Ευρωπαϊκό βραχυκύκλωμα Μακρόν

KReport, Δημοσιευμένο: 2021-11-19

Το 2017 ο υποψήφιος Μακρόν τόνιζε ότι μια ισχυρή Γαλλία είναι νοητή μόνον εντός μιας ισχυρής Ευρώπης. Αμέσως μετά την εκλογή του στις ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόννη έθεσε ψηλά τον πήχη τασσόμενος υπέρ μιας ουσιαστικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκές ολοκλήρωσης.

Ως μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία που μπορεί να πιστωθεί προσωπικά στην επιμονή του μπορεί να θεωρηθεί η αποδοχή από την Μέρκελ της ίδρυσης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις Ευρώ.

Σήμερα ο Μακρόν δίνει μάχη για την παράταση της ισχύος των υποστηρικτικών μέτρων του Ταμείου και ταυτόχρονα προωθεί την αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η χρονική σύμπτωση της Γαλλικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 με την Προεδρική Εκλογή και τις Βουλευτικές Εκλογές τον προσεχή Απρίλιο-Μάιο θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τον Μακρόν και στο ευρωπαϊκό και στο εσωτερικό μέτωπο.

Δυστυχώς όμως για τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων που διεκδικεί δεύτερη πενταετή θητεία η διαμάχη Βρυξελλών –Βαρσοβίας για την υπεροχή ή όχι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επί της εθνικής απειλεί να τον οδηγήσει σε πολύμηνο ευρωπαϊκό βραχυκύκλωμα και αφωνία.

Μετά την Πολωνία, η Γαλλία είναι η πιο ευαίσθητη χώρα της Ε.Ε των 27 σε θέματα εθνικής κυριαρχίας με μια ευρύτατη διακομματική βάση στήριξης που διαπερνά οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Ήδη πέραν της στήριξης της πολωνικής ανταρσίας από την Ακροδεξιά και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά δύο διεκδικητές του χρίσματος της Κεντροδεξιάς για την Προεδρική Εκλογή, ο Ξαβιέ Μπερτράν και η Βαλερί Πεκρές, έχουν δημόσια αμφισβητήσει την υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ακόμη και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ήταν ο διαπραγματευτής της Ε.Ε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ευρωπαϊστής υπεράνω κάθε υποψίας, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος που θα επέτρεπε στην Γαλλία να αποσυρθεί από κάποιες πτυχές των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για να μπορέσει να κηρύξει μορατόριουμ τριών έως πέντε ετών στην μετανάστευση!

Με αυτά τα δεδομένα ο Μακρόν δεν μπορεί να συγκρουσθεί μετωπικά με την Βαρσοβία και πολύ περισσότερο να πιέσει την επερχόμενη κυβέρνηση Σολτς για παράταση της ισχύος των υποστηρικτικών μέτρων.

Μόλις κατακαθίσει ο κουρνιαχτός της γενναίας Πολωνίας που δέχεται επίθεση από τους Πούτιν και Λουκασένκο τότε η Κομισιόν θα είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει την πίεση και τις κυρώσεις στην Βαρσοβία για την ακύρωση της απόφασης του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Από τους δεξιούς λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστικές της Βαρσοβίας και τους υπερπατριώτες της εθνικής κυριαρχίας στην Γαλλία μέχρι τον νέο ή μικρό Σόιμπλε και αυριανό Υπουργό Οικονομικών Λίντνερ , όλοι χαίρονται για το ευρωπαϊκό βραχυκύκλωμα του Μακρόν…

Θέματα επικαιρότητας: Γαλλία

Άρθρα/ Πολιτική

×