Μεταναστευτικό: Πόσο αξιοποιούμε την Ένωση;

Π.Κ. Ιωακειμίδης, www.metarithmisi.gr, Δημοσιευμένο: 2019-11-08

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό γίνεται μη διαχειρίσιμο πρόβλημα σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αλλά πόσο δυναμικά αξιοποιούμε πράγματι την Ευρωπαική Ένωση ( ΕΕ)- όχι μόνο με καταγγελίες και επιστολές- αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του . Μαγικές λύσεις βέβαια δεν υπάρχουν ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ένωση, παρά τις προσπάθειες των Οργάνων της έχει αποτύχει να διαμορφώσει γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική με μεταξύ άλλων ένα νέο ενιαίο σύστημα απονομής ασύλου. (Η σχετική νομοθετική πρόταση βρίσκεται μπλοκαρισμένη εδώ και καιρό με τη νέα Επιτροπή να υπόσχεται μια εναλλακτική προσέγγιση για την υιοθέτησή της). Παρά ταύτα μπορούν και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες- παρεμβάσεις Η κατάσταση στην Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει. Έτσι, πέρα από τη γενικότερη πίεση για μια συνολική κοινή μεταναστευτική πολιτική (που ούτως ή άλλως η ΕΕ οφείλει να διαμορφώσει για ένα σαφώς “Ευρωπαϊκό πρόβλημα”), θα πρέπει να εστιάσουμε εντονότερα:

Πρώτον, σε μια ρύθμιση “τύπου Μάλτας” για την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την Ελλάδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μάλτα πέντε κράτη μέλη της Ένωσης (Μάλτα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία) συμφώνησαν ως “συνασπισμός των επιθυμούντων” σ’ ένα εθελοντικό σχήμα για την οιονεί αυτόματη κατανομή αιτούντων άσυλο/ προσφύγων/ μεταναστών αφού τα υποχρεωτικά σχήματα ανακατανομής (relocation) δεν λειτούργησαν (λόγω κυρίως της αντίδρασης των χωρών Βίσενγκραντ – Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Το σχήμα αυτό καλύπτει μόνο την κεντρική Μεσόγειο αλλά χαιρετίσθηκε ως πρωτοβουλία-τομή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ένα τέτοιο σχήμα για την Ελλάδα επιβάλλεται τώρα με τη συμμετοχή των επιθυμούντων κρατών μελών αλλά και όλων των υποψηφίων για ένταξη κρατών των Δ. Βαλκανίων. Και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τη πρωτοβουλία να οργανώσει ταχύτατα μια συναντηση στη Αθηνα των επιθυμούντων χωρών μελών για το σκοπό αυτό . Ειναι επιεικώς περίεργο ότι μέχρι σήμερα δεν εχει πραγματοποιηθεί καμία σοβαρή συνάντηση στην Αθηνα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Δεύτερον, θα πρέπει να καταβληθεί εντονότερη προσπάθεια τώρα προκειμένου η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (Frontex) να επεκτείνει τη δράση της στα Τουρκικά χωρικά ύδατα . Για κάτι τέτοιο απαιτείται βέβαια η προηγούμενη υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία. Παρόμοιες συμφωνίες η ΕΕ συνήψε με το Μαυροβούνιο και την Αλβανία ενώ έχει μονογράψει με τη Β. Μακεδονία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Τουρκία έχει αντιδράσει στην προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά οι συνθήκες έχουν τώρα αλλάξει.

Τρίτον, τον Ιούνιο 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καλέσει Συμβούλιο και Επιτροπή να διερευνήσουν την έννοια των “περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες”. Η Επιτροπή προχώρησε στην κατεύθυνση αυτή αλλά μετά από κάποιες πρώτες αντιδράσεις η ιδέα πάγωσε. Θα πρέπει να ξεπαγώσει τώρα. Οι εισροές από Τουρκία θα μπορούσαν να σταματήσουν μόνο με ένα τέτοιο μέτρο (αφού η γνωστή Δήλωση φαίνεται να εξαντλεί τα όριά της). Βεβαίως εάν η Τουρκία δεχθεί τέτοια πλατφόρμα θα επιχειρήσει κάποια διασύνδεση με τη “ζώνη ασφαλείας” που προωθεί στη Β. Συρία. Αυτό όμως ίσως να προσφέρει και κάποια δυνατότητα αλλά με όλες τις εγγυήσεις σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου.

Δυναμικότερη παρέμβαση στην Ένωση συνεπώς με την αξιοποίηση και όλων των παράλληλων διαπραγματεύσεων περιλαμβανομένων και αυτών για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο( ΠΔΠ)

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Η ανατροπή του κοινωνικού από το ατομικό στην Ευρώπη

Σάββας Γ. Ρομπόλης*, Βασίλειος Γ. Μπέτσης**, 2023-04-15

Ποια Ευρώπη, ποια χειραφέτηση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-04-14

Νίκος Χριστουδουλάκης

Εικόνες από το μέλλον ή πρόσκαιρη οφθαλμαπάτη;

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2023-02-12

Η νέα πράσινη βιομηχανική πολιτική

Νίκος Ροής, 2023-02-07

Κώστας Καλλίτσης

Η φειδωλή Ευρώπη

Κώστας Καλλίτσης, 2023-02-05

Ασκήσεις ισορροπίας

Αλέκος Κρητικός, 2023-02-01

×