Εθνικά παράπονα ή εθνική πρωτοβουλία;
Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-08-22

Η παρούσα ελληνοτουρκική κρίση μάλλον θα καταγραφεί ως η τέταρτη μεγάλη κρίση μετά από αυτές του 1976, του 1987 και του 1996. Οσο οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν επιλύονται, οι κρίσεις θα συνεχίζονται και στο τέλος ίσως δεν θα αποφευχθεί μια ένοπλη σύγκρουση που θα έχει τεράστιο κόστος ειδικά για την Ελλάδα. Ηδη η μη επίλυση των διαφορών του Αιγαίου (το 2004 με ελληνική υπαιτιότητα, λόγω Πέτρου Μολυβιάτη, τον οποίο, δυστυχώς, εισάκουσε ο Κώστας Καραμανλής) οδηγεί σήμερα σε μία κρίση στην Ανατολική Μεσογείου.
Επειδή η υποκρισία και η κουτοπονηριά δεν είναι ποτέ καλός οδηγός στα εθνικά θέματα και έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του θέρους υπό τη σκιά των τουρκικών NAVTEX, οφείλουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα:
Ξέρω, ξέρω, είμαι εκτός επικαιρότητας. Δύο πράγματα μας απασχολούν αυτές τις μέρες: η ανεξέλεγκτη δράση του κορωνοϊού και η ηρωική δράση του αντιπλοιάρχου. Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει λοιπόν είναι οι φουκαράδες από κάτι φτωχές χώρες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αλλωστε, ο υπουργός τα είπε όλα, και σε άψογα ελληνικά, απαντώντας στις καταγγελίες των «New York Times» ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε πετάξει στη θάλασσα πάνω από 1.000 πρόσφυγες: «Συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται».
Αρκετοί στην χώρα μας θεωρούν ότι γενικός στόχος πρέπει να είναι, να αποκρούουμε την στάση της Τουρκίας, να την καταγγέλλουμε, να ζητάμε κυρώσεις, αφήνοντας τα προβλήματα άλυτα. Ξεχνούν ότι μόνο με συνολική συμφωνία με την Τουρκία για το status του Αιγαίου ή με μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα κατοχυρωθούν πλήρως και τελεσίδικα τα δικαιώματα της Ελλάδας. Και θα αποφευχθούν κίνδυνοι στρατιωτικής σύγκρουσης.