Η δύναμη του τουρκικού προξενείου

Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-06-21

Το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης δεσπόζει ακόμη στις προεκλογικές συζητήσεις. Ομως περιορίζεται στις επιδερμικές στερεότυπες καταγγελίες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί από το τουρκικό προξενείο». Δεν είπε όμως από πού αντλεί αυτή τη δύναμη το προξενείο. Ανάμεσα στις αιτίες βρίσκεται σίγουρα το έλλειμμα στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για τις μειονότητες, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Και το έλλειμμα αυτό το αξιοποιεί το τουρκικό προξενείο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει επανειλημμένως τη χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει μειονοτικά σωματεία, όπως η «Tουρκική Ενωση Ξάνθης» ή η «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού». Και δεν έχουμε συμμορφωθεί με καμία από αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη, το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Ελλάδα για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, επειδή διώκουμε ποινικά τον εκάστοτε «εκλεγμένο» μουφτή για αντιποίηση αρχής.

Τέτοια προβλήματα δεν θα ανέκυπταν αν η Ελλάδα είχε κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που υπέγραψε πριν από 26 ολόκληρα χρόνια. Η σύμβαση έχει κυρωθεί από σχεδόν όλους τους εταίρους μας και από όλους τους βόρειους γείτονες. Η μίζερη φοβία, που μας οδηγεί στην απομάκρυνση από τις αρχές της Ευρώπης, βλάπτει την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.

Ο αξέχαστος Αντώνης Καρκαγιάννης έγραφε («Κ» 7.12.2007): «Εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε σαν επαρχία, που μόλις αποσπάστηκε από την τουρκική αυτοκρατορία. Δεν είμαστε βέβαιοι για τον εαυτό μας, για την ταυτότητά μας και για τις δυνάμεις μας. Φοβόμαστε ακόμη την αυτοκρατορία από την οποία αποσπαστήκαμε και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε υπόσταση και ταυτότητα με μια ευρεία αντιπαράθεση με το τουρκικό κράτος. Μας λείπει η εθνική αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας; Το πιστεύω απολύτως, όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και για πολλά άλλα».

Ο πατέρας του Κυρ. Μητσοτάκη, ξεπερνώντας την τότε φοβία, πήρε το γενναίο μέτρο να καταργήσει την αθλιότητα των ελέγχων για όσους από εμάς θέλαμε να επισκεφθούμε την περιοχή της μειονότητας. Είναι η σειρά του Κυριάκου να πάρει γενναία μέτρα για να αφοπλίσει το τουρκικό προξενείο και να μας φέρει κοντύτερα στην Ευρώπη, όπως μας υποσχέθηκε.

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×