Αμεσα μέτρα ενίσχυσης τώρα, πριν να είναι αργά

Κώστας Τσουκαλάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-02-11

κώστας τσουκαλάς δικηγόρος – εργατολόγος

Μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 με προοπτική εκ νέου αύξησης το 2023 στα 800 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη, έστω και προσωρινά, η αύξηση της επιδότησης του ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια και η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Η κυβέρνηση στη διαχείριση της ακρίβειας συνεχίζει την πολιτική της ατελούς ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το σταγονόμετρο και σε χρόνο αφού έχει γίνει η ζημιά στην οικονομία και στην κοινωνία. Ενώ αρνείται τα οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως η μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, με την παράλογη «λογική» ότι θα ευνοηθούν οι πλούσιοι που έχουν αυτοκίνητα σε σχέση με τους φτωχούς που δεν έχουν, την ίδια στιγμή μειώνει τον ΕΝΦΙΑ με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να ενισχυθούν κυρίως οι έχοντες μεγάλες περιουσίες, απαλλάσσει από τη φορολογία τις γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ και μειώνει τους φόρους στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων ευνοώντας μονομερώς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα. Παραμένει πιστή στην ιδεοληπτική εμμονή της για ελάχιστη και μονίμως ετεροχρονισμένη υποστήριξη σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και ταυτόχρονα αδικαιολόγητη ελάφρυνση των εχόντων και κατεχόντων.

Ενώ η κυβέρνηση ομολογεί την ανάγκη για εκ νέου αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η έτσι και αλλιώς πενιχρή αύξηση του 2% εξανεμίστηκε λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, παραπέμπει αυτήν για τον Μάιο χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προεκλογικά είχε δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2018 ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας «την αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα την καρπώνεται αποκλειστικά ο εργοδότης» και γι’ αυτό τόνισε ότι «ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ».

Στην ομιλία του έγινε πιο συγκεκριμένος δηλώνοντας: «Για να το πω απλά, αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 20%. Να πάει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ».

Ενώ η ελληνική οικονομία για το 2021 είχε την προβλεπόμενη αύξηση, η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της ανακοινώνοντας από 1-1-2022 μια ελάχιστη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά μόλις 2%, στα 663 ευρώ μεικτά.

Αντίθετα, σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά κεντρική πολιτική επιλογή ενίσχυσης των πολιτών, με κορυφαίο παράδειγμα τη Γερμανία όπου ο νεοεκλεγείς καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε αύξηση πάνω από 20% του κατώτατου ημερομισθίου (12 ευρώ την ημέρα, ενώ στην Ελλάδα 13 ευρώ τον μήνα).

Η κατανάλωση αγαθών όπως τα τρόφιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και η βενζίνη γίνεται οριζόντια ανεξαρτήτως εισοδήματος του νοικοκυριού. Λειτουργεί όπως η έμμεση φορολογία. Συνεπώς η οικονομική επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις των προϊόντων επιβαρύνει περισσότερα τα ευάλωτα νοικοκυριά που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Στα νοικοκυριά που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ συνολικά, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης υπερβαίνει το 15%, πράγμα που αυξάνει την αγανάκτηση των πολιτών και απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Τα δύσκολα για τα νοικοκυριά είναι μπροστά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης της ακρίβειας και δεν υλοποιηθούν αναδιανεμητικές πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων. Στο πρώτο φετινό τρίμηνο το καλάθι της νοικοκυράς υπολογίζεται ότι θα ακριβύνει κατά 10% λόγω των ανατιμήσεων που ορίζουν οι εισαγωγείς.

Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε κινητοποίηση. Το Βέλγιο μόλις πριν από λίγες μέρες μείωσε τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 21% στο 6%. Η Βουλγαρία πάγωσε τις τιμές θέρμανσης έως το τέλος Μαρτίου, ενώ Ισπανία και Γαλλία έθεσαν ανώτατο όριο στις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας.

Μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας, που έπειτα από μια μεγάλη περίοδο συνεπειών από τον αποπληθωρισμό τώρα βιώνει αυτές του πληθωρισμού, είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 που ήταν το 2010 (η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. βάσει της Eurostat, που έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2010) με προοπτική εκ νέου αύξησης το 2023 στα 800 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη έστω και προσωρινά για την επόμενη περίοδο, η αύξηση της επιδότησης του ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια και η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, πριν το σπιράλ ύφεσης πνίξει την ελληνική οικονομία.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

×
×