Τα κόμματα τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας...

Είμαι υπέρ της ψήφου των νόμιμων μεταναστών

Γιώργος Καμίνης, Συνέντευξη στη Ν.Μουτούση, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-02-22

kaminis

Μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και οι «58» στηρίζουν τον Γιώργο Καμίνη

Δρόμους για νέα βία και εκτροπές ανοίγουν όσοι ακολουθούν το μονοπάτι του ρατσισμού, της βίας και της ξενοφοβίας, πιστεύει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», τα προβλήματα δεν θα τα λύσουν με ρόπαλα και με κλωτσιές οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής και υπογραμμίζει πως η δημοκρατία δεν μπορεί να μένει απαθής και αδρανής απέναντι σε δηλωμένους εχθρούς της.

Για τον «συνωστισμό» υποψηφίων για τη δημαρχία της Αθήνας θεωρεί πως αποτελεί απόδειξη της κρίσης του πολιτικού συστήματος, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα βρεθεί απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να μπλέξουν τους δήμους στην κομματική αριθμητική.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία των πέντε, που έχει αναλάβει μαζί με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ιωαννίνων, ο Γιώργος Καμίνης κάνει λόγο για βαθύτατα πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει βασική αιχμή ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οταν ρωτηθήκατε για τις υποψηφιότητες στη μάχη της Αθήνας, απαντήσατε «συνωστισμός». Το βλέπετε δηλαδή ως κάτι θετικό ή αρνητικό για το μέλλον της πόλης;

Ο κατακερματισμός των προτάσεων για την Αθήνα, στη χειρότερη οικονομική κρίση που περνάμε, δεν πιστεύω ότι είναι κάτι θετικό. Πιστεύω όμως ότι είναι μια απτή απόδειξη της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

Είπατε πως όταν παραλάβατε από τον κ. Κακλαμάνη την ευθύνη της πόλης, ήταν σε χειρότερη κατάσταση μετά τη γερμανική κατοχή. Κατά τον πρόσφατο απολογισμό της δικής σας θητείας ο Νικήτας Κακλαμάνης τον χαρακτήρισε τουριστικό οδηγό και μίλησε για μηδέν έργο. Γιατί να πιστέψουν εσάς οι ψηφοφόροι;

Είπα, για την ακρίβεια, ότι παρέλαβα την Αθήνα στη χειρότερη κρίση που έχει περάσει η πόλη μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Και είναι αλήθεια. Δεν απευθυνόμουν αποκλειστικά στις ευθύνες του προκατόχου μου, αλλά σε ένα πλέγμα ευθυνών για τη διαχρονική εγκατάλειψη της Αθήνας από τις κυβερνήσεις αλλά και από τους δημάρχους της, οι οποίοι δεν προέβλεψαν αυτό που ερχόταν.

Εχετε καταγγείλει την παρέμβαση των κομμάτων στις επιλογές υποψηφιοτήτων για την Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό θα χαρακτηρίζατε σωστή την επιλογή Κακλαμάνη για κάθοδο κόντρα στην επίσημη επιλογή της ΝΔ;

Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της Αθήνας ξέρουν τι σημαίνει κομματισμός και πελατειακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση. Και η ψήφος αποδοκιμασίας του 2010 είναι νωπή. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας, πώς μπορώ να χαρακτηρίσω σωστή ή λάθος την υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη, όταν είναι πρώην υπουργός και νυν βουλευτής.

Κι εσείς όμως που αποκηρύσσετε την κομματοκρατία, αποδέχεστε τις στηρίξεις από τα κόμματα και το βράδυ των εκλογών, εάν είστε ο νικητής, κάποιοι θα σας «μετρήσουν» στα κέρδη τους. Δεν είναι οξύμωρο αυτό;

Είναι τελείως διαφορετικό μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα να έρχονται εκ των υστέρων να την υποστηρίξουν τα κόμματα, και τελείως διαφορετικό να συνεδριάζει ένα κομματικό όργανο ή να αποφασίζει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και να τοποθετεί ως υποψήφιο δήμαρχο ένα κομματικό μέλος. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τον υποψήφιο. Το πρόβλημα είναι κυρίως για τη λογική με την οποία αντιμετωπίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι κομματικοί μηχανισμοί και τα κομματικά επιτελεία. Βρισκόμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να μπλέξουν τους δήμους στην κομματική αριθμητική.

«Δεν είναι αντίπαλός μου ο κ. Καμίνης. Αντίπαλός μου είναι μόνο τα προβλήματα που έχει κληρονομήσει η Αθήνα από την απελθούσα δημοτική Αρχή» λέει ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Δεν αντέχει σε κανένα είδος σχολιασμού. Οποιος πιστεύει ότι τα προβλήματα της Αθήνας δημιουργήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια σημαίνει ότι δεν έχει καμία επαφή με την Αθήνα.

