Η συζήτηση με επίκεντρο την απλή αναλογική άνοιξε

Χάρης Τσιόκας, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-06-22

xaristsiokas

1. Η απλή αναλογική και οι συζητήσεις

Η απλή αναλογική δυναμώνει τη συζήτηση που περιλαμβάνει και το θέμα των συμμαχιών. Μόνο που στις περισσότερες προσεγγίσεις γίνεται μεροληπτική παρουσίαση! Γιατί το διακύβευμα δεν είναι οι άνευ όρων συμμαχίες διακυβέρνησης! Η χώρα για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης καλείται να διαχειριστεί, την τρέχουσα περίοδο, ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης.

Εχει σημασία, λοιπόν, για τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις να γίνει κατανοητό με ποιους αποδέκτες και για ποιο μοντέλο ανάπτυξης σχεδιάζεται η πρόσβαση σ’ αυτούς τους πόρους. Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές πως είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση δύο διαφορετικών σχεδίων για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Το πρώτο αναφέρεται στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή, τα χαρακτηριστικά της οποίας βιώνει ήδη η παραγωγική και κοινωνική βάση. Το δεύτερο σηματοδοτείται από τις προγραμματικές θέσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για ένα βιώσιμο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο.

2. Σεναριογράφοι εκλογών...

Δεν είναι άσχετο ότι πυκνώνουν οι συζητήσεις σχετικά με τον πιθανό χρόνο των εκλογών. Πεποίθηση, όμως, πολλών αναλυτών είναι πως ο χρόνος των εκλογών υπερβαίνει τη Ν.Δ. και προσδιορίζεται από τη θέληση και τις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός. Αυτά όμως τα κέντρα, πέρα από τις τρέχουσες εξυπηρετήσεις, αναμένουν αξιόπιστα ανταλλάγματα. Ως βάση και κριτήριό τους δείχνει να εξελίσσονται οι δεσμεύσεις πρόσβασης που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση σε κονδύλια, πάνω από 72 δισ., που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Και επειδή τα δημοσκοπικά ευρήματα επισημαίνουν ότι διευρύνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση από τις κυβερνητικές πολιτικές, η επιδίωξη των συστημικών κέντρων δείχνει να προσανατολίζεται όχι μόνο στην αποτροπή των διαρροών από τη Ν.Δ. σε επιλογές πολιτικής αλλαγής, αλλά και στο να «οδηγηθεί» η κοινωνική ρευστότητα σε όμορα της Ν.Δ. πολιτικά σχήματα ή την αποχή. Για να διασφαλίσουν, λόγω απλής αναλογικής, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές.

3. Συνεργασίες για την πολιτική αλλαγή

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο οι προγραμματικές θέσεις που συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, γιατί: α) προσδιορίζονται πολιτικές για ένα εναλλακτικό παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο που αφορά τόσο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης όσο και τη δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών και β) αναφέρονται με σαφήνεια οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που θα ωφεληθούν διεκδικώντας την πολιτική αλλαγή.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των πολιτικών που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση, οξύνουν τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες, εμπορευματοποιούν την πρόσβαση στα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης κτλ... Εχει λοιπόν σημασία ότι, στη βάση των αρχών της διακήρυξης και των προγραμματικών κατευθύνσεων, οικοδομείται κοινωνικά ένα εναλλακτικό πλαίσιο σύγχρονης ενότητας για τη νικηφόρα συμπόρευση των δυνάμεων και των ρευμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο.

Γι’ αυτό αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα. Η παρουσίαση των προγραμματικών κατευθύνσεων, με αντιπροσωπευτικές των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών συνθέσεις στα πάνελ, πρέπει να γίνει καθολική επιλογή! Στοιχείο ταυτότητας της προοδευτικής πλειοψηφίας! Για να καταστεί η κοινωνία -και όχι άλλα κέντρα- ρυθμιστής των συμμαχιών διακυβέρνησης.

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

×
×