Να επικρατήσoυν η ειρήνη και η συνύπαρξη
Ράνια Σβίγκου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-05-23
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι αναγκαία η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών, στις οποίες θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει η Ε.Ε.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν περάσει έντεκα μέρες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και τις επιθέσεις της Χαμάς. Από αυτόν τον νέο κύκλο βίας προσπαθεί να αποκομίσει όφελος ο προσωρινός Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ποντάροντας στα ακροδεξιά κόμματα, για την επανεκλογή του και την αποφυγή δικαστικών διώξεων εις βάρος του, ενώ η Χαμάς de facto ενδυναμώνει τη θέση της εντός των Παλαιστινίων. Όσοι δεν θέλουν τη λύση των δύο κρατών και στις δύο πλευρές αισθάνονται κερδισμένοι. Οι νεκροί άμαχοι, οι ξεσπιτωμένοι, αλλά και όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη και τη συνύπαρξη, είναι, ξανά, οι χαμένοι της ιστορίας.
Παράλληλα, ηττημένη βγαίνει, για άλλη μια φορά, η ενημέρωση των πολιτών. Και δεν αναφερόμαστε, εδώ, μόνο στον βομβαρδισμό του κτηρίου που στέγαζε τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera στη Γάζα, για τον οποίο το Ισραήλ δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο που να τον δικαιολογεί, αλλά, κυρίως, για τη μονόπλευρη παρουσίαση, από μεγάλη μερίδα του Τύπου, των γεγονότων.
Ηττημένοι βγαίνουν και οι διεθνείς οργανισμοί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει εκδώσει ακόμα ούτε ένα ψήφισμα, ζητώντας κατάπαυση του πυρός, καθώς όλες οι απόπειρες, απέβησαν άκαρπες, αφού οι ΗΠΑ έθεταν εμπόδια στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Βέβαια, η ώς τώρα στάση του Προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να συγκριθεί με την άνευ όρων υποστήριξη του Ντόναλντ Τράμπ στον Νετανιάχου, ο οποίος, μάλιστα, απέρριψε ακόμα και την έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση. Το σημαντικότερο όμως είναι το πλήθος φωνών, από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, που ζητούν μια δυναμική στάση υπέρ της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας. Ενδεικτικές, ως προς αυτό, είναι η επιστολή 25 βουλευτών, που ζήτησαν να σταματήσουν οι παράνομες, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εξώσεις Παλαιστινίων, από τις κατοικίες τους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και η επιστολή 29 γερουσιαστών για την κατάπαυση πυρός.
Τη στιγμή που στις ΗΠΑ σημειώνεται αυτή η πρωτοφανής για τα αμερικανικά δεδομένα αντίδραση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην πλειοψηφία τους, κάθε άλλο παρά κρατούν ίσες αποστάσεις. Εξισώνουν τις ευθύνες των δύο πλευρών, υπογραμμίζουν το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ενώ, στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναφέρονται καν στη σωρεία παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, στις οποίες έχει υποπέσει το ισραηλινό κράτος.
Όσο για την κυβέρνηση της Ν.Δ., αυτή, για ακόμα μια φορά, φαίνεται να αποκλίνει από πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τον επιβεβλημένο ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας Ισραηλινών - Παλαιστινίων, όπως έδειξε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τα γεγονότα. Η επίσκεψη Δένδια στην περιοχή δεν άλλαξε την εικόνα αυτή.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι αναγκαία η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών, στις οποίες θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει η Ε.Ε. Δυστυχώς, η απουσία της είναι, για άλλη μια φορά, ηχηρή. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγοι γνωρίζουν ακόμα και το όνομα της Susanna Terstal, η οποία είναι, εδώ και τρία χρόνια, η ειδική εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Αλλά επίσης είναι αναγκαία η αλληλεγγύη, η ενεργοποίηση ενός ισχυρού αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος. Ενός κινήματος για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, που θα πιέζει τις κυβερνήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πλήθος των διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ, με τη συμμετοχή προοδευτικών πολιτών που αγωνίζονται για την ειρήνη, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Γιατί, όπως έγραψε και ο Σάντερς, σε πρόσφατο άρθρο του, συνδέοντας τους αγώνες για δικαιώματα και για μια καλύτερη ζωή, στις ΗΠΑ και στη Μ. Ανατολή, «Palestinian Lives Matter».