Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Κ»: Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2019-12-11

Θέλουμε, εμείς οι άνθρωποι, να συνεχίσουμε να ζούμε καλά και να ζούμε με ασφάλεια σε αυτόν τον πλανήτη; Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή – αρχίζει πλέον να γίνεται ορατή σε όλους. Τα δάση καίγονται από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία. Οι έρημοι εξαπλώνονται στην Αφρική και στην Ασία. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και νησιά του Ειρηνικού. Η ανθρωπότητα έχει ξαναδεί παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν, αλλά ποτέ με αυτήν την ορμή. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες των τραγικών αποτελεσμάτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα.

Η επιστήμη μας λέει ότι μπορούμε ακόμη να σταματήσουμε τούτη τη μάστιγα, αλλά ο χρόνος μας τελειώνει. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Σήμερα, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου αναλάβαμε καθήκοντα, παρουσιάζουμε τον οδικό χάρτη μας για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, με επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και με μετριασμό των επιπτώσεών της. Αυτό είναι καθήκον της γενιάς μας και της επόμενης, αλλά η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει τώρα αμέσως – και ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που παρουσιάζουμε σήμερα είναι η νέα στρατηγική της Ευρώπης για την ανάπτυξη. Θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Είναι η πράσινη κλωστή που θα υφαίνει όλες τις πολιτικές μας – από τις μεταφορές έως τη φορολογία, από τα τρόφιμα έως τη γεωργία, από τη βιομηχανία έως τις υποδομές. Με την Πράσινη Συμφωνία μας θέλουμε να επενδύσουμε στην καθαρή ενέργεια και να επεκτείνουμε την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, ενώ θα ενισχύσουμε την κυκλική οικονομία και θα διαφυλάξουμε τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν είναι απλώς αναγκαιότητα: θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για νέες οικονομικές ευκαιρίες. Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήδη εφαρμόζουν οικολογικές λύσεις. Μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα και ανακαλύπτουν τις καθαρές τεχνολογίες. Αντιλαμβάνονται ότι ο πλανήτης έχει όρια: ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών κατανοούν ότι ο κάθε ένας πρέπει να μεριμνά για το κοινό μας σπίτι. Γνωρίζουν επίσης ότι, εάν ανακαλύψουν τις αυριανές βιώσιμες λύσεις, αυτό θα τους προσδώσει το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου.

Αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι φορείς καινοτομίας από εμάς είναι η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Για να την προωθήσουμε, θα καταθέσουμε ένα επενδυτικό σχέδιο για μια βιώσιμη Ευρώπη. Θα στηρίξει επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία. Θα συνεργαστούμε στενά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την κλιματική τράπεζα της Ευρώπης.

Τον προσεχή Μάρτιο θα προτείνουμε τον πρώτο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό νόμο που θα χαράζει τη μελλοντική πορεία και θα την καθιστά μη αναστρέψιμη: επενδυτές, φορείς καινοτομίας και επιχειρηματίες χρειάζονται σαφείς κανόνες για να σχεδιάσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους.

Ενόσω θα προσπαθούμε να μεταβάλουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε, ζούμε και εργαζόμαστε, θα πρέπει, συγχρόνως, να προστατεύουμε και να παραστεκόμαστε σε όσους κινδυνεύουν να πληγούν σκληρότερα από μια τέτοια αλλαγή. Η μετάβαση αυτή, είτε θα λειτουργήσει για όλους είτε δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Θα προτείνω να δημιουργηθεί, λοιπόν, ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο, με τη μόχλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ιδιωτικών κεφαλαίων, θέλω να κινητοποιήσει εκατό δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις κατά την επόμενη επταετία. Θα διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές περιφέρειες που θα πρέπει να κάνουν τα μεγαλύτερα βήματα, θα λάβουν προς τούτο την απαραίτητη υποστήριξη, ώστε να μη μείνει πίσω κανείς.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μικροί και μεγάλοι δεν ζητούν απλώς την ανάληψη δράσης για το κλίμα. Αλλάζουν ήδη τον τρόπο ζωής τους: σκεφτείτε τους εργαζομένους που μετακινούνται με ποδήλατο ή με δημόσια μέσα μεταφοράς, τους γονείς που επιλέγουν επαναχρησιμοποιήσιμες πάνες, τις εταιρείες που εγκαταλείπουν τα πλαστικά μιας χρήσης και διαθέτουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην αγορά. Πολλοί από εμάς αποτελούμε μέρος αυτού του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινήματος για το κλίμα. Η αντιπροσωπεία μας στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για τον καθαρισμό των μοναδικών θαλασσών και παραλιών της χώρας και συνεχίζει δυναμικά, σε συνεργασία με ευαισθητοποιημένους φορείς, την προσπάθεια εμπέδωσης της πράσινης πλέον φιλοσοφίας και πολιτικής μας.

Εννέα Ευρωπαίοι πολίτες στους δέκα ζητούν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για το κλίμα. Τα παιδιά μας στηρίζονται σ’ εμάς. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν η Ενωσή τους να δρα κατ’ οίκον και να ηγείται στο εξωτερικό. Αυτές ακριβώς τις ημέρες, ολόκληρος ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στη Μαδρίτη λόγω της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, για να συζητήσει σχετικά με τη συλλογική δράση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί την απάντηση της Ευρώπης στην έκκληση των λαών μας. Είναι μια συμφωνία από την Ευρώπη, για την Ευρώπη και μια συμβολή για έναν καλύτερο κόσμο. Κάθε Ευρωπαίος μπορεί να αποτελέσει μέρος της αλλαγής.

Άρθρα/ Περιβάλλον-Οικολογία

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

Τέλος στα πράσινα άλλοθι!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-26

Μάταια προσπαθούν να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο,...

Πυρηνική απειλή στη Θράκη!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-02

Στην κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής...

…Μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

2023-12-14

Με τη φράση «Μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά...

Κώστας Καλλίτσης

Αν έρθει μίνι «Daniel» στην Αθήνα;

Κώστας Καλλίτσης, 2023-10-08

Τι θα γίνει αν στην Αθήνα επέλθει ένας «Daniel»; Ή, έστω, ένας...

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Η μεγάλη πλημμύρα Ξάφνιασε; Ναι. Ήταν ξαφνική; Όχι. Δεν...

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, είναι και δικό μας. Αναφερόμαστε...

Από τον Κολοσσό στον Mad Max (Σώζοντας το ελληνικό καλοκαίρι)

Παύλος Τσίμας, 2023-07-29

Όταν ο Χένρι Μίλερ έφθασε στον Πειραιά, τον Ιούλιο του 1939,...

Τι ζούμε;

Κρυσταλλένια Μανάβη*, 2023-07-28

Σε κάποια μακρινή δυστοπία φαίνεται να ταιριάζει το φετινό...

Τα δάση καίγονται …τον χειμώνα

Ελευθέριος Σταματόπουλος, 2023-07-26

Η χώρα μας παραπαίει ανάμεσα σε πολιτικές αντιμετώπισης...

Ρόδος, Αττική, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-25

Όταν η Ρόδος καίγεται επί μία εβδομάδα, στ’ αποκαΐδια της...

Όταν το δάχτυλο δείχνει το δρόμο, οι αδιάφοροι κοιτούν το δάχτυλο

Σπύρος Τσαγκαράτος, 2023-07-25

Μάτι, Αγ. Στέφανος, Μαύρο ΛιΘάρι, Βίλια, Μαραθώνας, Κουβαράς….Κάθε...

×
×