Το Υπερταμείο και το βάζο με το μέλι

Κώστας Καλλίτσης, Δημοσιευμένο: 2018-05-20

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Προ διετίας η Βουλή αποφάσισε να δημιουργηθεί το Υπερταμείο, στο οποίο (πέραν του ΤΑΙΠΕΔ…) θα υπάγονταν όλες οι ΔΕΚΟ και τα περίπου 70.000 ακίνητα του Δημοσίου. Διακηρυγμένος στόχος ήταν να επιτευχθεί διαφανής, αποδοτική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Με αυτήν την έννοια, μια δομή που θα ασκούσε επαγγελματική (αντί πελατειακής...) διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, το Υπερταμείο θα λειτουργούσε ως επιπλέον εγγύηση στους δανειστές ότι θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, όπερ θα μας διευκόλυνε στη διεκδίκηση μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους.

Το μισό πολιτικό προσωπικό αποδέχθηκε το Υπερταμείο επειδή δεν μπορούσε να το αποφύγει. Το άλλο μισό κραύγαζε (κραυγάζει…) ότι –δήθεν– εκχωρείται σε ξένους η δημόσια περιουσία, γινόμαστε αποικία, ότι είναι εθνική ντροπή. Η μεγάλη ντροπή, όμως, ήταν άλλη. Ηταν η παραδοσιακή λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από τρωκτικά, η διαχείρισή της ως λάφυρο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που διόριζαν τα δικά τους παιδιά, μοίραζαν τις δουλειές στους πελάτες τους, τους πρόσφεραν έναντι πινακίου φακής ακίνητα του Δημοσίου. Το Υπερταμείο ήταν η απειλή ότι το πολιτικό σύστημα θα χάσει το βάζο με το μέλι. Ο κοινός εχθρός όλου του πελατειακού συστήματος. Γι’ αυτό ατύχησε…

Υποτίθεται ότι θα είχε στρατηγική. Αντ’ αυτής έχει μια έκθεση ιδεών, χωρίς αριθμούς και συγκεκριμένους στόχους, σκαρώθηκε για να κλείσει η αξιολόγηση. Υποτίθεται ότι οι ΔΕΚΟ θα εντάσσονταν σε ειδική δομή του Ταμείου (ΕΔΗΣ) ως θυγατρικές του ανώνυμες εταιρείες. Δεν συστάθηκε, οι ΔΕΚΟ έμειναν όπως ήταν, το υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε την επιρροή του παρεμβάλλοντας μια δική του επιτροπή ανάμεσα σε αυτές και το Υπερταμείο. Εποπτεύει τις… προσλήψεις: Η ΕΥΑΘ παλιά είχε 420 υπαλλήλους, είχαν μειωθεί σε 230, αίφνης προσέλαβε 145 στα τέλη 2017. Τα ΕΛΤΑ (που χρηματοδοτούνται ατόκως από τους ιθαγενείς μέσω της ΔΕΗ…), χωρίς business plan, προσέλαβαν περίπου 500. Το Υπερταμείο αρκείται σε remote control. Ρεμβάζει.

Υποτίθεται ότι θα αξιοποιούσε την ακίνητη δημόσια περιουσία. Από περίπου 70.000 ακίνητα που πέρασαν σε αυτό (μέσω ΕΤΑΔ), τα 20.000 είναι καταπατημένα ή αμφισβητούμενα – δεν έχουν ωριμάσει. «Φιλόδοξος» στόχος είναι να ωριμάζουν 2.000 ακίνητα ετησίως, ήτοι να τα κερδίσει το Δημόσιο σε 10 χρόνια – τέτοια… βιασύνη! Τα ενεργά ακίνητα, δηλαδή αυτά που αποδίδουν εισόδημα, υπολογίζονται σε μόλις 300. Μήπως, έστω, έχει αποτιμηθεί η αξία της δημόσιας περιουσίας; Οχι.

Το ενδιαφέρον της τρόικας ατόνησε, τώρα ενδιαφέρεται μόνο για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις – αυτά, τα φέρνει το ΤΑΙΠΕΔ. Με την τρόικα να κάνει την πάπια, όλο το πολιτικό σύστημα, αθόρυβα και συναινετικά συμπράττει στην εξουδετέρωση του Υπερταμείου. Που, παρά το κόστος του για τον φορολογούμενο, σήμερα είναι κλινικά νεκρό. Το βάζο με το μέλι παραμένει αφύλακτο.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

×
×