Κοινές πρωτοβουλίες και δράση των προοδευτικών δυνάμεων

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Β. Σκουρή., iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2021-04-15

281019 theoharo neo

«Δεν έχουμε άλλη πλέον επιλογή απ’ το να απέχουμε από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, μέχρι να επανέλθει η κοινή λογική. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η πανδημική κρίση να μετατραπεί σε κρίση Δημοκρατίας», διαμηνύει ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων να μην έχει συγκυριακό και αντανακλαστικό χαρακτήρα, ανάλογα μόνο με τα εκάστοτε νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ. Αλλά να πάρει και τον χαρακτήρα κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων με θετικό πρόσημο, στη Βουλή, στους οργανωμένους κοινωνικούς χώρους και την αυτοδιοίκηση. Μόνο έτσι θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκη η χώρα».

Τα παραπάνω τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ δεν αποκλείει τις έκτακτες πολιτικές εξελίξεις. «. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι υπάρχει διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την κοινωνική πλειοψηφία η πολιτική της Ν.Δ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός κόβει μαχαίρι το θέμα των πρόωρων εκλογών. Γιατί εσείς αφήνετε ανοιχτό το θέμα των πολιτικών εξελίξεων;

Το θέμα των πολιτικών εξελίξεων δεν το αφήνουμε εμείς ανοιχτό, αλλά διάφοροι κύκλοι της ΝΔ και ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στη ΝΔ εδώ και αρκετούς μήνες και μάλιστα μέσα στην πανδημία, διακινώντας ότι ψάχνουν κάποιο «παράθυρο» για να προχωρήσουν σε εκλογές. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν λόγω των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί την κυβέρνηση η δική της ανερμάτιστη πολιτική και η οποία της προκαλεί σοβαρή φθορά ειδικά τον τελευταίο μήνα.

Στα ποιοτικά στοιχεία όλων των ερευνών κοινής γνώμης έχει ανατραπεί πλήρως η θετική γνώμη των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της. Συνεπώς, δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής του και τη φθορά της κυβέρνησής του, να επιχειρήσει να δραπετεύσει με την πρώτη ευκαιρία όταν του το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι υπάρχει διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την κοινωνική πλειοψηφία η πολιτική της Ν.Δ. Με έμφαση στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και κυρίως της Υγείας και της Παιδείας, την προστασία των εργαζομένων και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας μετά τη δραματική περιπέτεια της πανδημίας.

Η κυβέρνηση άνοιξε τα λύκεια με τη μέθοδο του selftest. Ωστόσο, το κόμμα σας ασκεί σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;

Και μόνο το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν για ακόμη μία φορά ακριβώς όπως έκλεισαν με μόνη διαφορά την, αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας, μέθοδο των selftest, με τον τρόπο μάλιστα με τον οποίο εφαρμόζονται, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα λάθη της και δεν έλαβε κανένα νέο μέτρο πρόληψης της διασποράς του ιού. Όπως για παράδειγμα να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη και να μη στοιβάζονται 25 και 27 μαθητές σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, να προμηθευτούν τα σχολεία μονά θρανία, να συνταγογραφηθούν μοριακά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς και να είχε προχωρήσει εγκαίρως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση στηρίζεται αποκλειστικά στα selftest για τα οποία οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για την αξιοπιστία τους όσο και για τη διαδικασία καταγραφής και ιχνηλάτησης, η οποία μετακυλίει την ευθύνη του κράτους στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Γενικότερα, από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη έλλειψη, που λέγεται έλεγχος της πανδημίας στην κοινότητα.

Ένας από τους βασικούς λόγους που βρισκόμαστε στο πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ποτέ πραγματικά την πανδημία στις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, που είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι εργασιακοί χώροι. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά συνταγογραφημένα μοριακά τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση. Την ίδια ώρα, δεν υπήρξε ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών, και φυσικά δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επαρκή αριθμό ΜΕΘ. Σήμερα στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία με περισσότερους από 800 διασωληνωμένους, με αρκετούς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και δεκάδες ανθρώπινες απώλειες καθημερινά. Και αντί για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με συστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας και επίταξη των ιδιωτικών, η κυβέρνηση επιμένει επικοινωνιακά να καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες.

