Διαβολοβδομάδα

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-05-17

Δεν ήταν καλή εβδομάδα για την κυβέρνηση η προηγούμενη. Καθόλου καλή. Γκάφες, κωλοτούμπες, εσωκομματικές αναταράξεις, εφιαλτικές μνήμες, πυρά από φίλιες δυνάμεις. Πλούσιο ρεπερτόριο. Εχουμε και λέμε:

1) Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Ποιας χώρας πρωθυπουργός είναι αυτός ο κύριος; Στο προσωπικό λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη η χώρα δεν κατονομάζεται, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπανάκης στο κανάλι «Κόντρα» την αποκαλούσε γειτονική χώρα. Αβάπτιστη λοιπόν.

2) Δημοσιεύτηκε η απόφαση του δικαστηρίου για το σκάνδαλο της Ζίμενς. Περίπου 4.000 σελίδες. Τα περισσότερα δεξιά και κεντροδεξιά μέσα ενημέρωσης σφύριξαν αδιάφορα. Περσινά ξινά σταφύλια μάλλον θα είπαν οι επικεφαλής τους. Ορισμένα πάντως την ανέδειξαν στις πρώτες σελίδες τους, αλλά τη διάβασαν κατά πώς τα συνέφερε. Εκραξαν μόνον τον Κ. Σημίτη. Το κείμενο όμως το λέει καθαρά: Η εταιρεία χρηματοδοτούσε παράνομα τα κόμματα εξουσίας (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.) «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά». Μήπως πρόκειται για συνωμοσία της Αριστεράς, μήπως είναι μια σκευωρία όπως αυτή της Novartis;

3) Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC για να διαφημίσει την Ελλάδα και να προσελκύσει Βρετανούς τουρίστες. Συνελήφθη αδιάβαστος. Λειτούργησε σαν ο καλύτερος προβοκάτορας εναντίον του ελληνικού τουρισμού.

4) Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης παραδέχτηκε το λάθος του για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τον Νίκο Καρανίκα για λογαριασμό της κυβέρνησης. Αραγε είχε πάρει την άδεια από τον προϊστάμενό του ή πάλι έκανε του κεφαλιού του;

5) Δύο βουλευτίνες της Ν.Δ., η Μαριέττα Γιαννάκου και η Ολγα Κεφαλογιάννη, πέρασαν από πριονοκορδέλα το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

6) Για τους «τεμπέληδες με διδακτορικό» έκανε λόγο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Μετά τον σάλο ζήτησε συγγνώμη με το αποστομωτικό επιχείρημα ότι δεν είναι πολιτικός. Αρα μπορεί να λέει και καμιά ανοησία.

7) Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι οι οποίοι επηρεάζουν θετικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους:

–«Ο πρώτος αφορά την πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2019 πριν ξεσπάσει η κρίση». Δηλαδή, οι προσωρινοί ενοικιαστές του μεγάρου Μαξίμου, οι ερασιτέχνες, οι εθνομηδενιστές, όπως αποκαλούσε τους Συριζαίους η Δεξιά, αποδείχθηκαν σοβαροί νοικοκυραίοι. Δεν άφησαν καμένη γη και άδεια ταμεία. Οι… νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας βρήκαν λεφτά και μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την πρώτη φάση της πανδημίας. Οταν οι… αριστεριστές ζητούσαν να τους αναγνωριστεί εισέπρατταν τη χλεύη των νικητών. Οι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης και τα… ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης διαλαλούσαν ότι κληρονόμησαν μια οικονομία σε πτώση και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Σε ποια κανονικότητα αναφέρονται; Ελπίζω όχι σ’ αυτήν που υπηρέτησαν με ζήλο τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού και οδήγησε την οικονομία στη χρεοκοπία και τη χώρα στον ζυγό των μνημονίων.

–«Ο δεύτερος λόγος αφορά τη δομή του ελληνικού χρέους μετά την αναδιάρθρωσή του, καθώς σχεδόν το μισό από αυτό (55%) αφορά χαμηλότοκα δάνεια πολύ μακράς διάρκειας που έχει χορηγήσει ο ESM». Ποια κυβέρνηση πέτυχε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Μα, αυτή των σκιτζήδων και των αντιευρωπαϊστών που ήταν στα πράγματα για πέντε χρόνια και υποτίθεται πως γκρέμιζαν αντί να χτίζουν.

–«O τρίτος λόγος συνδέεται με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει στην περίοδο της κρίσης, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων». Αρα τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού δεν οφείλονται, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και οι φιλικοί της δημοσιολόγοι, στις ευφυείς επιλογές του Μαξίμου το οποίο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

● Ηταν όντως μια διαβολοβδομάδα για την κυβέρνηση των αρίστων.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

×