Ιούλιος των αγωγών! Συμπεράσματα, παθήματα και… μαθήματα;

Δημήτρης Λιάτσος, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2021-07-23

Ο αγωγός σύντομα ολοκληρώνεται απαλλαγμένος από απειλές για κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί επιτυχία, δηλώνει στη γερμανική Βουλή ο επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα ενέργειας!

Ο αγωγός… ερρίφθη! Ο αγωγός σύντομα ολοκληρώνεται απαλλαγμένος από απειλές για κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί επιτυχία, δηλώνει στη γερμανική Βουλή ο επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα ενέργειας!

Προς τι η αναφορά στον αγωγό αυτό εν μέσω καλοκαιριού, θα αναρωτηθεί κάποιος… Και όμως, μετά από μια πενταετία σφοδρών αντιδράσεων, απειλών, κυρώσεων εκβιασμών κατά της Ρωσίας και της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αγωγό, ο πολυέμπειρος πολιτικός, νέος αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βρήκε το σθένος να αναγνωρίσει το οφθαλμοφανές:

- Όταν ανέλαβα την προεδρία ο αγωγός (μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής ως τα παράλια της Γερμανίας), ήταν έτοιμος κατά 90%. Δε μπορούσαμε πλέον να αποτρέψουμε την κατασκευή του αλλά έπρεπε να διαφυλάξουμε τα εταιρικά μας συμφέροντα με τη Γερμανία, εξηγούσε την παραίτηση των ΗΠΑ από την ακολουθούμενη ως τώρα πολιτική!

«Κλάμα και… οδυρμός» στο Κίεβο, πρωταρχικά, αλλά και στη Βαρσοβία!

Μόλις τώρα, η ΥΦΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, έδωσε στη δημοσιότητα τους όρους της πρόσφατης συμφωνίας ΗΠΑ-Γερμανίας, αναφορικά με τον αγωγό.

Έχει ενδιαφέρον να προσέξει κανείς την ορολογία που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ακόμα και σε θέματα που σαφώς υποχωρούν από αρχικές τους θέσεις. Ενημέρωσε, λοιπόν, η κ. Νούλαντ τη επιτροπή του Κογκρέσου για θέματα ενέργειας ότι η Συμφωνία Μπάιντεν-Μέρκελ, αναφέρει ότι η Γερμανία υποχρεούται να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε (!), ώστε εκείνη να λάβει μέτρα, μαζί και κυρωτικά, που να μειώνουν τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, «αν η Ρωσία επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο»!

Η Νούλαντ εξήγησε ότι πρόκειται για μια «κακή κατάσταση, έναν κακό αγωγό» αλλά «πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία»! (Αλήθεια, κακό αγωγό για ποιόν;)!

Πως να τη «βοηθήσουν»; Μα, με τον εξαναγκασμό της Μόσχας να υπογράψει με το Κιίεβο συμφωνία επιμήκυνσης του τρανζιτ φ.α. προς την Ευρώπη για δέκα χρόνια! Η σχετική συμφωνία λήγει το 2024…

Και η… βαθύτατη γνώστρια των θεμάτων ενέργειας ούτε καν φαντάζεται τον αυτοεξευτελισμό της… λογικής ( και της ίδιας), όταν με ύφος καρδινάλιου εξηγεί παρακάτω ότι «γίνονται κινήσεις ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ουκρανίας από το ρωσικό γκάζι…»!

Δηλαδή, τι μας λέει: από τη μια κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν δεν υπογράψει νέο 10ετες συμβόλαιο με την Ουκρανία, από την άλλη μιλάει για κινήσεις… απεξάρτησης! Ω θεοί του Ολύμπου!!!

Εγώ δε μένει παρά να θυμίσω ότι οι… φωστήρες πατριώτες στο Κίεβο έχουν «απαλλαγεί» από την προμήθεια φ.α. από τη Ρωσία τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αγοράζουν… ρωσικό φ.α. από τη… Σλοβακία με το σχετικό «καπέλο»! Γύρω στα 30 δολ. ακριβότερο!!!

Αγωγός North Stream-2. 55 δις κυβ./χρόνο χωρίς ενδιάμεσους!

Ο αγωγός αυτός αποτελεί κεφαλαιώδες έργο που ενισχύει δυνατά τη γερμανική οικονομία, μαζί με τις οικονομίες Αυστρίας, τη Γαλλίας, Ολλανδίας οι εταιρείες των οποίων συμμετέχουν στην κατασκευή του. Η κατασκευή του εκμηδενίζει το ρόλο της Ουκρανίας μέσω της οποίας μεταφέρεται ως τώρα το 75% των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη! Πρόκειται για τον υπόγειο αγωγό που κατασκευάστηκε πριν από 48 χρόνια με συμφωνία μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Ομοσπονδιακής Γερμανίας, επί καγκελαρίας, Βίλυ Μπραντ! Και τότε οι αμερικανοί βυσσοδομούσαν! Αλλά…

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Ουκρανία έκανε σημαία της το ουκρανικό τμήμα του αγωγού. Πάνω σε αυτό έκτιζε μια πολιτική εκβιασμών και πιέσεων τόσο έναντι της Ρωσίας όσο και έναντι των ευρωπαϊκών χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες. «Πληρώστε αλλιώς το κόβουμε και θα… κρυώσετε» ήταν το μοτίβο. Εν τω μεταξύ, απέρριπτε κάθε πρόταση της Μόσχας για συνεκμετάλλευση του αγωγού με την υποχρέωση επενδύσεων για τον αναγκαίο εκμοντερνισμό. Όχι, όλοι οι Ουκρανοί πολιτικοί ηγέτες μετά το 1992, «καβάλησαν» τον αγωγό, τον είχαν ως μια «χρυσή κότα» που τους έφερνε χρυσά «αυγά», χωρίς κόστος και έξοδα! Η γρήγορη αποβιομηχανοποίηση της ουκρανικής οικονομίας την έφερε στο σημείο να καταναλώνει κοντά στα 15 δις κυβικα φ.α. το χρόνο από… 65-70 δις που ήταν στη σοβιετική εποχή! ( και ήταν σχεδόν τσάμπα τότε!). Έφτασαν λοιπόν τώρα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συνέχιση του τρανζιτ αερίου, στην Ευρώπη, μέσω της χώρας τους. Αυτό του έδινε τη δυνατότητα να απομυζούν μέχρι 2,5 δις δολ. το χρόνο και συχνά πυκνά να απαιτούν αυξήσεις στα κόμιστρα!

Δεδομένης της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, η απομάκρυνση της προοπτικής παρασιτικού κέρδους, οδηγεί την ηγεσία του Κιέβου στα πρόθυρα… κλαυθμών και οδυρμών! Μπορεί, λοιπόν, η Βικτόρια Νούλαντ που το 2014 μοίραζε… πιροσκί στους έξαλλους διαδηλωτές που ανέτρεψαν τη νόμιμη ηγεσία στο Κίεβο, να… κόπτεται για το μέλλον της Ουκρανίας, στα λόγια, πλην όμως μέχρι και οι εκεί υποτακτικοί κατάλαβαν ότι μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Ουάσιγκτον το παιγνίδι γί αυτούς τελείωσε!

-Ευχαριστούμε, βέβαια, για τη στήριξη της «εδαφικής μας ακεραιότητας, τη σύμπραξη στο θέμα τράνζιτ του φ.α. και τις διακηρύξεις ότι δεν θα επιτρέψουν στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον αγωγό από τη Βαλτική ως όπλο σε βάρος μας…. αλλά, αλήθεια δεν ακούσαμε το πιο ενδιαφέρον: Πώς οι πλευρές, (ΗΠΑ-Γερμανία), θα επιδιώξουν να το εξασφαλίσουν;». Ποια θα είναι τα συγκεκριμένα βήματα; Πικρόχολη δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του Ουκρανού προέδρου, Σεργκέι Νικήφοροφ. Σκούζουν στο Κιέβο. Και σκούζουν σε τέτοιο βαθμό που εκνευρίζουν ανοικτά την Ουάσιγκτον. Όπως αποκαλύπτει το, Politico, οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα στην ηγεσία του Κιέβου να σταματήσει τη δημόσια κριτική στην αμερικανο-γερμανική συμφωνία για τον αγωγό.

-Δημόσιες αρνητικές αναφορές μπορεί να κάνουν ζημιά στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Κιέβου, αναφέρει πηγή στο εκδοτικό. Εν κατακλείδι, όλος αυτός ο αχός γύρω από τον αγωγό φέρνει στην επιφάνεια πολλά:

-Η Γερμανία, κουτσά-στραβά ωστόσο συνειδητοποιεί ότι η ωφέλεια για την οικονομία της από τον αγωγό είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά και αφήνει τις τελευταίες ελπίδες για άσκηση μιας κάποιας ανεξάρτητης από τις ΗΠΑ, πολιτικής. - Οι πιέσεις προς τη Γερμανία ώστε να ασκήσουν επιθετική πολιτική έναντι της Ρωσίας, όπως αναφέρει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία της χώρας μας, τολμά και λέει ο γερμανική Βουλή ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας!

-Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα χειρίστου είδους προτεκτοράτο, ένα εργαλείο των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Σε τέτοιο βαθμό που την υποχρεώνουν να μιλάει (ακόμα και κατά της Ρωσίας), μόνο όταν της επιτρέπουν. Και, γενικά, να μη χαλάει την πιάτσα!

-Ένα ακόμα απτό παράδειγμα ότι οι ισχυροί προσεγγίζουν θέματα συνεργασίας με άλλες χώρες μόνο μέσα από το πρίσμα των ιδίων συμφερόντων. Οι Ουκρανοί που δεν εισάκουσαν τη ρωσική παρότρυνση παλιότερα να κρατήσουν ουδέτερη πολιτική, τώρα και νοιώθουν να τους αδειάζουν οι… σύμμαχοι αλλά και δε μπορούν να απευθυνθούν στη Ρωσία αφού έκλεισαν την πόρτα συνεργασίας μαζί της!

-Πολλά ακόμα μένουν ανοικτά γύρω από την ελεύθερη λειτουργία του αγωγού. Ωστόσο, η Ρωσία αναμφίβολα βγαίνει οικονομικά ενισχυμένη. Η πολιτική περιορισμών, κυρώσεων και απειλών που εν πολλοίς αποτελούν «άσφαιρα πυρά», δείχνει περισσότερο αδυναμία παρά ισχύ. Οι πιο ακραίοι γερουσιαστές στις ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία με τη Γερμανία για τον αγωγό, μιλούν με πικρία για μια μεγάλη γεωπολιτική νίκη του… Πούτιν!

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×