Είμαστε η αριστερά που οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν

Σπύρος Λυκούδης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-05-28

lykoudisMini
"Θα πέφτουμε συνεχώς μπροστά του" δηλώνει με περηφάνια ο Σπύρος Λυκούδης, απευθυνόμενος σε όποιον αναζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της διευρυμένης νομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς. Μιλώντας στην "Κ.Α.", ο υποψήφιος νομάρχης Αθηνών παρουσιάζοντας το έργο των "Ενεργών Πολιτών" αναφέρει μεταξύ άλλων τον αγώνα για να μην τσιμεντοποιηθούν και τα υπόλοιπα Τουρκοβούνια, την υπεράσπιση του Άλσους Ριζάρη, του Θων, του Πάρκου Αγ. Αθανασίου στην Κυψέλη, τη σύγκρουση με τα Τουριστικά Ακίνητα για την υπεράσπιση της Παραλίας, τον αγώνα για διαφάνεια και ενημέρωση γύρω από τα ολυμπιακά έργα κ.ά. δεσμευόμενος ότι οι "Ενεργοί Πολίτες" θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Ο Σπύρος Λυκούδης εκφράζεται με κολακευτικά λόγια για τη Φ. Γεννημάτα και τον Γ. Σγουρό σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο προσθέτει ότι οι "Ενεργοί Πολίτες" θα συγκρουστούν με την πολιτική που υπηρετούν οι δυνάμεις του δικομματισμού.

* Οι "Ενεργοί Πολίτες" και εσείς ως υποψήφιος νομάρχης Αθηνών, διεκδικείτε για μια ακόμα φορά την ψήφο του λαού. Τι απολογισμό θα κάνετε στους πολίτες; Η παρουσία σας όλα τα προηγούμενα χρόνια δικαίωσε αυτούς που σας εμπιστεύτηκαν;

Ο συνδυασμός "Ενεργοί Πολίτες" ήταν καρπός μιας μεγάλης και επίμονης προσπάθειας συσπείρωσης των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και είχε από το ξεκίνημά του στόχο να φέρει έναν αέρα αναζωογόνησης, αγωνιστικής διάθεσης και συνεχούς και συνεπούς διεκδικητικής παρουσίας σε έναν θεσμό, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που βίωνε τον "μαρασμό".

Η αιρετή Νομαρχία, που όταν γεννήθηκε δημιούργησε σοβαρές προσδοκίες "άνθησης", πολύ γρήγορα, με βασικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, οδηγήθηκε στην "πρόωρη γήρανση". Αυτή τη μίζερη εικόνα φιλοδοξήσαμε με τις δυνάμεις που είχαμε να την αντιπαλέψουμε και νομίζω πως όλοι μας και πρώτος απ’ όλους με τη ζωντάνια και το πάθος του ο Μανώλης Γλέζος καταφέραμε πολλά, πάρα πολλά.

Όσοι και όσες μας βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια γνωρίζουν πολύ καλά τη συνέπειά μας και τα αποτελέσματά της. Αλλά και οι επιτροπές των κατοίκων που έφερναν τα θέματά τους στη Νομαρχία βρήκαν πάντα την αυτοδιοικητική φιλοξενία στα γραφεία της παράταξής μας στη Νομαρχία και την ενεργή συμπαράστασή μας μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας ή δίπλα τους στα πεζοδρόμια. Οι "Ενεργοί Πολίτες" βρέθηκαν μπροστά σε μια σειρά θέματα και κινητοποιήσεις. Ο αγώνας για να μην τσιμεντοποιηθούν και τα υπόλοιπα Τουρκοβούνια, η υπεράσπιση του Άλσους Ριζάρη, του Θων, του Πάρκου Αγ. Αθανασίου στην Κυψέλη, η σύγκρουση με τα Τουριστικά Ακίνητα για την υπεράσπιση της παραλίας, ο αγώνας για διαφάνεια και ενημέρωση γύρω από τα ολυμπιακά έργα, η μεταολυμπιακή τους χρήση, η Ψυττάλεια και το αδιέξοδο περί τα απορρίμματα, το Ελληνικό, το Πάρκο Γουδή κ.λπ.

Υπάρχουν τόμοι ολόκληροι των πρακτικών της Νομαρχίας Αθηνών στους οποίους μπορεί ο οποιοσδήποτε να μας αναζητήσει. Θα πέφτουμε συνεχώς μπροστά του!

