Δεν υπάρχουν ονόματα που λάμπουν χωρίς ιδεολογίες που πείθουν

Χάρης Καστανίδης, Συνέντευξη στον Δ.Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-09-12

Για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τη φυσιογνωμία και το σχέδιο ανάκαμψης του κόμματος μιλάει στην «Εφ. Συν.» ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος αποκλείει τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι προϋποθέτει κλίμα εμπιστοσύνης, που όμως δεν υπάρχει, και μια «ειλικρινή αναθεωρητική στάση» της Κουμουνδούρου.

Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα; Γιατί θέλετε δηλαδή να γίνετε αρχηγός;

Δεν συμβιβάζομαι με την ιδέα ενός καχεκτικού κόμματος που ζει στη σκιά άλλων κομμάτων, μικρός διάδοχος μιας λαμπρής παράταξης που άλλαξε την Ελλάδα και τη ζωή των Ελλήνων. Δεν συμβιβάζομαι με την ιδέα ότι η δημοκρατική παράταξη λεηλατήθηκε από τη δημοκοπική αγυρτεία τής τότε αντιπολίτευσης, αφού ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση. Δεν τελειώσαμε με την Ιστορία.

Θα γραφτεί μετά τις απαντήσεις μας. Δεν μου αρκεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για μερικά δραματικά πολιτικά λάθη στη διαχείριση της κρίσης χρέους. Οφείλουμε μέσα από την οδυνηρή αυτογνωσία να γίνουμε καλύτεροι, να γίνουμε άξιοι μιας νέας δημιουργικής εποχής και μιας ελπιδοφόρας πορείας προς το μέλλον. Θα ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη και πάλι μεγάλη, γιατί μόνο στηριγμένη σ’ αυτήν μπορεί να προοδεύσει η χώρα.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες των προτεραιοτήτων για το κόμμα σας και ποια η ειδοποιός διαφορά από τους συνυποψηφίους σας;

Προτεραιότητά μου είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, την ώρα που οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τις κρίσεις και τα γεγονότα. Στη βάση των ιδεών αυτών θα συγκροτήσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς, στην παιδεία, στις δομές υγείας και πρόνοιας, στη δικαιοσύνη.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τι θα περιμένουν από εμάς. Για να δώσω ένα παράδειγμα. Θα παρακολουθούμε τα συντηρητικά φληναφήματα περί «επιτελικού κράτους», που δεν είναι τίποτα άλλο από την ενίσχυση της προσωπικής εξουσίας του πρωθυπουργού, ή θα αλλάξουμε όλη την αρχιτεκτονική της δημόσιας διοίκησης; Το κράτος πρέπει να αποκτήσει μια μικρή κεντρική δομή σε ρόλο στρατηγείου και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες να μεταφερθούν σε αποκεντρωμένες δομές και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, γιατί όσο εγγύτερα στον πολίτη λαμβάνονται οι αποφάσεις που τον αφορούν, τόσο πιο εύκολος είναι ο έλεγχος της εξουσίας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Eίμαστε έτοιμοι να πούμε πολλά για το μέλλον της Ελλάδας και των ανθρώπων της ανάγκης, της δημιουργίας και της νεότητας.

Προέρχεστε από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Ποια η άποψη του πρώην πρωθυπουργού για την απόφασή σας; Ποντάρετε στην «παπανδρεϊκή» ψήφο;

Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ από την εφηβική μου ηλικία. Αλλά και όσοι εντάχθηκαν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται, το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησαν, με το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων ανατάσεων ταυτίζονται. Οι αποφάσεις μου είναι προϊόν εσωτερικών αναζητήσεων, πολιτικών μου εκτιμήσεων και ηθικών μου υποχρεώσεων. Δεν σχετίζεται με άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις. Επιθυμώ δε να εκπροσωπήσω όλα τα ρεύματα που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.

ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής; Πρέπει να επιστρέψουν τα ιστορικά σύμβολα και η ονομασία;

Ναι, το ακρωνύμιο και τα σύμβολα πρέπει να επιστρέψουν. Ο Ανδρέας θα έλεγε «το όνομά μας είναι η ψυχή μας». Χρειάζεται, όμως, ακόμα ένα μεγαλύτερο βήμα. Το όνομα και τα σύμβολα να συνοδευτούν από μια νέα ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, από μια συναρπαστική σύλληψη του κόσμου και του μέλλοντος της πατρίδας μας. Δεν υπάρχουν ονόματα που λάμπουν, χωρίς ιδεολογίες και προγράμματα που πείθουν.

Τι πιστεύετε ότι φταίει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπορεί να ανακάμψει θεαματικά;

Ενας πληγωμένος πολιτικός χώρος για να ανασυνταχθεί χρειάζεται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες και αυτές, με τη σειρά τους, προϋποθέτουν μεγάλους ανθρώπους και σοβαρές ηγετικές ομάδες. Θα πρέπει να μιλήσουμε και πάλι για τις ανάγκες της χώρας και τις ελπίδες των ανθρώπων της, να δημιουργήσουμε έναν ορίζοντα βιώσιμων προσδοκιών. Οσο δεν το κάνουμε θα γνωρίζουμε τη στασιμότητα, αντί να «βαδίζουμε χίλιους δρόμους κάτω από τους ουρανούς».

