγνωρισμένος πανεπιστημιακός χωρίς γνωστές σχέσεις με επενδυτικά συμφέροντα: ο καθηγητής στο Χάρβαρντ, τέως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, συγγραφέας ιστορικής μελέτης για τις χρηματοοικονομικές κρίσεις που έκανε πάταγο πέρυσι, Κένεθ Ρόγκοφ.
Ο «αναγκαστικός» εξευρωπαϊσμός μας
Ναπολέων Μαραβέγιας, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2011-02-13
Μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού κόσμου και της διανόησης πίστευε ότι, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή, θα προχωρούσε και ο εξευρωπαϊσμός των θεσμών, των δημόσιων πολιτικών και των κοινωνικών συμπεριφορών στη χώρα μας.
Τυνησία, Αίγυπτος, Μαρόκο: αυτές οι «φίλες δικτατορίες»
Ignacio Ramonet, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2011-02-13
«Διάλογος» με καριοφίλια
Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2011-02-13
Εμπλέκονται οι πάντες: το κράτος, τα κόμματα, οργανωμένες ομάδες, ανειδίκευτοι δημοσιολόγοι, η Εκκλησία, τα μέσα ενημέρωσης, ενίοτε και η Δικαιοσύνη. Οταν μάλιστα η ιστορική ύλη επικαιροποιείται και συνδέεται με την τρέχουσα πολιτική και τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο διάλογος αποκτά χαρακτήρα πολεμικής.
Δεν πληρώνω εισιτήριο !
Κώστας Κάρης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-02-13
Η ένταση γύρω από τις αυξήσεις στα εισιτήρια του Λεκανοπεδίου και τα διόδια στις εθνικές οδούς, οι καταστροφές μηχανημάτων, το “δεν πληρώνω”, οι κυβερνητικές αποφάσεις για ποινικοποίηση της άρνησης πληρωμής γεννούν πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνοι ο στόχος είναι να πιεστεί η κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυξήσεις. Όμως αμέσως μετά, μόλις κάνουμε δεύτερες σκέψεις κάτι φαίνεται δεν πάει καλά.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Χρήστο Μαχαίρα, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Δημοσιευμένο: 2011-02-13
Ο κόσμος έχει αγωνία για την κατάσταση της οικονομίας, για την πορεία των εξελίξεων. Αντιμετωπίζει το μέλλον με φόβο. Περιμένει από τους πολιτικούς στάση ευθύνης για τον τόπο.
Είναι ώρα να συγκληθεί σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτή να γίνει μια υπεύθυνη πολιτική διαβούλευση μακριά από επικοινωνιακούς όρους αντιπαράθεσης. Να υπάρξει ειλικρινής ενημέρωση εκ μέρους του πρωθυπουργού για την κατάσταση της οικονομίας και τα όσα διαπραγματεύεται στους ευρωπαϊκούς κύκλους.
Να αναζητηθούν όλα τα δεδομένα, να βρεθούν κοινοί τόποι, αλλά κυρίως να δοθεί ένα ενιαίο μήνυμα όλου του πολιτικού κόσμου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των όποιων μεθόδων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δεν μιλώ για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές. Μιλώ για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που αξιώνουν από την Ευρώπη αλλαγή πορείας.
Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους μας. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες.