Προετοιμάζουν την παράδοση του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Διονύσης Τεμπονέρας, συνέντευξη στον Α.Πετρόπουλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2022-02-20

«Πρόθεσή τους είναι να βάλουν χέρι στον κόπο και στον ιδρώτα των εργαζομένων, για να αποκτήσουν υπερκέρδη «τζογάροντας» τις εισφορές στα διεθνή χρηματιστήρια»

“Οι τοποθετήσεις ημετέρων και golden boys στον e-ΕΦΚΑ είναι μόνο η αρχή. Είναι ζήτημα χρόνου να δούμε τοποθετήσεις, εκτός δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στη φορολογική διοίκηση, γιατί όχι και στη Δικαιοσύνη", τονίζει, στη συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο δικηγόρος - εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και προσθέτει: "Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι η πρώτη πράξη του σχεδίου να παραδοθούν, στο όχι μακρινό μέλλον, τα δισεκατομμύρια ευρώ των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε ασφαλιστικές εταιρείες και funds”.

Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, με την είσοδο των ιδιωτών σε νευραλγικές και διευθυντικές θέσεις, αντιμετωπίζει τον e-ΕΦΚΑ ως προβληματική επιχείρηση του δημόσιου τομέα, εφαρμόζοντας το «μοντέλο» της ΔΕΗ. Ποια είναι τα ζητήματα που ανακύπτουν από την επιλογή αυτή και τι σηματοδοτεί για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα;

Ο νέος νόμος, πλέον, για τον e-ΕΦΚΑ δεν ήταν πράγματι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που στοχεύουν στην απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ώστε, στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον, να παραχωρηθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Τα δισεκατομμύρια ευρώ των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος τα «καλοβλέπουν» εδώ και χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα funds.

Πρόθεσή τους είναι να βάλουν χέρι στον κόπο και στον ιδρώτα των εργαζομένων, για να αποκτήσουν υπερκέρδη «τζογάροντας» τις εισφορές στα διεθνή χρηματιστήρια. Γιʼ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), γιʼ αυτόν τον λόγο ακρωτηριάστηκε ο ΕΦΚΑ, με την παραχώρηση της έκδοσης των συντάξεων σε ιδιώτες, γιʼ αυτό τον λόγο αποκόπτεται, με τον νέο νόμο, από τον φορέα η ακίνητη περιουσία, μέσω της ίδρυσης της εταιρείας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.

Ο e-ΕΦΚΑ με το νέο καθεστώς γίνεται ένας οργανισμός που έχει μόνο δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα, λοιπές παροχές κ.λπ.), ενώ οι βασικές διαχειριστικές λειτουργίες του εκχωρούνται σε ιδιωτικές δομές. Για να περάσει αυτό το αντικοινωνικό σχέδιο, χρειάζονται τα γνωστά «golden boys» του παρασιτικού κεφαλαίου, που θα τρέξουν το σχετικό project.

Όλα αυτά δεν αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του συντάγματος;

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να παρακάμψει το άρθρο 103 του συντάγματος, που ορίζει τον τρόπο πρόσληψης και λειτουργίας των δημοσίων υπαλλήλων, τοποθετώντας διευθυντές και γενικούς διευθυντές, για πρώτη φορά στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης, από τον ιδιωτικό τομέα, δίχως κρίσεις από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Δεν διστάζει να προβλέψει υπέρογκές αμοιβές, δήθεν για να προσελκύσει τα καλύτερα στελέχη (μήπως τα ίδια στελέχη που εδώ και χρόνια «έριξαν στα βράχια» και τη ΔΕΗ;).

Δεν διστάζει να παρακάμψει τον ΑΣΕΠ και το Ενιαίο Μισθολόγιο, δημιουργώντας διευθυντικά στελέχη «δύο ταχυτήτων». Πρόκειται για αντίληψη στρεβλή, που στηρίζεται στην αναξιοκρατία και στην αδιαφάνεια, στον κομματισμό και στο πελατειακό κράτος. Προφανώς o e-ΕΦΚΑ είναι μόνο η αρχή. Είναι ζήτημα χρόνου να δούμε τοποθετήσεις εκτός δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στη φορολογική διοίκηση, γιατί όχι και στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ξεκίνησε την πορεία διάλυσης από αυτό που απεχθάνεται περισσότερο, το ίδιο το κοινωνικό κράτος.

