Από την Κριμαία …στα Νησιά του Σολομώντος

KReport, Δημοσιευμένο: 2022-04-19

Νησιά του Σολομώντος, Φίτζι, Παπουασία, Νέα Γουινέα, μέχρι στιγμής ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό ως εξωτικοί νησιωτικοί προορισμοί.

Για τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα τρία παραπάνω νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού έχουν ήδη γίνει οικεία όσο και η Χερσόνησος της Κριμαίας.

Την ώρα που ΗΠΑ και Δύση έχουν εστιάσει στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην απομόνωση της Ρωσίας, η Κίνα προσεγγίζει τις τρείς χώρες του Ειρηνικού με έναν δυναμισμό και αποφασιστικότητα που παραπέμπει σε επιθετική εξαγορά εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Ανώνυμων Εταιριών.

Τον περασμένο μήνα τα Νησιά του Σολομώντος ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν μια εταιρική σχέση με την Κίνα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για την ασφάλεια τους και να διαμορφώσουν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Επενδύσεις, έναντι στρατιωτικών βάσεων σε μια περιοχή που ΗΠΑ και Αυστραλία θεωρούν «Πίσω Αυλή τους» για να θυμηθούμε τον ορισμό του Προέδρου Τίοντορ Ρούζβελτ στις αρχές του 20ου αιώνα για την Λατινική Αμερική.

Όταν οι ΗΠΑ πληροφορήθηκαν την δραστηριοποίηση της Κίνας έσπευσαν να ανοίξουν τον περασμένο Φεβρουάριο πρεσβεία στα Νησιά Σολομώντος.

Τελικά υπό την πίεση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας τα Νησιά Σολομώντος ματαίωσαν την παραχώρηση ναυτικής βάσης στην Κίνα , η οποία με την σειρά της άρχισε να διερευνά την ενδεχόμενη απόκτηση βάσης στην Παπουασία-Νέα Γουινέα.

Μέσα στην βδομάδα μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων θα επισκεφθεί τα Νησιά Σολομώντος, το Φίτζι και την Παπουασία Νέα Γουινέα σε μια πρώτη διερεύνηση σύσφιξης των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων με τα τρία νησιωτικά κράτη.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συμπτωματικό ότι καταγράφονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Πεκίνο προφανώς να θεωρεί ότι έστω και προσωρινά δεν απασχολεί κατά προτεραιότητα την Ουάσιγκτον και κατά συνέπεια μπορεί να προωθήσει την στρατιωτική του παρουσία οπουδήποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία.

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×