Είστε διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Για ποιο λόγο δεν θα συμμετάσχετε στις ονομαστικές ψηφοφορίες;

Γιατί είναι θεσμική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε την λειτουργία του Κοινοβουλίου. Δεν πρόκειται απλώς για παραβίαση κάποιων κανονισμών αλλά για παραβίαση της κοινής λογικής. Η πανδημία ασφαλώς και θέτει ορισμένους αναγκαίους περιορισμούς. Αλλά κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί να μην μπορεί ένας βουλευτής να ψηφίσει στις ονομαστικές ψηφοφορίες διαδικτυακά όπως εξάλλου συμβαίνει εν μέσω πανδημίας και στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι αδιανόητο στην εποχή του διαδικτύου, ο κάθε Βουλευτής να μπορεί να τοποθετείται μέσω τηλεδιάσκεψης και της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας αλλά να μην μπορεί να ψηφίσει με τον ίδιο τρόπο στις ονομαστικές ψηφοφορίες.

Για αυτό μίλησα για παραβίαση της κοινής λογικής. Τους τελευταίους μήνες έχει υποβαθμιστεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου, με τους βουλευτές, μέσω της επιστολικής ψήφου, στην ουσία να έχουν παραχωρήσει την ψήφο τους στην Γραμματεία της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο κάθε βουλευτής στις ονομαστικές ψηφοφορίες ψηφίζει ο ίδιος και παίρνει την ευθύνη, αλλιώς ακυρώνεται ο ρόλος και η γνώμη των βουλευτών. Η θέση μας αυτή είναι γνωστή και την έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει εδώ και μήνες τόσο δημόσια όσο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής. Δυστυχώς, όπως φαίνεται εις ώτα μη ακουόντων.

Ο λόγος είναι προφανής, πρόκειται περί πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που επιβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής. Ο στόχος είναι να μειώσουν τις διαρροές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στις ονομαστικές ψηφοφορίες. Εξάλλου είχαν παρουσιαστεί αρκετές τέτοιες διαρροές πριν γενικευθεί η επιστολική ψήφος, ενδεικτικά αναφέρω τις ψηφοφορίες άρσης ασυλίας βουλευτών και τα αιτήματα για προανακριτικές επιτροπές. Τώρα που έρχονται τα εργασιακά και η κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση φαίνεται ότι τρέμει νέες διαρροές και ψάχνει τρόπους να τις περιορίσει. Το πρόβλημα είναι ότι για να το πετύχουν αυτό προχωρούν ακόμη και σε εκπτώσεις σε θέματα Δημοκρατίας. Συνεπώς, δεν έχουμε άλλη πλέον επιλογή απ’ το να απέχουμε από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, μέχρι να επανέλθει η κοινή λογική. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η πανδημική κρίση να μετατραπεί σε κρίση Δημοκρατίας.

Τι πρέπει να αλλάξει ή να διορθώσει το κόμμα σας πολιτικά και οργανωτικά ώστε να αρχίσει να καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το μεγάλο στοίχημα στην παρούσα πολιτική συγκυρία είναι να διοχετευτεί η απογοήτευση και η οργή των πολιτών σε μια δημιουργική, δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση. Δεν αρκεί από μόνη της η φθορά της κυβέρνησης για την αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Αντίθετα, αυτό που περιμένει από εμάς ο κόσμος και αυτό είναι και το χρέος μας είναι να του δώσουμε προοπτική για την επόμενη ημέρα. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με λογικές ώριμου φρούτου που σπανίως επιβραβεύουν οι πολίτες ούτε απλώς καβαλώντας ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού. Και αυτό γιατί συνθήκες παρελθόντων ετών σπανίως επαναλαμβάνονται.

