Πρόοδος είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα, η διαφορετικότητα…

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2021-05-02

Η πρόοδος δεν βρίσκεται στη μεγέθυνση των εταιρειών ή στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλλά στη δικαιοσύνη, στην ισότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τεχνολογική πρόοδος δεν σημαίνει τίποτα αν εγκαταλείπει ανθρώπους πίσω. Εταιρείες από τη Σίλικον Βάλεϊ έως τη Σεντσέν υποτιμούν τη σημασία της διαφορετικότητας, τις ζημιές που προκαλούν, την αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αλλά πρόοδος υπάρχει όταν κατευθυνόμαστε σε ένα μέλλον δικαιοσύνης και ισότητας, όχι όταν φτιάχνουμε αστραφτερά καινούργια πραγματάκια. Και μετριέται με τη βελτίωση της κατάστασης αυτών που είναι στον πάτο, όχι αυτών που είναι στην κορυφή.

Είναι απαντήσεις σε έρευνα για να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της έννοιας «πρόοδος», της Τεχνολογικής Επιθεώρησης που εκδίδει ένα από τα κορυφαία (κι από τα πιο ακριβά) πανεπιστήμια του κόσμου, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Τις σελίδες της έρευνας διατρέχουν στοιχεία-καταγγελίες, όπως: Η αμοιβή των CEO των 350 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών προς τον μέσο μισθό των εργαζομένων σε αυτές είναι 320 προς 1. Παγκοσμίως, 690 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από πείνα. Το 70% των κοραλλιογενών υφάλων θα καταστραφεί αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ αν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Γη θα αυξηθούν κατά 50%. Και άλλα ανάλογα.

Σε διπλανή σελίδα: Ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ είχε γράψει: «Λέγεται συχνά ότι η οικονομία της ιδιωτικής επιχείρησης έχει αυτόματα τάση προς την καινοτομία, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η μόνη τάση που έχει είναι προς το κέρδος». Και είχε δίκιο – γράφει ο αρθρογράφος. Στα πρώτα στάδια του προϊόντος η εταιρεία επικεντρώνεται στην καινοτομία, αλλά όταν το προϊόν της καθιερωθεί, ανακαλύπτει ότι της κοστίζει φθηνότερα η διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα για να αποτρέπει τον ανταγωνισμό παρά να δαπανά για να καινοτομεί. Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) έχει βρει ότι όσο περισσότερες πολιτικές διασυνδέσεις έχει μια εταιρεία, τόσο λιγότερο καινοτομεί. Κι ο Th. Philippon έχει αποδείξει ότι, στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 21ου αι. ο ανταγωνισμός αποδυναμώθηκε δραματικά ενώ εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι δαπάνες για πολιτικό λόμπινγκ. Ετσι καταστρέφονται οι καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αντίδοτο σε αυτήν την αρτηριοσκλήρωση θα ήταν το ελεύθερο εμπόριο και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός.

Αλλά, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας, το πρώτο 10μηνο πέρυσι, τα 20 ισχυρότερα κράτη (G20), σε σύνολο 1.371 πολιτικών παρεμβάσεων που έκαναν, οι 1.067 έπλητταν το ελεύθερο εμπόριο και τον ανταγωνισμό – διαπιστώνει το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR).

Και κάπου εκεί, πάνω από αυτά τα άρθρα, φιγουράρει με μεγάλα στοιχεία ένα ποσοστό: 43%. Στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, αυτό είναι το ποσοστό όσων λένε ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση της χώρας τους…

Εξ όνυχος τον λέοντα: Οι αξίες του ουμανισμού και η κριτική σκέψη παίρνουν τη ρεβάνς, ιδεολογήματα που έσυραν τις κοινωνίες σε αφόρητες ανισότητες και μια κλιματική κρίση που έχει αγγίξει το σημείο δίχως επιστροφή σαρώνονται από ρεύματα αμφισβήτησης, μετά τα παλιά πέφτουν και τα νέα τείχη, η ιστορία δεν τέλειωσε, συνεχίζεται από τους νέους ανθρώπους που ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο. Ανάμεσά τους, και νέες και νέοι που προετοιμάζονται να τον κυβερνήσουν – όπως στο ΜΙΤ.

