Κακές παρέες

Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, Δημοσιευμένο: 2017-06-28

Στην πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ξανά την περίφημη «προοδευτική διακυβέρνηση», ρίχνοντας κλεφτές ματιές προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Θα χαιρόμασταν ειλικρινά», είπε ο πρωθυπουργός, «αν (το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί»[1]. Στη διατύπωση αυτή υπάρχουν τρία λάθη. Το πρώτο είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως εκδηλώσει τη χαρά του και την ικανοποίησή του για την, έως τώρα, συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και την ψεκασμένη ακροδεξιά των ΑΝΕΛ. Το δεύτερο είναι πως με την τελευταία «σκληρή διαπραγμάτευση» φρόντισε ο ίδιος να μην υπάρξει «τέλος των Μνημονίων» αλλά νέα μέτρα λιτότητας και πιθανώς νέο Μνημόνιο. Και το τρίτο είναι πως ο πρωθυπουργός νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι εκεί», όταν θα γίνει αυτός ο φανταστικός διάλογος περί προοδευτικής διακυβέρνησης. Όπως όμως δείχνουν όλες πλέον οι δημοσκοπήσεις, όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πια «κυβερνώσα Αριστερά», ενώ δεν θα είναι καν σε θέση να επηρεάσει το περιεχόμενο οποιασδήποτε προοδευτικής διακυβέρνησης, τουλάχιστον όπως την εννοεί η Κουμουνδούρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός χάνεται μέσα στις αυταπάτες του. Είναι όμως η πρώτη φορά που εμμέσως ο κ. Τσίπρας κάνει έμμεσα την αυτοκριτική του για την επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο κ. Καμμένος ελέγχεται πολιτικά για μια σειρά από σοβαρά θεσμικά ατοπήματα, που καταρρακώνουν το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Είναι προφανές πως, μετά τις επικείμενες αποκαλύψεις για τις λούμπεν «λαθρεμπορικές» συναλλαγές, ο κ. Καμμένος θα είναι πια ο αδρανής εταίρος μιας καταρρέουσας κυβέρνησης που θα δίνει τη μάχη της επιβίωσης, κάτω από την επίπλαστη ενότητα της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ό,τι και να λέει το Μαξίμου, όλοι γνωρίζουν πως, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φορτώθηκε τον πολιτικό «μουτζούρη» των ΑΝΕΛ, ακόμη και αν τώρα παίρνει διακριτικά τις αποστάσεις του. Ήδη από τις πρώτες ημέρες αυτής της συγκυβέρνησης, πολλοί υποστηρίζαμε πως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μόνο η «ιδεολογική ήττα» του αντι-μνημονιακού μετώπου αλλά κυρίως η απρόβλεπτη συγκατοίκηση του με την ακροδεξιά.

Στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε να υποβαθμίζει το πρόβλημα με ένα μάλλον ποσοτικό άλλοθι: «μα ο Καμμένος δίνει τον τόνο στην κυβέρνηση; Μετρήστε τους βουλευτές του», έλεγαν οι επαγγελματίες τακτικιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Εντωμεταξύ η «ανελοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε ολοένα και πιο βαθιά, απλώνοντας ρίζες μέσα στο πρόσφορο έδαφος του εθνολαϊκισμού. Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε τώρα να λογοδοτεί για τον υπουργό και βασικό κυβερνητικό εταίρο, που ενίοτε οδηγάει και ελικόπτερα. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό κ. Στ. Κοντονή, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας έκανε «ό,τι θα έκανε κάθε πολίτης». Αν ισχύουν όμως τα δημοσιεύματα σχετικά με τις τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη κ. Γιαννουσάκη[2], ο υπουργός δεν έκανε «ό,τι θα έκανε κάθε πολίτης». Τόσο ο κ. Κοντονής όσο και ο κ. Καμμένος πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις για αυτή την απαράδεκτη θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως τη διάκριση των εξουσιών της δημοκρατίας μας.

Επειδή κανένας πολίτης δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει να συζητήσει ένας υπουργός με έναν ισοβίτη, καλό είναι να μάθουμε τι είναι αυτό που ζητούσε επιτέλους ο υπουργός από τον ισοβίτη και ο ισοβίτης από τον υπουργό. Και, όσο για την προοδευτική διακυβέρνηση, θα πρέπει οπωσδήποτε ο κ. Τσίπρας να διαβάσει το «Ας φρόντιζαν» του Κ. Π. Καβάφη. «Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ», λέει ο αφηγητής, που διατείνεται ταυτόχρονα πως έχει φιλίες «με αρχηγούς των μισθοφόρων». Και, τέλος πάντων, αν δεν προλαβαίνει να διαβάσει τον Καβάφη, ας διαβάσει τουλάχιστον τον «Ισοβίτη» του Αρκά. Εκεί σίγουρα θα καταλάβει τι σημαίνουν οι «κακές παρέες».

[1] Πηγή: Τσίπρας καλεί Φώφη: Ελάτε μαζί μας για μια προοδευτική διακυβέρνηση, μετά το τέλος των μνημονίων | iefimerida.gr

[2] Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/apokalipsi-12-klisis-ke-20-lepta-sinomilias-kammenou-giannousaki

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Φίλιππος Σαχινίδης

O προϋπολογισμός του 2019, ο Ευκλείδης και ο Καντονά

Φίλιππος Σαχινίδης, 2018-12-01

Ο προϋπολογισμός του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα

Η επιστολή Κοτζιά

Γιάννης Βλαστάρης, 2018-10-23

Σύντροφε Αλέξη,Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα γνωρίζεις,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από εδώ και στο εξής, εντονότερη αβεβαιότητα…

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-21

Από εδώ και στο εξής, η πολιτική αβεβαιότητα γίνεται εξαιρετικά...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Παιχνίδια εξουσίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2018-10-19

Είναι φορές που η Αριστερά δυστυχώς παίρνει την οσμή από...

Περισσότερα

Αλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ

Τάσος Παππάς, 2018-10-16

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνεργασία...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

H μπέσα και η μπαμπεσιά

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-10-15

Όλα άρχισαν όταν ο παράταιρος εταίρος της κυβέρνησης έβγαζε...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-15

...Αλήθεια, για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα κάνει ότι δεν βλέπει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-14

Κάποιοι συνωμότησαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας;...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Καρούνος

Ψηφιακή κυριαρχία: ο όρος που κρύβει το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής

Θόδωρος Καρούνος, 2026-02-01

Όταν αναφέρεται η φράση «ψηφιακή κυριαρχία», πολλοί νομίζουν...

×
×