Υπό επιτήρηση ο αδιαμφισβήτητος νικητής Ντ.Έρογλου

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-05-03

Όλοι την έβλεπαν να έρχεται και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να την αναχαιτίσουν ή πάντως να την περιορίσουν - τη θριαμβευτική επάνοδο του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία του ψευδοκράτους. Η Χίλαρι Κλίντον δέχθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μ.Α.Ταλάτ μια βδομάδα πριν απ’ τις εκλογές στα κατεχόμενα, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε επιτελείο της για να εγγυηθεί βοήθεια στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε τον καλό της λόγο για τον απελθόντα πρωθυπουργό. Κι ωστόσο, τίποτα απ’ αυτά δεν ανέκοψε τη φόρα νίκης του Έρογλου που έλαβε αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς επανήλθε στην ηγεσία, ενώ έπειτα από 19 χρόνια κυβερνήσεων συνασπισμού, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας συγκροτεί αυτοδυνάμως κυβέρνηση. Ο πολιτικός εξάλλου που είχε πει «όχι» στο σχέδιο Ανάν και που προεκλογικά υποσχόταν να διαφοροποιήσει (αν όχι να τερματίσει) τις συνομιλίες, βρέθηκε να κρατά τα ηνία της εξουσίας.

Κατά τις αναλύσεις, το κύμα οργής του κόσμου που κατέληξε στο ψηφοδέλτιό του φούντωσε από την οικονομική κρίση που έχει ανακόψει τον οικοδομικό οργασμό κι έχει εκτινάξει την ανεργία, από την αποθάρρυνση του κόσμου ότι η λύση δεν ήρθε, από την απογήτευσή του ότι αν και στρατεύθηκε στο «ναι», το «όχι» εξακολουθεί να είναι ο παράγων εξουσίας, από τα πολλαπλά κρούσματα κακοδιοίκησης. Επίσης σημειώνεται, ότι ιστορικά στο ψευδοκράτος τα δεξιά κόμματα κινούνται στο 60% και τα αριστερά στο 30-35%, ενώ η ανατροπή που σημειώθηκε το 2003 (όταν το κόμμα Ταλάτ έλαβε την εξουσία) είχε να κάνει με τη δυναμική που είχε διαμορφώσει η προοπτική της λύσης.

Στην προεκλογική περίοδο, ο Ντ. Έρογλου υποσχέθηκε επενδύσεις (κυρίως από τη Σαουδική Αραβία) και πολλοί στη Λευκωσία διέβλεψαν τον κίνδυνο πώλησης ελληνοκυπριακών ιδιοκτησιών στα κατεχόμενα. Επίσης, ο Ντ. Έρογλου υποσχέθηκε να δώσει την υπηκοότητα του ψευδοκράτους σε εποίκους των κατεχομένων - η νίκη του λοιπόν γεννά ανησυχία, όχι μόνο για την εξέλιξη των συνομιλιών αλλά και για την προοπτική επιδείνωσης του status quo.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως, την επομένη της εκλογικής διαδικασίας, η τουρκική κυβέρνηση έριξε πάγο στη φόρα Έρογλου. Ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ο νέος πρωθυπουργός στα κατεχόμενα να είναι «υποστηρικτικός και όχι εμπόδιο» στη διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού, χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις προσεγγίσεις του τύπου «πρέπει να τερματιστούν οι συνομιλίες» ή «να μπουν σε διαφορετική βάση» και τόνισε - «πρέπει να το πω ξεκάθαρα» είπε - πως «εμείς, ποτέ δεν θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε αποδυναμώσει τον κ. Ταλάτ στις συνομιλίες».

Ο Ντ. Έρογλου αιφνιδιάσθηκε - «εκπλήσσομαι και σαστίζω» είπε, «δεν σκεφτόμαστε τη διακοπή των συνομιλιών» συμπλήρωσε - ενώ νέα έμμεση προειδοποίηση από την Άγκυρα, φρεσκάρισε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη το πλαίσιο της εξουσίας του. Την περασμένη βδομάδα συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με την παρουσία του πρωθυπουργού και της στρατιωτικής ηγεσίας, στην απόφαση του οποίου χαιρετίζεται η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Άγκυρας στον Μ.Α. Ταλάτ που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαπραγματευτή για τη λύση του Κυπριακού, ενώ δεν μνημονεύεται καν ο νικητής των εκλογών...

Η αντίδραση αυτή της Τουρκίας είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη διακυβέρνηση Έρογλου, καθώς πέραν της θεμελιώδους πολιτικής σημασίας που έχει η Τουρκία για το ψευδοκράτος, συντρέχουν άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες: 1) η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θεωρεί απαράδεκτο τον σφετερισμό (από το ζεύγος Όραμς) ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη Κερύνεια, αναμφίβολα θα ανακόψει το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών-επενδυτών στα κατεχόμενα και 2) η διεθνής επιτήρηση που απλώνεται πέριξ του «σεσημασμένου» Ντ. Έρογλου εκτιμάται πως θα περιορίσει τις δυνατότητές του για «στραβοτιμονιές». Ως εκ τούτου η εξάρτησή του από τη Μητέρα-Πατρίδα μεγαλώνει και άρα, το περιοριστικό πλαίσιο που έθεσε ο Τ. Ερντογάν ήταν πολύ κρίσιμο. Και χρήσιμο.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Περισσότερα

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

Τέλος εποχής ...

Αγγέλα Καστρινάκη, 2026-07-04

Πάντα τέτοιες μέρες οι πανεπιστημιακοί παθαίναμε κρίση...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς

Θόδωρος Καρούνος, 2026-06-26

Η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Anthropic, αλλά και...

Θόδωρος Τσίκας

Τα «δώρα» του Τραμπ προς την Τουρκία και οι προκλήσεις για την ελληνική στρατηγική

Θόδωρος Τσίκας, 2026-06-25

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά...

×
×