Η επιλογή ενός νέου τότε προσώπου, του Αλέξη Τσίπρα, στις δημοτικές εκλογές του 2006 έκανε την έκπληξη με ποσοστό πάνω από 10%. Δεδομένων και των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, είναι πιθανό να επαναληφθεί με υψηλότερες μάλιστα επιδόσεις από τον επίσης νέο ανθυποψήφιό σας Γαβριήλ Σακελλαρίδη;

Οι πολίτες της Αθήνας ψηφίζουν για δήμαρχο. Οι πολίτες, πιστεύω, θα απαντήσουν ολοκληρώνοντας και εμπεδώνοντας την ανατροπή που συμβαίνει στην Αθήνα από το 2010.

Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η ύπαρξη γκέτο και υποβαθμισμένων περιοχών ενισχύει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη. Τι απαντάτε;

Η δημοκρατία, κυρία Μουτούση, δεν μπορεί να μένει απαθής και αδρανής απέναντι στους δηλωμένους εχθρούς της. Δεν μπορεί επίσης να υιοθετεί την επιχειρηματολογία των εχθρών της για να τους φέρει δήθεν πιο κοντά. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν γκέτο και ούτε θα ανεχθούμε να υπάρχουν γκέτο. Γι’ αυτό και η εκλογική επιρροή αυτού του μορφώματος και των εκπροσώπων του πιστεύω ότι θα είναι περιορισμένη. Οι πολίτες κατάλαβαν με τι είδους ανθρώπους έχουν να κάνουν και τι μεθόδους βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας χρησιμοποιούν αυτοί για να επιβιώσουν.

Στο υποθετικό σενάριο να βρεθείτε στον δεύτερο γύρο με τον κ. Κασιδιάρη, θα δεχόσασταν κοινές εμφανίσεις μαζί του;

Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Συνομιλώ και θα συνομιλώ με καθέναν που σέβεται τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και τη συνταγματική νομιμότητα. Ευτυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική πολιτεία αποφάσισε επιτέλους να στηρίξει την έννομη τάξη. Καλώ και τους συνυποψηφίους μου να κάνουν το ίδιο. Το αν υπάρχουν ή όχι προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων, στη μετανάστευση, στην εγκληματικότητα από τις επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι θέματα που η δημοκρατία μας και η πολιτεία μπορούν και οφείλουν να επιλύσουν. Σε καμία περίπτωση όμως αυτά τα προβλήματα δεν θα τα λύσουν με τα ρόπαλα και με τις κλωτσιές οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής. Και όσοι πολίτες τούς βλέπουν με συμπάθεια οφείλουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αντιληφθούν ότι αυτό το μονοπάτι, του ρατσισμού, της βίας και της ξενοφοβίας, ανοίγει άλλους δρόμους για νέα βία και εκτροπές.

Θεωρείτε γενικά πως θα ωφελούσε η διενέργεια κάποιου ντιμπέιτ μεταξύ όλων των υποψηφίων για τη δημαρχία;

Αν κρίνω από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στις εθνικές εκλογές, σε πρώτη ανάγνωση μάλλον δεν θα ωφελούσε.

Αναφερθήκατε προ ημερών στην ανάγκη δημιουργίας μητροπολιτικού δήμου στο Λεκανοπέδιο. Βλέπετε τον εαυτό σας σε ρόλο «μητροπολίτη»;

Λέω το αυτονόητο: ότι χρειάζεται μια υπερ-δημοτική Αρχή γιατί τα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι προβλήματα που εκτείνονται πέραν των αρμοδιοτήτων μας, που δεν σταματούν στα διοικητικά όρια των δήμων μας.

> «Είμαι αναφανδόν υπέρ της ψήφου των νόμιμων μεταναστών»

Προωθείται ρύθμιση για την απαγόρευση ψήφου των νόμιμων μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Πέρα
από την επιταγή συμμόρφωσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;

Είμαι αναφανδόν υπέρ της ψήφου των νόμιμων μεταναστών. Αν όμως δεν υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, κινδυνεύει η νομιμότητα των εκλογών.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να γεννιούνται διάφορες κινήσεις ή πρωτοβουλίες, όπως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η κίνηση των 58 ή σε αυτοδιοικητικό η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων και με τη δική σας συμμετοχή. Και δεν είναι τα μόνα παραδείγματα. Μήπως πρόκειται για μόδα των καιρών;

Η πρωτοβουλία των πέντε είναι μια αμιγώς αυτοδιοικητική κίνηση. Μια πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία εδράζεται στην κοινή εν πολλοίς αντίληψή μας για τα προβλήματα της λειτουργίας των πόλεων, αλλά και τις σχέσεις των δήμων με την κοινωνία πολιτών. Βλέπουμε τους δήμους όχι μόνο ως διοικητικούς οργανισμούς αλλά και ως πολιτικούς οργανισμούς και δίκτυα συμμετοχής των πολιτών στα προβλήματα και τις ενδεχόμενες λύσεις τους. Ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία, ιδέες και καλές πρακτικές σε πράγματα που έχουν εφαρμοστεί στις πόλεις μας και έχουν πετύχει και μπορούν να αποτελέσουν πιλότο για κάθε δήμο που αντιμετωπίζει πανομοιότυπα προβλήματα. Θεωρώ την πρωτοβουλία των πέντε μια βαθύτατα πολιτική πρωτοβουλία που στρώνει τον δρόμο, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει μια βασική αιχμή ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού σχεδίου που έχει ανάγκη η χώρα για να ξεπεράσει την κρίση. Οι 58 είναι κάτι διαφορετικό. Επιδιώκουν να καλύψουν ένα κρίσιμο κενό εκπροσώπησης που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Μιλάτε συχνά για το κοινωνικό έργο του δήμου και για αναπτυξιακές δράσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην πόλη. Μπορούν οι πρωτοβουλίες των δήμων να αποτελέσουν αντίδοτο στην κρίση;

