Συνέδριο συνιδρυτών, όχι προσκεκλημένων

Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2017-05-07

Η πρόταση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΠαΣοΚ Στέφανου Ξεκαλάκη και του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για ανοικτό συνέδριο, εκλεγμένων σύνεδρων, στο οποίο θα συμμετάσχουν η Ωρα Αποφάσεων, οι Οικολόγοι - Πράσινοι και κυρίως Το Ποτάμι, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Κατ’ εμέ η πρόταση των δύο αμφισβήτησε την πολιτική τού «κάλλιο επτά και στο χέρι παρά δεκατέσσερα και καρτέρει».

Είχα υποστηρίξει εδώ στο «Βήμα» (5-3-2017) ότι «αν η ΔΗΣΥ θέλει ένα κόμμα το πολύ του 8% προχωρεί σε ένα συνέδριο με τη σημερινή ομοσπονδιακή της μορφή, με αναλογική εκπροσώπηση των συνιστωσών της, με τα σύμβολα και ονόματα των κομμάτων στριμωγμένα το ένα επάνω από το άλλο». Αν όμως θέλει ένα διψήφιο ποσοστό, τότε αφενός οφείλει να επιζητεί όχι μόνο την εκλογική αλλά και την ιδεολογική και προγραμματική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και επομένως σταματά εδώ και τώρα τις αγαπησιάρικες εκκλήσεις για «εθνική ενότητα» με αυτόν τον σημερινό μη ηττημένο ακόμη ΣΥΡΙΖΑ, εκκλήσεις που τον κρατούν στο κυβερνητικό κάδρο και προχωρεί στη δημιουργία νέου ενιαίου κόμματος, με νέο όνομα, νέο σύμβολο, νέο πρόγραμμα, νέα εκλεγμένα κεντρικά όργανα και ηγέτη που διεκδικεί να είναι κόμμα συνασπισμός εξουσίας. Αυτό στην ουσία της υποστηρίζει και η πρόταση των «δούρειων ίππων» - κατά τη διαρροή «κομματικών κύκλων» - Ανδρουλάκη και Ξεκαλάκη, στον βαθμό που ο εκλεγμένος γραμματέας ενός κόμματος είναι «μη κομματικός».

Η απάντηση στην πρότασή τους ήταν ουσιαστικά η κατάργηση της θέσης του Γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου. Δεν γνωρίζω αν το καταστατικό του ΠαΣοΚ δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος να προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες. Αν τη δίνει, τότε είναι αντιδημοκρατικό καταστατικό και πρέπει να προβληματισθεί αυτό το κόμμα γιατί έχει ένα τόσο αντιδημοκρατικό καταστατικό. Αν αυτό το καταστατικό προβλέπει ότι στις συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων του η απόφαση είναι ταυτόσημη με την εισήγηση της όποιας και οποτεδήποτε ηγεσίας και επομένως οι ψηφοφορίες είναι περιττές, τότε πάλι αυτό το κόμμα πρέπει να προβληματισθεί για την εσωτερική του δημοκρατία. Αυτό όμως είναι εσωτερικό του θέμα και μόνο στις εκλογές γίνεται και θέμα των ψηφοφόρων που το κρίνουν. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο καταστατικό και όμως η ηγεσία - επαναλαμβάνω το εκάστοτε - προχωρεί στην κατάργηση νόμιμα εκλεγμένων οργάνων, τότε μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ως άνθρωπος που υποστήριζε κάτι σαν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το 1990 - όταν ακόμη δεν είχαν γνωρισθεί οι σημερινοί γονείς της - με ενδιαφέρει αυτό να πάψει να είναι υπόθεση του 7% ή 8% που το ψηφίζει σήμερα και να γίνει υπόθεση της κοινωνίας. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σ’ ένα κόμμα είναι να αδιαφορεί η κοινωνία για αυτό. Δεν ανησύχησα για το ΠαΣοΚ και τη Σοσιαλδημοκρατία τόσο, όταν ως επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ είχα τύχει να υβριστώ από αγανακτισμένους «συριζαίους και μη» σε εκδηλώσεις του Ιδρύματος, γιατί το μίσος όλων αυτών σήμαινε ότι αν δεν φοβούνταν τόσο το ΠαΣοΚ φοβούνταν τη δυναμική που μπορούσε κάποια στιγμή να προέλθει από τον κεντροαριστερό χώρο. Σήμερα όμως αν υπήρχε μια κλίμακα αποδοχής ενός κόμματος και το ένα ήταν η αδιαφορία και το 10 το μίσος, πολύ φοβάμαι ότι το μεγάλο ποσοστό για τη ΔΗΣΥ θα συγκεντρωνόταν στο ένα. Πράγμα χειρότερο από το να είναι στο δέκα.

