Όχι εκπτώσεις στην ευρωπαϊκή μας πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αγγελιοφόρος, Δημοσιευμένο: 2004-03-28

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

1.Πως κρίνετε το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΝ;

Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλω να τονίσω το ιδιαιτέρως θετικό γεγονός ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι εντός Βουλής. Συμβολή για το αποτέλεσμα αυτό, είχαν όλοι και όλες που, με ηρωισμό και αυταπάρνηση, χρόνια τώρα στηρίζουν το εγχείρημα της ανανεωτικής αριστεράς και την μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει σταθερά αυτός ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ τους.

Το γεγονός αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα για έναν άνετο αναστοχασμό για το πως ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς αντέχει μεν αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα όριο. ΝΑ αποτιμήσουμε τα συγκυριακά λάθη ή καλύτερα τις αδυναμίες του εκλογικού σχήματος. Μεταξύ αυτών, θα μπορούσα να αναφέρω, τα προβλήματα πολιτικής συνοχής, της έλλειψης ενιαίας πολιτικής γλώσσας, της απουσίας αιχμών στις περιορισμένες, ούτως ή άλλως προγραμματικές προτάσεις, της ενιαίας αποτίμησης και θετικής παρουσίας του πολιτικού έργου του ΣΥΝ, της έλλειψης του οικολογικού στοιχείου και στον τίτλο και στο περιεχόμενο των μηνυμάτων του Ενωτικού Ψηφοδελτίου.


2. Το κόμμα σας μπήκε γι’ άλλη μια φορά οριακά στη Βουλή. Γιατί δεν καταφέρατε να πείσετε τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ να σας επιλέξουν;

Μα στην ουσία, και εδώ ήταν και η κριτική που ασκούσε η Ανανεωτική Συσπείρωση, δεν υπήρχε πολιτική μέριμνα και στόχευση προς αυτό το χώρο, αλλά και εν γένει προς αυτούς που κινούνται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που αποτελεί και τη μεγάλη δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΝ.
Ευτυχώς, που υπήρξε ένα «άνοιγμα» της ηγεσίας του ΣΥΝ έστω και την τελευταία εβδομάδα. Η κίνηση αυτή, προφανώς, θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν είχε γίνει πιο έγκαιρα, πιο αποφασιστικά και συστηματικά και πολύ περισσότερο αν φαίνονταν ότι έχει βάθος, σχέδιο και δεν αποτελεί έκκληση προεκλογική.
Ο κόσμος αυτός, που βρίσκονταν σε μεγάλη κινητικότητα και δεκτικότητα, αντί αυτού συναντούσε την έλλειψη προγραμματικής προετοιμασίας και τη συνακόλουθη γενικολογία περί της πάλης κατά του «νεοφιλελευθερισμού» χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις. Τη συνεχή αναφορά σε μια γενικώς επιθυμητή ενίσχυση της Αριστεράς αδιακρίτως, που συχνά έστειλε κόσμο στο ΚΚΕ (όταν κάποιος συμμεριζόταν γενικώς αυτήν την ευχή). Την καμιά φορά άκριτη και ακραία καταγγελία του ΠΑΣΟΚ, που έστελνε κάποιους στη Ν.Δ. ως μόνο ανάχωμα απέναντι στην... φοβερή απειλή!


3. Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και εμπρός; Με το συνέδριο του κόμματος και τις συμμαχίες του ΣΥΝ; Τίθεται θέμα ηγεσίας;

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία είναι οι ευρωεκλογές. Δεν θα είναι μία εύκολη αναμέτρηση. Η «χαλαρή» ψήφος δεν θα ισχύσει τη φορά αυτή.
Ο ΣΥΝ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εκλογικής αναμέτρησης αν παρουσιάσει το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής του χωρίς εκπτώσεις, και αν προχωρήσει έγκαιρα και απερίσπαστα στην προετοιμασία της εκλογικής του καμπάνιας.
Η απόσπαση του ενδιαφέροντος των μελών του κόμματος από την αποκλειστική φροντίδα τους για τις ευρωεκλογές δεν βοηθάει στη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου πριν τις ευρωεκλογές.
Δεν υπάρχει κάποιος έκτακτος λόγος για τον οποίο, πιθανόν, να χρειαζόταν να συγκληθεί συνέδριο σε ασφυκτικά χρονικά όρια. Οι επιλογές του συμμαχικού σχήματος έχουν γίνει από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Θα ήταν λάθος πολιτικά να αλλάξουν- έστω δυνητικά- λίγο πριν τη κατάθεση του ψηφοδελτίου! Το αιτούμενο είναι, φυσικά, η πολιτική γραμμή και πρόταση προς τους ψηφοφόρους
Ένα πρόχειρο και βιαστικό συνέδριο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για άνετη συζήτηση στο σύνολο του κόμματος ύστερα από 4 χρόνια. Σε ένα Συνέδριο, μετά τις ευρωεκλογές, θα μπορούμε με νηφαλιότητα να τα εξετάσουμε όλα. Πρόγραμμα, πορεία και απόδοση συμμαχιών, ηγεσία. Η βιασύνη για Συνέδριο-Αστραπή θα εκλαμβάνονταν μάλλον προς μια ...υφαρπαγή συναίνεσης σε γραμμή και κυρίως επανεπικύρωσης ηγεσίας. Αυτό είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να το θέλει...

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο

Θέματα επικαιρότητας: Μετά τις εκλογές

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×