Με ποιά κριτήρια βγαίνει στο σφυρί η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ (400 κτήρια) που χτίστηκε από τις εισφορές εκατομμυρίων εργαζομένων από τη δεκαετία του 1930;

Αν εξετάσει κανείς με προσοχή τον νέο νόμο, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αφορά την ίδρυση μιας μονοπρόσωπης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων. Η περιουσία του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει 400 ακίνητα και κοστολογείται στο 1 δισ. ευρώ. Η σύσταση μονοπρόσωπης εταιρείας ειδικού σκοπού (Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας e-ΕΦΚΑ) και η λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα εταιρεία που συστήνεται εγγράφεται στο ΓΕΜΗ, σαν να είναι μεσιτικό γραφείο, και λειτουργεί σαν μια οποιαδήποτε Α.Ε.

Η μετοχοποίηση της νέας εταιρείας είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη παραχώρησή της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση σπάει σε μετοχές τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση υποθέτει (για να αποκλείσει κάθε λογοδοσία) ότι η υπό σύσταση νέα εταιρεία δεν αποτελεί φορέα γενικής κυβέρνησης, νομοθετώντας υπό αίρεση! Αποστολή της εταιρείας είναι η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ Για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που διοικεί και τις υποθέσεις τις οποίες χειρίζεται, τις εν γένει εργασίες και υπηρεσίες της, η εταιρεία (δηλαδή τα golden boys) δικαιούται αμοιβή(!) από τον e-ΕΦΚΑ. Η διοίκηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ εξαιρείται από τις διατάξεις για τις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις. Τόση διαφάνεια!

Η νέα εταιρεία έχει πλήρη εξουσιοδότηση και δεν υπόκειται σε ουσιαστικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα, ο ΕΦΚΑ διαθέτει αρμόδια Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων, που υπάγεται στη στενή οργανωτική του δομή, διοικούμενη από υπηρεσιακά στελέχη, που λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους και αμείβονται σαν κανονικοί δημόσιοι υπάλληλοι και όχι με εξωπραγματικές αμοιβές όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τη νέα εταιρεία, στην οποία συστήνονται σαράντα (40) θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και τρεις (3) θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή. Μέχρι τώρα η αντίστοιχη διεύθυνση αποτελούνταν από πολύ λιγότερους υπαλλήλους. Η προκήρυξη των θέσεων γίνεται και πάλι εκτός ΑΣΕΠ. Η απόσχιση της υπηρεσίας προφανώς έχει στόχο την ανάθεση της διοίκησης σε «εξωτερικά» ιδιωτικά στελέχη, που θα κλείνουν τις δουλειές πιο «γρήγορα» και κυρίως δεν θα δεσμεύονται από την πειθαρχική διαδικασία, που είναι ιδιαίτερα αυστηρή, και τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Είναι εξόφθαλμο ότι γνωστά ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, έχουν βάλει στο μάτι τα ακίνητα - φιλέτα του ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση λειτουργεί για άλλη μια φορά ως πλασιέ συμφερόντων.

Τι γίνεται με τις εκκρεμείς συντάξεις και το φιάσκο με την πιστοποίηση ιδιωτών δικηγόρων - λογιστών;

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα έχει ξεμπερδέψει με το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Είναι η ίδια κυβέρνηση που δήλωνε, πριν ένα χρόνο, ότι οι νέες συντάξεις από το 2022 θα εκδίδονται με «το πάτημα ενός κουμπιού, σε λίγα δευτερόλεπτα». Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 83.000 (ληξιπρόθεσμες), οι επικουρικές σε 121.000, εκ των οποίων οι 90.000 είναι σε αναμονή περισσότερο από 3 μήνες, ενώ τα εκκρεμή εφάπαξ ανέρχονται σε 11.647, εκ των οποίων τα 5.930 είναι ληξιπρόθεσμα.

Σε αυτές τις εκκρεμότητες θα πρέπει να προσθέσουμε και τις 50.000 εκκρεμότητες στους εν αναμονή συνταξιούχους που έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Ενώ η κυβέρνηση «πόνταρε» στη βοήθεια των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ έχουν ανατεθεί μέχρι σήμερα 500 υποθέσεις, δεν έχει εγκριθεί ούτε μια απόφαση συνταξιοδότησης από τον e-ΕΦΚΑ, αποδεικνύοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες, έχουν ιδιαιτερότητες και δεν μπορούν να ανατίθεται σε ιδιώτες. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει «μια τρύπα στο νερό».

Τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζονται με την ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό, με την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των υλικοτεχνικών υποδομών και με την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×