20 γρήγορες σκέψεις για προοδευτική διέξοδο

Στέργιος Καλπάκης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2025-03-17

Στέργιος Καλπάκης
Στέργιος Καλπάκης

1. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει. Η προοδευτική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να πείσει για εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

2. Καμία κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, δεν στάθηκε έχοντας απέναντι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελειώσει. Θα προσποιείται τον πρωθυπουργό μέχρι να βρεθεί λύση αναβάπτισης της Δεξιάς.

4. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσποιείται τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσποιείται τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

5. Η άρνηση της απλής αναλογικής το 2023 από το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε στη δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, η γραμμή του ΠΑΣΟΚ για νίκη με αυτονομία δεν πείθει και οδηγεί σε τρίτη θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

6. Η πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο, όταν ενισχύονται κόμματα που στοχεύουν να μένουν στην αντιπολίτευση ως κόμματα διαμαρτυρίας.

7. Στις πλατείες ο λαός ήταν ενωμένος απέναντι στην κυβέρνηση. Στις κάλπες θα είναι διαχωρισμένος σε 7 ή περισσότερα κόμματα.

8. Με πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Οι “κακές στιγμές” στη Βουλή θα συνεχιστούν.

9. Μόνο με πολιτική αλλαγή θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να περιμένει να “ωριμάσουν οι συνθήκες”.

10. Όταν η εποχή θέτει νέα ερωτήματα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι προηγούμενες θέσεις και αποφάσεις.

11. Όταν επίμονα αιτήματα και τεράστια κοινωνικά τμήματα μένουν χωρίς πολιτική εκπροσώπηση, η εξέλιξη είναι αβέβαιη.

12. Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, με λάθη και υπερβολές, έδωσε αριστερό περιεχόμενο στην αγανάκτηση και δεν άφησε χώρο στον αντικοινοβουλευτισμό και την Ακροδεξιά. Δυστυχώς, ο κανόνας σήμερα στην Ευρώπη και την Αμερική είναι η Ακροδεξιά και η αντιπολιτική. Όχι η περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη.

13. Υπάρχουν δυνάμεις στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και δεν φοβούνται την ευθύνη. Οφείλουν να δώσουν διέξοδο.

14. Μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νέας Αριστεράς θα ήταν η θετική είδηση που αναζητά ένα σημαντικό κομμάτι αριστερών ανθρώπων.

15. Στην πολιτική, οι συνεργασίες δεν λειτουργούν αθροιστικά, αλλά πολλαπλασιαστικά.

16. Θα ήταν ένα γεγονός καταλύτης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και συνολικά στους πολιτικούς συσχετισμούς.

17. Θα έβαζε τέλος στην αυταπάτη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και θα απελευθερώνονταν δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ υπέρ της ευρύτερης συνεργασίας.

18. Θα κινητοποιούνταν κοινωνικές δυνάμεις της Αριστεράς που λόγω της απογοήτευσης των τελευταίων χρόνων στράφηκαν σε επιλογές διαμαρτυρίας ή στην αποχή.

19. Θα έβαζε την ατζέντα με ριζοσπαστικές θέσεις, όπως η ισχυρή κρατική παρέμβαση στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα, το δημόσιο τρένο, η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού κλπ. Στη Συνταγματική Αναθεώρηση, η αλλαγή της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η υπεράσπιση του άρθρου 16, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας κλπ.

20. Με την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέστρεψε στην πολιτική με σοβαρότητα και αξιοπιστία. Επιμέρους διαφωνίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Τις υπερβαίνει η ανάγκη να βρεθεί διέξοδος.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από σχηματοποιήσεις και μυθολογίες

Παναγιώτης Σωτήρης, 2025-11-24

Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα γεγονότα εκδικούνται

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-06

Ηκοινή εμπειρία δείχνει ότι όταν χρειάζεται φως και καθαρές...

Περισσότερα

Η κοινή λογική

Μιχάλης Μητσός, 2025-05-23

Oι νέοι στρέφονται προς την Ακροδεξιά. Ακόμη κι αν δεν ψηφίζουν...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η συμμετοχή του πολίτη

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-18

Η είδηση ήρθε από τη Νορβηγία, όπου η εθνική διαβούλευσή...

Περισσότερα
Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Περισσότερα

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Περισσότερα

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ως ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ

Λευτέρης Κουσούλης, 2025-03-17

’Δεν έχει καμία πρωτοτυπία να επιδιώκει κανείς με έναν...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

20 γρήγορες σκέψεις για προοδευτική διέξοδο

Στέργιος Καλπάκης, 2025-03-17

1. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

Τα τρία κρίσιμα σημεία

Σωτήρης Ρούσσος, 2026-03-02

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Ισραήλ και...

Θόδωρος Τσίκας

Η κατάρρευση της διπλωματίας

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-02

Η απόφαση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, σε σύμπραξη με την ισραηλινή...

Ο φόβος του μπούμερανγκ

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-02-28

Μπορούν οι βομβαρδισμοί, είτε σε επιλεγμένους στόχους είτε...

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Φοίβος Δεληβοριάς

Πρέπει να πάμε ώς τη δίκη ενωμένοι

Φοίβος Δεληβοριάς, 2026-02-28

Τα Τέμπη είναι ακόμα μια ευκαιρία –η τελευταία μας– να...

Έγκλημα κατά της δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας

Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, 2026-02-27

Πριν από δύο χρόνια, στην ίδια φιλόξενη εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ,...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

×
×