Να μη δώσουμε χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Νίκος Ανδρουλάκης, Συνέντευξη στον Στ. Παπαντωνίου, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2018-09-15

Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης

Το τέλος των χρισμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητεί με συνέντευξή του στην «Κ» ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή «ξεπερασμένη και παλαιοκομματική στρατηγική». Παράλληλα, αντιτίθεται στην πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, για επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως «η δημοκρατία βελτιώνεται, δεν καταργείται». Οσον αφορά τη σχέση της ευρωπαϊκής οικογένειας του ΚΙΝΑΛ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει πως οι Σοσιαλιστές σαφώς και ενοχλούνται από τη συγκυβέρνηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο, αυτό ωστόσο που προέχει για εκείνους είναι η σταθεροποίηση της χώρας. Οσον αφορά το Σκοπιανό, αφού υπογραμμίζει τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε ο κ. Ζάεφ κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία κατά το πρώτο σκέλος, της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι που δεν ισχύει όμως για την παραχώρηση γλώσσας και ιθαγένειας που «μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις».

– Κεντρικός πολιτικός στόχος του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως είναι πλέον ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και με ποια στρατηγική κατά τη γνώμη σας μπορεί να επιτευχθεί; Ανησυχείτε από μια μελλοντική στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον πρωθυπουργό;

– Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές θέλουν ένα πολιτικό σύστημα με διαφορετική πολιτική κουλτούρα, που τα κόμματα θα έχουν προτεραιότητα την αξιοκρατία, την κατάργηση του πελατειακού κράτους και ένα σαφές σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να εκφράσουμε για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στον χώρο πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και όχι συναισθηματικές επικλήσεις που ανάγονται στο παρελθόν. Εάν πορευθούμε με γνώμονα έναν ριζοσπαστικό, προοδευτικό ορθολογισμό για όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη στην ακραία ατζέντα της λαϊκής Δεξιάς, παράλληλα με την ανεπάρκεια και την απαξίωση του συστήματος εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μας δίνει μεγάλο περιθώριο να επιτύχουμε τους στόχους μας στις επόμενες εκλογές. Οσον αφορά τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να απολέσουν δυνάμεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τα θετικά σχόλια, να είστε σίγουρος ότι ενοχλεί τους Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές η αντίφαση του κ. Τσίπρα να καταγγέλλει από το Στρασβούργο την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της στην Ελλάδα. Πρωτίστως η πολιτική μας ομάδα ενδιαφέρεται να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά και γι’ αυτό από την αρχή της κρίσης στήριξε την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ, ακόμα και όταν ο κ. Βαρουφάκης με τους προϊσταμένους του έπαιζαν την Ελλάδα στα ζάρια.

– Πώς κρίνετε τις κυρώσεις κατά του Ορμπαν;

– Στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την πρόταση ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε ως απλοί παρατηρητές όταν κλείνουν εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί και παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου. Οι κυρώσεις είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός προστασίας των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων, όπου αυτά παραβιάζονται σε κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, είτε ακόμα και από υποψήφιες προς ένταξη χώρες όπως η Τουρκία. Δυστυχώς, αρκετοί ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και ο κ. Ορμπαν, δεν στήριξαν την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Τώρα είναι η σειρά του Συμβουλίου, όπου χρειάζεται ομοφωνία για να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις.

– Ο κ. Ζάεφ βρέθηκε εντός της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς κρίνετε την παρουσία του; Πιστεύετε ότι το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να είχε διαφορετική στάση έναντι των Πρεσπών;

– Ο κ. Ζάεφ είχε μια θερμή υποδοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η μεσοπρόθεσμη ένταξή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για γεωπολιτικούς λόγους, μετά την επίλυση όλων των διμερών και διεθνών ζητημάτων που τις αφορούν. Με την ομιλία του, προσπάθησε να παρουσιάσει τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη της ευρωπαϊκής προοπτικής, ώστε να καταφέρει να αποσπάσει τη στήριξη των πολιτών του στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Η στάση της παράταξής μας στο θέμα αυτό ήταν συνεπής και υπεύθυνη. Επιδιώκουμε μια εθνικά αξιοπρεπή λύση και γι’ αυτό τον λόγο χαιρετίσαμε το σκέλος της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις - erga omnes, η οποία αποτελούσε πάγιο εθνικό στόχο. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην κατακρίνουμε το γεγονός ότι ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός δεν επεκτάθηκε και στην ιθαγένεια, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

– Πρόσφατα η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο θέμα των ευρωεκλογών ζητώντας την επαναφορά της λίστας. Συμφωνείτε;

– Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και γι’ αυτό οι πολίτες είναι πολύ επιφυλακτικοί με τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Πολλές φορές θεωρούν ότι αυτές λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Στόχος των προοδευτικών δυνάμεων είναι η ανατροπή αυτής της αντίληψης που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Γι’ αυτό είμαι υπέρ όχι μόνο οι ευρωβουλευτές αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκτίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχουν και άλλες απόψεις, όμως θέλω να σημειώσω ότι τα θέματα διαφάνειας που προέκυπταν από τη μεγάλη περιφέρεια της Β΄ Αθηνών επιλύθηκαν με την κατάτμησή της, όχι με την εκλογή των βουλευτών με λίστα. Η δημοκρατία βελτιώνεται, δεν καταργείται.

– Ο κ. Τσίπρας κάνει συνεχή ανοίγματα σε αυτοδιοικητικά στελέχη σας. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση;

– Είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να προσεταιριστούν στελέχη της Κεντροαριστεράς, ενώ παράλληλα επενδύουν στην ακραία πόλωση επιδιώκοντας τη συντριβή μας. Τιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που, παρά τις όποιες πιέσεις, δεν απαρνούνται την πολιτική τους ταυτότητα και καταγωγή. Ομως πέρα από αυτό, πιστεύω ότι η τακτική των χρισμάτων έχει χρεοκοπήσει, ως ξεπερασμένη και παλαιοκομματική στρατηγική. Πρέπει ελεύθερα οι τοπικές κοινωνίες να επιλέγουν και να αξιολογούν ακηδεμόνευτα τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στους δήμους και στις περιφέρειες όπου δραστηριοποιούνται.

Άρθρα/ Πολιτική

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-06

Α. Από την αρχή της συζήτησης για την νομοθετική αναγνώριση...

Ελληνικό παράδοξο

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-03-03

Από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία...

×
×