Μεταναστευτικό: Πόσο αξιοποιούμε την Ένωση;

Π.Κ. Ιωακειμίδης, www.metarithmisi.gr, Δημοσιευμένο: 2019-11-08

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό γίνεται μη διαχειρίσιμο πρόβλημα σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αλλά πόσο δυναμικά αξιοποιούμε πράγματι την Ευρωπαική Ένωση ( ΕΕ)- όχι μόνο με καταγγελίες και επιστολές- αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του . Μαγικές λύσεις βέβαια δεν υπάρχουν ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ένωση, παρά τις προσπάθειες των Οργάνων της έχει αποτύχει να διαμορφώσει γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική με μεταξύ άλλων ένα νέο ενιαίο σύστημα απονομής ασύλου. (Η σχετική νομοθετική πρόταση βρίσκεται μπλοκαρισμένη εδώ και καιρό με τη νέα Επιτροπή να υπόσχεται μια εναλλακτική προσέγγιση για την υιοθέτησή της). Παρά ταύτα μπορούν και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες- παρεμβάσεις Η κατάσταση στην Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει. Έτσι, πέρα από τη γενικότερη πίεση για μια συνολική κοινή μεταναστευτική πολιτική (που ούτως ή άλλως η ΕΕ οφείλει να διαμορφώσει για ένα σαφώς “Ευρωπαϊκό πρόβλημα”), θα πρέπει να εστιάσουμε εντονότερα:

Πρώτον, σε μια ρύθμιση “τύπου Μάλτας” για την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την Ελλάδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μάλτα πέντε κράτη μέλη της Ένωσης (Μάλτα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία) συμφώνησαν ως “συνασπισμός των επιθυμούντων” σ’ ένα εθελοντικό σχήμα για την οιονεί αυτόματη κατανομή αιτούντων άσυλο/ προσφύγων/ μεταναστών αφού τα υποχρεωτικά σχήματα ανακατανομής (relocation) δεν λειτούργησαν (λόγω κυρίως της αντίδρασης των χωρών Βίσενγκραντ – Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Το σχήμα αυτό καλύπτει μόνο την κεντρική Μεσόγειο αλλά χαιρετίσθηκε ως πρωτοβουλία-τομή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ένα τέτοιο σχήμα για την Ελλάδα επιβάλλεται τώρα με τη συμμετοχή των επιθυμούντων κρατών μελών αλλά και όλων των υποψηφίων για ένταξη κρατών των Δ. Βαλκανίων. Και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τη πρωτοβουλία να οργανώσει ταχύτατα μια συναντηση στη Αθηνα των επιθυμούντων χωρών μελών για το σκοπό αυτό . Ειναι επιεικώς περίεργο ότι μέχρι σήμερα δεν εχει πραγματοποιηθεί καμία σοβαρή συνάντηση στην Αθηνα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Δεύτερον, θα πρέπει να καταβληθεί εντονότερη προσπάθεια τώρα προκειμένου η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (Frontex) να επεκτείνει τη δράση της στα Τουρκικά χωρικά ύδατα . Για κάτι τέτοιο απαιτείται βέβαια η προηγούμενη υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία. Παρόμοιες συμφωνίες η ΕΕ συνήψε με το Μαυροβούνιο και την Αλβανία ενώ έχει μονογράψει με τη Β. Μακεδονία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Τουρκία έχει αντιδράσει στην προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά οι συνθήκες έχουν τώρα αλλάξει.

Τρίτον, τον Ιούνιο 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καλέσει Συμβούλιο και Επιτροπή να διερευνήσουν την έννοια των “περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες”. Η Επιτροπή προχώρησε στην κατεύθυνση αυτή αλλά μετά από κάποιες πρώτες αντιδράσεις η ιδέα πάγωσε. Θα πρέπει να ξεπαγώσει τώρα. Οι εισροές από Τουρκία θα μπορούσαν να σταματήσουν μόνο με ένα τέτοιο μέτρο (αφού η γνωστή Δήλωση φαίνεται να εξαντλεί τα όριά της). Βεβαίως εάν η Τουρκία δεχθεί τέτοια πλατφόρμα θα επιχειρήσει κάποια διασύνδεση με τη “ζώνη ασφαλείας” που προωθεί στη Β. Συρία. Αυτό όμως ίσως να προσφέρει και κάποια δυνατότητα αλλά με όλες τις εγγυήσεις σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου.

Δυναμικότερη παρέμβαση στην Ένωση συνεπώς με την αξιοποίηση και όλων των παράλληλων διαπραγματεύσεων περιλαμβανομένων και αυτών για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο( ΠΔΠ)

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

×
×