Η εντυπωσιακή κινητοποίηση που τρόμαξε τον Μακρόν

Ελένη Τσερεζόλε, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2019-12-09

Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ ήταν η μεγάλη κινητοποίηση πάρα πολλών κατηγοριών εργαζομένων στη Γαλλία την Πέμπτη. Φυσικά, η γαλλική κυβέρνηση περίμενε την ημέρα της απεργίας. Εκείνο που διόλου δεν ανέμενε ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή αλλά και ακόμη ένα γεγονός. Το ότι επεκτάθηκε σε όλη τη Γαλλία και δεν περιορίστηκε στην πρωτεύουσα και στις μεγάλες πόλεις. Σε πολλές μικρές και μεσαίες πόλεις, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι απεργοί ήταν πάρα πολλοί, ενώ νέκρωσαν ο σιδηρόδρομος και το μετρό στο Παρίσι. Για παράδειγμα, στον τομέα της δημόσιας Παιδείας, στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απέργησε το 50% (ποσοστό πολύ υψηλό), ενώ στη Δευτεροβάθμια το 42% και μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου!

Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο συνδικάτο, το CGT, ανακοίνωσε ότι διαδήλωσαν 1,5 εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα (800.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών) με κεντρικό σύνθημα “Μακρόν να αποσύρεις το σχέδιό σου”. Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων δέκα ετών, παρά τις προκλήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, στο Παρίσι κυρίως, με μεγάλη χρήση δακρυγόνων - “ήταν ελαφρώς πιπεράτα, με ολίγο κάρι” είπε χαριτολογώντας στην “L’ Humanite” διαδηλωτής στο Παρίσι, όπου διαδήλωσαν περίπου 250.000 πολίτες.

Ωστόσο, το βασικότερο στοιχείο είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν κερδίζει τη στήριξη της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, οι κινητοποιήσεις εναντίον της έχουν στο πλευρό τους την πλειονότητα των πολιτών. Οι αιτίες είναι πολλές και προφανείς. Για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση, που έρχεται να αντικαταστήσει 42 συνταξιοδοτικά καθεστώτα, αφορά πολλούς πολίτες τους οποίους η κυβέρνηση, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει αποτύχει να πείσει σχετικά με την ικανότητά της μεταρρυθμίσει προς όφελός τους το σύστημα. Έτσι, αν και το 76% των Γάλλων πιστεύει σήμερα ότι χρειάζεται συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, το 64% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι μπορεί να την προχωρήσει.

Ο Πρόεδρος Μακρόν στοιχημάτισε στην περιθωριοποίηση των συνδικάτων CGT και F.O. Τα συνδικάτα με τη μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης, απέδειξαν ότι μπορούν να κινητοποιούν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, ενώ ανακοίνωσαν και νέα κινητοποίηση για μεθαύριο Τρίτη. Αυτή είναι μια κακή είδηση για την κυβέρνηση, η οποία, στην προσπάθειά της να αποφύγει τις αντιδράσεις, καθυστερεί να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομερείς διατάξεις της μεταρρύθμισης - ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει λεπτομερώς τη μεταρρύθμιση την Τρίτη.

Χθες και σήμερα, οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στις μεταφορές, στη σιδηρουργία, στα διυλιστήρια αποφασίζουν τη μορφή συμμετοχής τους στην κινητοποίηση της Τρίτης. Στόχος των συνδικάτων είναι η απόσυρση σχεδίου νόμου ή το άνοιγμα διαπραγματεύσεων. Το μήνυμα που έστειλαν την Πέμπτη ήταν σαφές: υπάρχει αποφασιστικότητα η κινητοποίηση να αποκτήσει διάρκεια... Κάτι που η εξουσία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της από τη στιγμή που στις διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας δεν μετείχαν μόνο ορισμένοι, αλλά πολλοί κλάδοι, εκπροσωπώντας όλες τις μορφές απασχόλησης και διεκδικώντας αξιοπρεπή σύνταξη και δίκαιη κατανομή των πόρων.

Πλέον η “μπάλα” βρίσκεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που αναμένεται να απαντήσει με μια επικοινωνιακή εκστρατεία καθησυχασμού, όμως οι πολίτες αναμένουν πολιτικές απαντήσεις από τον Πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό του. Είναι πλέον κρίσιμο το πώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση απέναντι σ’ αυτό που το κύριο σχόλιο της “Le Monde” χαρακτήρισε “προειδοποίηση” αναφερόμενο στη δυναμική κινητοποίηση της Πέμπτης. Μια κινητοποίηση που έδειξε ότι τα αντανακλαστικά αντίδρασης των πολιτών είναι σε εγρήγορση και ζητούν απαντήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας...

Θέματα επικαιρότητας: Γαλλία

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×