Μπορούν, εφόσον έχουν διασφαλίσει και τα απαραίτητα μέσα, όπως κάναμε εμείς που φέραμε 120 εκατομμύρια ευρωπαϊκούς πόρους στην πόλη. Αντίδοτο στην κρίση μπορεί να φέρει η συνεννόηση πολιτών, κομμάτων και φορέων πάνω σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αναζωογόνησης της χώρας, με ενίσχυση των θεσμών τής δημοκρατίας και νέο μοντέλο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, με κοινωνική ευαισθησία, περιβαλλοντική προστασία και αίσθηση δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες, τις ανάγκες τους και τα καθημερινά τους βάρη. Αυτό που εμείς κάνουμε - και πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι υπερήφανη - είναι να θεραπεύουμε ορισμένες από τις άγριες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το «κανείς μόνος του στην κρίση» ήταν σε αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια το σύνθημα και η βασική κατεύθυνση της πολιτικής μας στον Δήμο Αθηναίων.

Κάνοντας μια αναδρομή στη θητεία σας, υπάρχει κάτι που θα κάνατε διαφορετικά;

Τώρα που ήρθε η ώρα ενός πρώτου απολογισμού, πιστεύω ότι δεν είχαμε, ως δημοτική Αρχή, σοβαρές αστοχίες και παραλείψεις που να κόστισαν στους πολίτες, στους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους της πόλης. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας ήταν ο χρόνος. Ο λίγος χρόνος, ο συμπιεσμένος χρόνος, ο πολιτικός χρόνος σε σχέση με την πολιτική ρευστότητα. Η ανεργία εν τέλει και τα κλειστά μαγαζιά είναι οι μεγάλοι εχθροί των πολιτών και βεβαίως της οργάνωσης και της εικόνας της πόλης. Αυτός ο τομέας της ενίσχυσης της συμπαράστασης στην επιχειρηματικότητα, της προστασίας του δημόσιου χώρου, της υποδοχής επενδύσεων, του αθηναϊκού τουριστικού προϊόντος, είναι θέματα που ενισχύσαμε με τις λίγες μας δυνάμεις, αλλά τώρα έχουμε τον τρόπο να τα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

Θέματα επικαιρότητας: Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014

Παρέμβαση για την Αττική - Αττική Οικολογική Απάντηση, σε κοινή κάθοδο.

Παρέμβαση για την Αττική - Αττική Οικολογική Απάντηση, σε κοινή κάθοδο.

2014-04-15

Την κοινή κάθοδο με την υποψηφιότητα της Μαρίας Γιαννακάκη...

Περισσότερα
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2014-03-12

...Ααν η πολιτική της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση είναι...

Περισσότερα
Γιώργος Καμίνης

Τα κόμματα τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας...

Γιώργος Καμίνης, 2014-02-22

Είναι τελείως διαφορετικό μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα...

Περισσότερα

Για προγράμματα θα μιλήσει κανείς;

Δημήτρης Διαμαντίδης, 2014-02-17

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εκλογών της...

Περισσότερα

Επάγγελμα «αντιμνημονιακός»

Αντώνης Δαλίπης, 2014-02-15

Ολοι μαζί, δεξιοί, αριστεροί, σοβαροί ή γυρολόγοι της πολιτικής,...

Περισσότερα

Δημοτικά παρατράγουδα

Παύλος Τσίμας, 2014-02-15

Από την Καλαμάτα ώς την Κοζάνη και από τους Λειψούς ώς την...

Περισσότερα

Ο Καμίνης και οι άλλοι

Γιώργος Καρελιάς, 2014-02-13

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 έγινε ένα σημαντικό πείραμα...

Περισσότερα

Στις 25 Μαΐου να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

2014-01-15

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών...

Περισσότερα

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Κώστας Ζαχαριάδης

Τι κερδίσαμε στην ΚΕΔΕ και τι μένει για το μέλλον

Κώστας Ζαχαριάδης, 2024-03-12

Οι αναλύσεις και τα πρωτοσέλιδα ήταν έτοιμα πριν ανακοινωθεί...

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τα επιχειρήματα για το μέγεθος της καταστροφής, ότι «τόσο...

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων...

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Η εφαρμοσμένη πολιτική μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία...

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Τις συζητήσεις περί τη Δημόσια Διοίκηση συχνά μονοπωλούν...

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Α. Με τον ν. 4555/2018 καθιερώθηκε, για πρώτη φορά στην περίοδο...

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση...

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία...

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

...Το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως κατατέθηκε βιαστικά...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις....

×
×