Δεν νομίζω ότι ο Ανδρουλάκης ή ο Ξεκαλάκης χρειάζονται την υπεράσπιση τη δική μου ή οποιουδήποτε τρίτου. Μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους. Το ζητούμενο είναι όλος ο χώρος της λεγόμενης Κεντροαριστεράς να προχωρήσει σε ένα συνέδριο, όπως σε γενικές γραμμές το περιέγραφε η πρότασή τους.

Ολα δείχνουν ότι η ΔΗΣΥ δεν αναβάλλει το Συνέδριο που έχει προαναγγείλει για το τέλος Ιουνίου. Αν δεν είχαν υπάρξει οι τελευταίες εξελίξεις αυτό θα μπορούσε να ολοκληρώσει την προγραμματική ενότητα μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ. Τώρα υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι θα μετατραπεί σε διαδικασία καταδίκης των «δούρειων ίππων» στην οποία θα κληθούν «να συνεισφέρουν» και οι εκτός ΠαΣοΚ. Αν συμβεί όμως κάτι τέτοιο τότε πολύ φοβάμαι πως η χώρα θα ζήσει (αν ζήσει) και χωρίς εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει αμέσως μετά το εξαγγελθέν Συνέδριο του ΠαΣοΚ να πραγματοποιηθεί, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, συνέδριο ενοποίησης και υπέρβασης του ομόσπονδου χαρακτήρα της ΔΗΣΥ.

Η λεγόμενη αρχή του Pareto υποστηρίζει ότι ένα 20% στοχευμένων μέτρων αρκούν για να πραγματοποιηθεί το 100% ενός σκοπού, το υπόλοιπο 80% υπάρχει για να υπάρχει. Στην περίπτωσή μας η πρόταση των Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη είναι αυτό το 20% που οδηγεί στο 100%. Είναι ένα συνέδριο στο οποίο δεν θα προσκληθούν «όλοι όσοι θέλουν», αλλά ένα συνέδριο στο οποίο οι συμμετέχοντες (ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Οικολόγοι, Ανένταχτοι) θα είναι όλοι συνιδρυτές.

Τολμάω, άρα υπάρχω.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Γιώργος Σιακαντάρης

Συμβουλές προς υποψήφιους ψηφοφόρους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-11-04

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή επικεφαλής στον ενιαίο...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι μηχανισμοί

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2017-11-04

Πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιος ή ποιο θα ηγηθεί...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

Μετά την εκλογή επικεφαλής τί;

Τάσος Δαρσινός, 2017-11-03

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τον επικεφαλής...

Περισσότερα
Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

2017-10-10

...Ο νέος, ενιαίος φορέας πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό,...

Περισσότερα
ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

2017-10-05

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συναντήθηκε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Στοίχημα, η ανανέωση του DNA της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης

Θόδωρος Τσίκας, 2017-10-03

Επιτέλους! Οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Κέντρου...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Υπέρβαση με αντι-ΠΑΣΟΚ υλικά δεν γίνεται

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-10-02

Πριν από πέντε χρόνια (19 Νοεμβρίου 2012) με την ιδιότητά μου,...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Δέκα υποψήφιοι για τρεις ρόλους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-09-24

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει, ορθώς, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

×
×