Μεταναστευτικό: Πόσο αξιοποιούμε την Ένωση;
Π.Κ. Ιωακειμίδης, www.metarithmisi.gr, Δημοσιευμένο: 2019-11-08
Πρώτον, σε μια ρύθμιση “τύπου Μάλτας” για την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την Ελλάδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μάλτα πέντε κράτη μέλη της Ένωσης (Μάλτα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία) συμφώνησαν ως “συνασπισμός των επιθυμούντων” σ’ ένα εθελοντικό σχήμα για την οιονεί αυτόματη κατανομή αιτούντων άσυλο/ προσφύγων/ μεταναστών αφού τα υποχρεωτικά σχήματα ανακατανομής (relocation) δεν λειτούργησαν (λόγω κυρίως της αντίδρασης των χωρών Βίσενγκραντ – Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Το σχήμα αυτό καλύπτει μόνο την κεντρική Μεσόγειο αλλά χαιρετίσθηκε ως πρωτοβουλία-τομή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ένα τέτοιο σχήμα για την Ελλάδα επιβάλλεται τώρα με τη συμμετοχή των επιθυμούντων κρατών μελών αλλά και όλων των υποψηφίων για ένταξη κρατών των Δ. Βαλκανίων. Και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τη πρωτοβουλία να οργανώσει ταχύτατα μια συναντηση στη Αθηνα των επιθυμούντων χωρών μελών για το σκοπό αυτό . Ειναι επιεικώς περίεργο ότι μέχρι σήμερα δεν εχει πραγματοποιηθεί καμία σοβαρή συνάντηση στην Αθηνα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Δεύτερον, θα πρέπει να καταβληθεί εντονότερη προσπάθεια τώρα προκειμένου η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (Frontex) να επεκτείνει τη δράση της στα Τουρκικά χωρικά ύδατα . Για κάτι τέτοιο απαιτείται βέβαια η προηγούμενη υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία. Παρόμοιες συμφωνίες η ΕΕ συνήψε με το Μαυροβούνιο και την Αλβανία ενώ έχει μονογράψει με τη Β. Μακεδονία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Τουρκία έχει αντιδράσει στην προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά οι συνθήκες έχουν τώρα αλλάξει.
Τρίτον, τον Ιούνιο 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καλέσει Συμβούλιο και Επιτροπή να διερευνήσουν την έννοια των “περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες”. Η Επιτροπή προχώρησε στην κατεύθυνση αυτή αλλά μετά από κάποιες πρώτες αντιδράσεις η ιδέα πάγωσε. Θα πρέπει να ξεπαγώσει τώρα. Οι εισροές από Τουρκία θα μπορούσαν να σταματήσουν μόνο με ένα τέτοιο μέτρο (αφού η γνωστή Δήλωση φαίνεται να εξαντλεί τα όριά της). Βεβαίως εάν η Τουρκία δεχθεί τέτοια πλατφόρμα θα επιχειρήσει κάποια διασύνδεση με τη “ζώνη ασφαλείας” που προωθεί στη Β. Συρία. Αυτό όμως ίσως να προσφέρει και κάποια δυνατότητα αλλά με όλες τις εγγυήσεις σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου.
Δυναμικότερη παρέμβαση στην Ένωση συνεπώς με την αξιοποίηση και όλων των παράλληλων διαπραγματεύσεων περιλαμβανομένων και αυτών για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο( ΠΔΠ)