Μετέωρο βήμα

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-11-21

Όπως ήταν αναμενόμενο το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στη σύνδεση των ευρωπαϊκών εκταμιεύσεων προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε με την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου δεν διευθετήθηκε στην τηλεδιάσκεψη κορυφής προχθές Πέμπτη.

Έτσι παραμένει για άγνωστο χρονικό διάστημα στον αέρα η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καθώς η πολιτική βούληση του Βερολίνου για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι βέβαιο ότι εξαντλείται στον ορίζοντα του τέλους του 2021.

Οι εννέα πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι για τη Γερμανία μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, με τον νέο ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατίας και υποψήφιο καγκελάριο να διαβεβαιώνει τη σκληροπυρηνική κομματική πτέρυγα ότι η μόνιμη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα επιστρέφει στην ευρωζώνη στις αρχές του 2022.

Όλα τα παραπάνω υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα έχει κάνει τον κύκλο της μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2021.

Το Βερολίνο δεν πρόκειται απλώς να ευχηθεί την επιστροφή της ευρωζώνης στη σκληρή κανονικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά θα ζητήσει και τη σχετική προσαρμογή των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών που υποβάλλονται στην Κομισιόν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Είναι σαφής η ακραία αντίθεση που χωρίζει τη Γαλλία και τη Γερμανία ως προς το Ταμείο Ανάκαμψής:

■ Για τη Γαλλία, πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την εμβάθυνση της ευρωζώνης μέσω της αμοιβαιοποίησης του κινδύνου με κοινό δανεισμό και της μεταφοράς πόρων για την άμβλυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

■ Για τη Γερμανία, πρόκειται για οριοθετημένη χρονικά απόκλιση από την κανονικότητα λόγω της πανδημίας και των παρενεργειών της.

Εκ των πραγμάτων ο εκβιασμός της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας έρχεται να απειλήσει με προκαταβολικό βραχυκύκλωμα τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης τη στιγμή που είναι υπό συζήτηση αν αποτελεί τη νέα κανονικότητα ή μια υποχρεωτική ειδικού σκοπού παράκαμψη πριν από την επιστροφή στην προ πανδημίας γραμμή πλεύσης.

Το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατέστη δυνατό πρώτον με την ένταξη του Ταμείου Ανάκαμψης στον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, με κύριο επιχείρημα την επίσπευση της έγκρισής του, αλλά κυρίως πριν και πάνω από όλα λόγω της διαχρονικής εμμονής του Βερολίνου οι κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη να λαμβάνονται από το σύνολο της Ε.Ε.

Ολα τα παραπάνω, παρά τη φόρμουλα της ενισχυμένης συνεργασίας που υιοθετήθηκε στη συνθήκη του Αμστερνταμ την άνοιξη του 1997, είναι μια ευέλικτη και χαλαρή μορφή συνασπισμού προθύμων για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η εμμονή του Βερολίνου στην κηδεμονία της ευρωζώνης των 19 από την Ε.Ε των 27 δεν ήταν συγκυριακή αλλά δομική στρατηγική επιλογή.

Το Βερολίνο, αντί του σκληρού πυρήνα ενισχυμένης συνεργασίας, επέλεξε να συνθέτει και να ανασυνθέτει ad hoc ισορροπίες και πλειοψηφίες ανάμεσα στον Νότο, τον Βορρά και την Ανατολή της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην πορεία ο φειδωλός Βορράς και η μινιμαλιστική Ανατολή της Ε.Ε. αποδείχτηκε ότι δεν είναι πάντα άλλοθι της ευρωπαϊκής ακινησίας της Γερμανίας αλλά εμπόδια ακόμη στη ρεαλπολιτίκ των τακτικών προσαρμογών.

Η ανταρσία των Ουγγαρίας - Πολωνίας λίγους μήνες μετά το εκβιαστικό ψυχόδραμα των φειδωλών του Βορρά παραπέμπει το Βερολίνο να σκεφτεί το γνωστό θυμοσοφικό απόφθεγμα: «Οπως έστρωσες θα κοιμηθείς».

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Θόδωρος Τσίκας

Τι κληρονομεί διεθνώς στο 2024

Θόδωρος Τσίκας, 2024-01-10

1. Στη Μέση Ανατολή το κορυφαίο γεγονός Κορυφαίο γεγονός...

Περισσότερα

Απεργιακή αφύπνιση των συνδικάτων

Μπάμπης Μιχάλης, 2023-09-30

H εργατική τάξη των ΗΠΑ έχει βγει εδώ και μήνες στους δρόμους,...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Πότε τέλειωσε ο παλαιός διπολικός Κόσμος του 20ου αιώνα;...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Παραπαίοντας προς την ύφεση

Κώστας Καλλίτσης, 2022-05-01

Η διεθνής οικονομία βαίνει προς επιβράδυνση της μεγέθυνσής...

Περισσότερα

Γηραιοί εγκέφαλοι στον κόσμο που αλλάζει!

Νίκος Μαραντζίδης, 2022-04-30

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τεμπέλικος. Προκειμένου να...

Περισσότερα

Από την Κριμαία …στα Νησιά του Σολομώντος

2022-04-19

Νησιά του Σολομώντος, Φίτζι, Παπουασία, Νέα Γουινέα, μέχρι...

Περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές

Αλέκος Κρητικός, 2022-03-23

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία φαίνεται ότι θα επηρεάσουν...

Περισσότερα

Οπου ευημερούν ισχυροί ηγέτες συνήθως δυστυχούν οι άνθρωποι

Νίκος Μαραντζίδης, 2022-03-20

Μήπως ξέρετε ποια χώρα κατατάχθηκε πρώτη παγκοσμίως το...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

×
×