Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν στα τρακτέρ και μπλόκαραν τους δρόμους.

Τα προβλήματα που τους εξώθησαν στα μπλόκα, όμως, δεν εμφανίστηκαν αιφνιδίως, ούτε οφείλονταν σε κάποιες αστοχίες της τελευταίας ώρας. Ήταν γνωστό ότι: (α) Οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων είχαν μειωθεί ή είχαν καταρρεύσει. (β) Οι τιμές λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων αυξάνονταν –και δη ταχύτερα από την άλλη Ευρώπη. (γ) Η ευλογιά των προβάτων ρήμαζε την κτηνοτροφία -πάνω από 400.000 ζώα θανατώθηκαν. Και, το κερασάκι, (δ) μετά το πλιάτσικο των κομματικών οπλαρχηγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η Κομισιόν απαιτούσε αυστηρούς ελέγχους για τις επιδοτήσεις. Όλα αυτά αποτελούσαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Η κυβέρνηση το κατάλαβε μόνο μετά την έκρηξη -όταν τα μπλόκα της χάλασαν τη νιρβάνα.

Ίσως επέδρασε κι η συνήθεια, καθότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καίει χρόνο εδώ κι έξι χρόνια.

Από το 2019 πέρασαν από αυτό έξι επισκέπτες υπουργοί. Ακόμα κι αν κάποιος ενδιαφερόταν να μάθει τη δουλειά και να κάνει έργο, δεν θα προλάβαινε στους λίγους μήνες (12 μέσο όρο) που είχε στη διάθεσή του. Το κακό θα μετριαζόταν αν υπήρχε μια επεξεργασμένη αγροτική πολιτική προς άσκηση. Δεν υπήρξε. Εν τοις πράγμασι, η μόνη δουλειά του υπουργείου ήταν να μοιράζει τις επιδοτήσεις. Κι αυτό το έπραξε με υπερβάλλοντα ζήλο, με τον Μ. Βορίδη να ανοίγει το δρόμο: Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2019 είχε βρει 352.000 στρέμματα επιδοτούμενα βοσκοτόπια, την πρώτη χρονιά τα «ανέπτυξε» σε 670.000 στρέμματα και τη δεύτερη, το 2020, τα εκτόξευσε στα 1.569.000 στρέμματα. Λίγο αργότερα έγινε δεκτός ως εσωτερικός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, ό,τι κι αν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, παραξενεύει η απόλυτη αμεριμνησία τους προηγούμενους μήνες.

Ενώ τα πράγματα πήγαιναν με φόρα σε τοίχο, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε business as usual. Άφησε ανεξέλεγκτες τις ανατιμήσεις στα εφόδια, άφησε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να παίζουν το κρυφτούλι με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων, δεν έσπευσε (έγκαιρα, από πέρσι, όταν ενημερώθηκε ότι με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα βγει στον αέρα το σκάνδαλο) να επαναλειτουργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε διαφορετική βάση, με διαφάνεια και αυστηρότητα. Ούτε, στο τέλος τέλος έτσι όπως εξελίσσονταν τα πράγματα, σκέφτηκε μήπως έπρεπε να πει μια κουβέντα στις τράπεζες για τις δόσεις των δανείων ή στις εφορίες και τα Ταμεία για τις οφειλές αγροτών που -όχι από δική τους ευθύνη- βρέθηκαν στο κόκκινο.

Υπάρχει και κάτι άλλο αξιοπερίεργο: Η επιλεκτική ακοή και όραση.

Η κυβέρνησή μας, αν και αφιερώνει άπειρα λεφτά και χρόνο σε συνεχείς έρευνες της κοινής γνώμης, δεν παίρνει έγκαιρα είδηση μεγάλα που κυοφορούνται, λες και ζει σε άλλη χώρα, σε άλλον πλανήτη και, πάντως, σε απόσπαση και απόσταση από τους κοινούς θνητούς. Μέχρι χτες, αδυνατούσε να δει τους αγρότες. Όπως μέχρι τις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου, δεν μπορούσε να ακούσει την υπόκωφη βουή καταδίκης στα καμώματά της για την τραγωδία των Τεμπών. Οι άμεσες αντιδράσεις της σε άλλα θέματα, ειδικού ενδιαφέροντος, δείχνουν ότι δεν πάσχει από μόνιμη αναπηρία. Αυτό που δυσκολεύεται να αντιληφθεί είναι τί γίνεται «εκεί έξω». Ίσως γιατί δεν διαθέτει αυτό που λέγεται «έγνοια», νοιάξιμο για τον κόσμο της εργασίας. Κι όποιος δεν νοιάζεται, ξαφνιάζεται.

Θέματα επικαιρότητας: Αγροτική Πολιτική

Πατατοφάγοι όλου του κόσμου ενωθείτε

Πέπη Ρηγοπούλου, 2025-12-24

Μπροστά στον σταθμό «Ευρώπη» στις Βρυξέλλες, παλιό σιδηροδρομικό...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κωλοτούμπες

Κώστας Καλλίτσης, 2025-11-09

H σταθερότητα τείνει να εκλείψει όταν μια κυβέρνηση στερείται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Περισσότερα

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Οι αόρατοι

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-04

Το δίδυμο της αποτυχίας: Μια προβληματική πολιτική συνδυασμένη...

Περισσότερα
Σταύρος Αραχωβίτης

Περιθωριοποιημένοι οι αγρότες από την πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ.

Σταύρος Αραχωβίτης, 2023-02-05

Και όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να τρέφονται με αυτά που...

Περισσότερα
Σταύρος Αραχωβίτης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ μπορεί να δώσει ξανά προοπτική στον αγροδιατροφικό τομέα

Σταύρος Αραχωβίτης, 2022-02-05

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, στην...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Φοίβος Δεληβοριάς

Πρέπει να πάμε ώς τη δίκη ενωμένοι

Φοίβος Δεληβοριάς, 2026-02-28

Τα Τέμπη είναι ακόμα μια ευκαιρία –η τελευταία μας– να...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

×
×