Απαιτούνται νέα εργαλεία για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη νέα εποχή της πανδημίας και μετά την πανδημία. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Αυτό ακριβώς οφείλουμε να γνωρίζουμε για να διαμορφώσουμε μία νέα στρατηγική ώστε να πείσουμε ευρύτερα στρώματα και να γίνουμε πλειοψηφική δύναμη στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη βρίσκεται στη δημοσιότητα το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η όξυνση των ανισοτήτων και η υποχώρηση της δημοκρατίας με ένα πλέγμα ρηξικέλευθων τομών και μεταρρυθμίσεων που καλύπτει όλους αυτούς τους τομείς. Το σχέδιο του προγράμματος έχει τεθεί προς διαβούλευση για περισσότερη εξειδίκευση στους επιμέρους τομείς.

Δεν αρκεί, όμως, αυτό από μόνο του. Χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια, ώστε οι προγραμματικές μας θέσεις να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στην κοινωνία. Η παρουσίαση της πρότασης μας για το νέο Ε.Σ.Υ. όπως και, πρόσφατα, για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι δύο καλά παραδείγματα για το πώς μπορεί το κόμμα σε επαφή με την κοινωνία να παράξει υψηλού επιπέδου προγραμματικό περιεχόμενο. Παράλληλα, πρέπει να επιμείνουμε στις ειλημμένες αποφάσεις του ανοίγματος, της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού σε έναν ανοιχτό, μαζικό φορέα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε ούτε λεπτό και να “τρέξουμε” από εδώ και στο εξής τη δημιουργία προοδευτικών συμμαχιών σε κάθε συλλογικό και οργανωμένο χώρο, όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τη νεολαία. Ταυτόχρονα, οι νέες οργανώσεις του κόμματος να γίνουν ελκυστικές στους προοδευτικούς πολίτες και ειδικά στους νέους ανθρώπους που βιώνουν τη σημερινή κατάσταση με μεγαλύτερη ένταση και αναζητούν διεξόδους δημοκρατικής και προοδευτικής πολιτικής έκφρασης.

Με αφορμή τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά φαίνεται ότι δημιουργείται ένα νέο πεδίο σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Γενικά πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο; Θεωρείτε ότι μπορούν να υπάρξουν περισσότερα σημεία σύγκλισης;

Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν. Και θεωρώ ότι είναι ατύχημα για τη χώρα το γεγονός ότι η πανδημία και η νέα οικονομική κρίση την βρίσκουν με μια συντηρητική πλειοψηφία στη διακυβέρνησή της. Μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη στιγμή που το έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη, οδηγεί στην ασφυξία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τώρα ετοιμάζεται να νομοθετήσει την κατάργηση του οχτάωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Συνεπώς, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που πιστεύουμε ότι το κράτος πρόνοιας και η εργασία είναι καθοριστικοί παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων οφείλουμε να έχουμε μέτωπο απέναντι σε μια πολιτική που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και πιέζει προς τα κάτω την πλειοψηφία των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων, προκειμένου να δώσει ακόμα περισσότερο ζωτικό χώρο στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα λίγων και εκλεκτών. Το ζήτημα βέβαια είναι αυτή η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων να μην έχει συγκυριακό και αντανακλαστικό χαρακτήρα, ανάλογα μόνο με τα εκάστοτε νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ. Αλλά να πάρει και τον χαρακτήρα κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων με θετικό πρόσημο, στη Βουλή, στους οργανωμένους κοινωνικούς χώρους και την αυτοδιοίκηση.Μόνο έτσι θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκη η χώρα.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Περισσότερα

Αλ. Τσίπρας: Θυμωμένος; Απογοητευμένος; Ανακουφισμένος;

Τάσος Παππάς, 2024-03-02

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιστορικές φράσεις που περιλαμβάνουν...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί εσωστρέφειας και εξωστρέφειας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2024-03-02

Kρίνοντας από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από την εμφάνιση...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Περισσότερα
Δημήτρης Σεβαστάκης

Πόροι και συνοδοιπόροι

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2024-02-04

Το Συνέδριο περισσότερο θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

Η συζήτηση για τους Ευρωσοσιαλιστές έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2024-01-13

Η μη ύπαρξη ισχυρού πολιτικά πόλου στην προοδευτική παράταξη...

Περισσότερα

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κατά κανόνα οι θεωρίες συνωμοσίας είναι μια μεγαλοπρεπής...

Περισσότερα

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Μπορεί να μην έγινε οργανωμένη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ όταν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×