Ποια πρέπει να είναι η σχέση του χώρου σας με τη Ν.Δ.; Στο παρελθόν είχατε συνεργαστεί κυβερνητικά. Στο μέλλον;

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους ιδεών και αξιών, ώστε να μην είναι δυνατή η κυβερνητική τους σύμπραξη.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θεωρείτε εφικτό το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί από καιρό σε διάλογο. Τι θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να αφορά τις δυνατότητες ενός κόμματος και όχι αναγκαστικά μια συμμαχία κομμάτων. Η συμμαχία κομμάτων προϋποθέτει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών. Τέτοια εμπιστοσύνη δεν υπάρχει, γιατί στη διάρκεια της θυελλώδους δημοσιονομικής κρίσης εμφιλοχώρησαν συγκρούσεις και ιστορικές «παρεξηγήσεις», για τις οποίες θα χρειαστεί μια ειλικρινής αναθεωρητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είπε ποτέ αρνητική κουβέντα για την Αριστερά, παρά τη δίωξή του. Αλλά ο Χαρίλαος και ο Λεωνίδας δεν δίστασαν μεταγενέστερα να δεχτούν το λάθος τους στους χειρισμούς που έκαναν.

Γνώρισα μια Αριστερά των αγώνων, των ιδεών και της ευπρέπειας, που μπορούσε να συνομιλήσει μαζί σου, αναγνωρίζοντας και τα λάθη της. Μέχρι να την ξαναβρώ μπροστά μου τα ερωτήματα περί διαλόγου και συμμαχικών κυβερνήσεων θα φαντάζουν άτοπα. Για μερικούς από εμάς, στη δημόσια ζωή, η προσωπική και συλλογική αξιοπρέπεια είναι υπέρτερη των τακτικισμών.

Πολύ περισσότερο όταν η διαδρομή τους διακρίνεται από την επίμονη και συνεπή υπεράσπιση των ιδεών και των αξιών τους. Το καθήκον μου δεν είναι να αναζητώ συμμαχίες ως φτωχός συγγενής της πολιτικής, αλλά να βοηθήσω το κόμμα μου να ξαναβρεί τον βηματισμό του, την ταυτότητά του και να νικήσει στο όνομα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής αξιοπρέπειας, στο όνομα της αυτονομίας της πολιτικής, στο όνομα της πλειοψηφίας ενός λαού που δικαιούται πολλά περισσότερα στην τροχιά του μέλλοντος.

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και παρ’ ολίγον πρωθυπουργός και πρόεδρος. Το κόμμα σας και πολλοί σύντροφοί του τα χρόνια της παντοδυναμίας του σχεδόν τον ξέχασαν στον θάνατο και στο «ύστατο χαίρε». Ποια η άποψή σας για το πρόσωπο και τη στάση απέναντί του;

Ας αφήσουμε ήσυχους τους νεκρούς.

Θέματα επικαιρότητας: ΚΙΝΑΛΛ

Νίκος Μπίστης

Δεν φταίει μόνο ο Απόστολος Κακλαμάνης

Νίκος Μπίστης, 2022-05-25

Ο Απόστολος Κακλαμάνης πάντα τόσος ήταν. Αστέρας του πελατειακού...

Περισσότερα

Κορνίζες

Μιχάλης Τσιντσίνης, 2022-05-24

Τα επιτυχημένα κόμματα δεν είναι απλώς δεξαμενές οργής...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Εδώ και τώρα, τι;

Γιάννης Βούλγαρης, 2021-12-19

Αν τα σχόλια και τα άρθρα ήταν ψήφοι το ΚΙΝΑΛ θα ήταν τώρα...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

Όποιος και να κερδίσει στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να απαντήσει αν θεωρεί τον Μητσοτάκη μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης

Κώστας Ζαχαριάδης, 2021-12-12

«Αυτό που προέχει τώρα δεν είναι το κομματικό συμφέρον....

Περισσότερα

Κάτι τρέχει με το ΠΑΣΟΚ

Παύλος Τσίμας, 2021-12-11

Και ξαφνικά όλοι μιλούν για το ΠΑΣΟΚ. Η εντυπωσιακά μεγάλη-...

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Τι μπορεί να σημαίνει η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Αντώνης Λιάκος, 2021-12-09

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, με λογική ή ατομική...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Κάλπες για την ανεύρετη ακόμα Παράταξη

Γιάννης Βούλγαρης, 2021-12-04

Δεν είναι μόνο το συγκινησιακό σοκ από τον θάνατο της Φώφης...

Περισσότερα
Κώστας Χατζηγεωργίου

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Κώστας Χατζηγεωργίου, 2021-11-09

Στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ τίθεται...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

×
×