Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία

Μανώλης Σπινθουράκης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-04-13

Οι τρεις πολιτικοί σχηματισμοί που δέσποσαν τα τελευταία 80 χρόνια -οι Γκολικοί, οι Σοσιαλιστές και οι Κομμουνιστές- δεν υπάρχουν πια και αυτοί που τους αντικατέστησαν προτιμούν να λένε όχι τι είναι, αλλά τι δεν είναι. Η Μαρίν Λεπέν ισχυρίζεται πως δεν είναι ακροδεξιά, ο Μελανσόν ισχυρίζεται πως δεν είναι ακροαριστερός και ο Μακρόν ισχυρίζεται πως δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός.

Η Λεπέν και ο Μελανσόν, με τον δικό τους βεβαίως τρόπο, δηλώνουν «αντισυστημικοί», κάτι που πρώτος θα μπορούσε να ισχυριστεί ο Μακρόν, αφού αυτός στην πραγματικότητα είναι που έφτιαξε ένα κόμμα από το τίποτα και από το πουθενά. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο ένας στους τρεις Γάλλους, ας μην το κρύβουμε, ψήφισε ακροδεξιά κόμματα και ο ένας στους δύο αυτοαποκαλούμενα αντισυστημικά.

Στο μεταξύ τα κόμματα που ξεπέρασαν το 20% στις εκλογές της Κυριακής, στις τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχουν. Ακόμα και σήμερα οι τοπικοί «άρχοντες», δηλαδή δήμαρχοι, βουλευτές και γερουσιαστές, προέρχονται από τους πολιτικούς σχηματισμούς του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Εκ παραλλήλου οι Γάλλοι, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν και με ποσοστά άνω του 70%, δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις πως δεν επιθυμούν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε του ευρώ.

Τέλος, στις εκλογές της Κυριακής οι εργάτες και οι αγρότες ψήφισαν Λεπέν, οι νέοι και οι Γάλλοι με γονείς αλλοδαπούς ψήφισαν Μελανσόν και η μεσαία τάξη και οι συνταξιούχοι ψήφισαν Μακρόν.

Μπροστά σε αυτή την πολιτική κατάσταση ο Μακρόν θα επιδιώξει να κατοχυρώσει στα μάτια της κοινής γνώμης πως εκπροσωπεί τη μόνη κυβερνώσα παράταξη στη Γαλλία, ή καλύτερα τη μόνη οικογένεια που ενώνει τα παιδιά και τα εγγόνια του Ντε Γκολ και του Μιτεράν. Δηλώνει υποχρεωμένος που στον δεύτερο γύρο θα τον στηρίξει ο δεξιός Σαρκοζί και ευτυχής που τάσσεται υπέρ του ο αριστερός Ζοσπέν.

Από την άλλη όμως ο Μακρόν γνωρίζει ότι για να επανεκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Προς το παρόν μόνο ο ένας στους τρεις από αυτούς λέει ότι θα το κάνει και μάλλον δεν επαρκεί.

Το εφιαλτικό σενάριο για τον Μακρόν είναι αυτοί που στον πρώτο γύρο δεν τον ψήφισαν και είναι κατά της Λεπέν να προτιμήσουν την αποχή στον δεύτερο γύρο και εκ παραλλήλου πολλοί από αυτούς που επέλεξαν την αποχή στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο να ψηφίσουν τη Λεπέν. Κάτι που κάθε άλλο παρά αποκλείεται.

Θέματα επικαιρότητας: Γαλλία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×