Θέματα επικαιρότητας: Επιχειρήσεις

Η εξαγορά του Twitter και η ελευθερία του λόγου

Γιώργος Πλειός, 2022-04-28

Δεν πάει πολύς καιρός που το Twitter είχε κλείσει τους λογαριασμούς...

Περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και «επιτελικό» κράτος

Γρηγόρης Στεργιούλης, Σπύρος Μιχαλακάκης, 2021-08-25

Στις 13 Οκτωβρίου του 2020 (τότε που όλα πήγαιναν «πρίμα» για...

Περισσότερα

Κίνδυνος να χάσουν μικρομεσαίοι την επαγγελματική τους στέγη

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, 2021-08-03

Η πανδημία παραμένει καθώς λόγω της μετάλλαξης «Δ» αυξάνονται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Πρόοδος είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα, η διαφορετικότητα…

Κώστας Καλλίτσης, 2021-05-02

Η πρόοδος δεν βρίσκεται στη μεγέθυνση των εταιρειών ή στην...

Περισσότερα
Αντώνης Κοτσακάς

Ταμείο νεανικής επιχειρηματικότητας και εργασίας

Αντώνης Κοτσακάς, 2021-04-29

Η πολύπλευρη κρίση σε συνδυασμό με τις προκλήσεις του τεχνολογικού...

Περισσότερα

Η προκαταβολή στους πολιτικούς απατεώνες είναι επιστρεπτέα

Τάσος Παππάς, 2021-01-02

Μαύρα μαντάτα για το μέλλον τους στέλνουν οι οργανώσεις...

Περισσότερα
Νίκος Μουζέλης

Σχέδιο Πισσαρίδη: 5+1 παρατηρήσεις

Νίκος Μουζέλης, 2020-12-24

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στην έκθεση Πισσαρίδη - θετικές...

Περισσότερα
Στάθης Σχινάς

Microsoft : Επένδυση 300 εκατ. για... 200 θέσεις εργασίας

Στάθης Σχινάς, 2020-10-11

Real estate και εξοπλισμό πληρώνουν οι Αμερικανοί, μεγάλα ανταλλάγματα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Ενότητα και ανασύνθεση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Στέργιος Καλπάκης, 2026-03-15

Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ενότητα και ανασύνθεση του...

Θόδωρος Τσίκας

Ο εθνικολαϊκισμός βλάπτει σοβαρά

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-09

Η αμυντική συνδρομή στην Κύπρο δεν έπρεπε να γίνει διμερώς....

Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Σύμπλευση με την Ευρώπη ή παιχνίδια στη Μέση Ανατολή;

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-03-07

Στις εφτά ημέρες του πολέμου η Κύπρος βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς...

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως βολεύει τους ισχυρούς

Τάσος Παππάς, 2026-03-07

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Το ακούμε εδώ και κάμποσο καιρό...

Ακριβές συμβουλές…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-03-07

Ενα από τα ελληνικά παράδοξα είναι ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,...

Γιατί αποστασιοποιείται η Κίνα από το Ιράν;

Πλάμεν Τόντσεφ, 2026-03-07

Την ώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή και πολιορκείται το...

Τα σπουργίτια της Τεχεράνης

Παύλος Τσίμας, 2026-03-07

Η Κίνα, κάποτε, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα σπουργίτια....

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

Τα τρία κρίσιμα σημεία

Σωτήρης Ρούσσος, 2026-03-02

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Ισραήλ και...

Θόδωρος Τσίκας

Η κατάρρευση της διπλωματίας

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-02

Η απόφαση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, σε σύμπραξη με την ισραηλινή...

×
×