* Πως κρίνετε το έργο της απερχόμενης διοίκησης της υπερνομαρχίας και της Νομαρχίας Αθήνας; Ποια είναι η γνώμη σας για τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιάννη Σγουρό;

Καταρχάς σε επίπεδο προσωπικό πρέπει να σου πω ότι και η Φώφη και ο Γιάννης είναι αξιόλογοι άνθρωποι. Έχουν θέληση και πείσμα και έχουν καταβάλει προσπάθειες. Είμαστε φίλοι και τους εκτιμώ, όπως νομίζω ότι με εκτιμούν και με σέβονται και αυτοί και ως πρόσωπο και ως εκπρόσωπο μιας παράταξης με ιδιαίτερο κύρος. Όπως επίσης πρέπει να πω ότι οι Ενεργοί Πολίτες ως μια αυτοδιοικητική παράταξη της αριστεράς χωρίς κακομοιριές και συμπλέγματα αλλά με απόψεις και αυτοπεποίθηση άσκησε μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, και θα εξακολουθήσει να ασκεί, δημιουργική και ουσιαστική αντιπολίτευση.

Όσες προσπάθειες έγιναν από τη διοίκηση για εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και των υπηρεσιών μάς βρήκαν συμπαραστάτες.

Η εξυπηρέτηση του πολίτη υπερβαίνει τις αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες. Στη δική μας αριστερά βεβαίως. Όμως τα μεγάλα προβλήματα της επιβαρημένης ευρύτερης Αθήνας έχουν αιτίες και οι αιτίες είναι πολιτικές.

Η συνεχιζόμενη άναρχη επέκταση του οικιστικού ιστού, η υποβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, οι γνωστές συνέπειες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, η τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, η καταπάτηση των ελεύθερων χώρων, το μέγα πρόβλημα των σκουπιδιών και των λυμάτων κ.ά. έχουν τη ρίζα τους σε πολιτικές. Και αυτές οι πολιτικές ξεπερνούν τα πρόσωπα και την τρέχουσα δουλειά τους.

Αυτά τα προβλήματα δεν είναι άσχετα με τις επιλογές και τις επιδιώξεις ισχυρών συμφερόντων και πελατειακών μηχανισμών που στήριξαν και με τη σειρά τους στηρίχτηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα στη χώρα. Δεν είναι άσχετα με τις πολιτικές που στο όνομα της "απελευθέρωσης των αγορών" συρρίκνωσαν το "δημόσιο" σε όφελος του "ιδιωτικού". Δεν είναι άσχετα με τις πολιτικές που επεδίωξαν την υποταγή της αυτοδιοίκησης. Με αυτές τις πολιτικές θα συγκρουστούμε ανοιχτά και καθαρά στις εκλογές του Οκτώβρη, επομένως και με τους εκπροσώπους που θα στηρίξουν τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας.

* Ποιοι είναι οι στόχοι σας στη νέα τετραετία και πώς είναι η έως τώρα συνεργασία σας με τον Γ. Πανούση;

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Ακούραστα. Η Αθήνα, η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, είναι και δική μου πόλη. Στα χρόνια του ’50 και του ’60, που ήταν τα χρόνια της φτώχειας της, είχε την τύχη η πλάτη της να ακουμπάει σε πράσινα βουνά (δεν είχαν ακόμα καεί) και τα πόδια της να βρέχονται στον Σαρωνικό (δεν τον είχαν ακόμα αποκόψει). Τώρα αυτά της λείπουν. Εξακολουθεί όμως να έχει μια ανεξήγητη αντοχή. Είναι σαγηνευτική και μυστήρια. Είναι ακόμα όμορφη. Το Λεκανοπέδιο είναι τελικά ευλογημένος τόπος. Θα τον υπερασπιστούμε. Θα προωθήσουμε δράσεις και λύσεις στα σοβαρά αναπτυξιακά, χωροταξικά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά του προβλήματα. Μαζί με τον Γιάννη Πανούση.

Το είχα πει στην πρώτη μας κοινή παρουσία. Ο Γ.Πανούσης έχει την ικανότητα να συνδυάζει το αναμφισβήτητο ταλέντο του στη μετάδοση γνώσης ως πανεπιστημιακός καθηγητής, με το επίσης ιδιαίτερο ταλέντό του στη διατύπωση σύγχρονου πολιτικού – αυτοδιοικητικού λόγου. Θα πάμε καλά.

Γιατί είμαστε η αριστερά που μπορούν οι πολίτες να την εμπιστευθούν.

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τα επιχειρήματα για το μέγεθος της καταστροφής, ότι «τόσο...

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων...

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Η εφαρμοσμένη πολιτική μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία...

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Τις συζητήσεις περί τη Δημόσια Διοίκηση συχνά μονοπωλούν...

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Α. Με τον ν. 4555/2018 καθιερώθηκε, για πρώτη φορά στην περίοδο...

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση...

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία...

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

...Το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως κατατέθηκε βιαστικά...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις....

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ο κανόνας 80/20

Ξενοφών Γιαταγάνας, 2017-08-13

Ο μεγάλος Ιταλός κοινωνιολόγος Vilfredo Pareto στο πολύκροτο βιβλίο...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΟΤΑ

Πάνος Σκοτινιώτης, 2017-02-13

Ακατανόητη, πραγματικά, η επιλογή να καταργηθεί ο προληπτικός...

×
×