«Πολιτικό σεισμό» προκαλεί η Λεπέν

Μανώλης Σπινθουράκης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-06-20

Υπήρξε «πολιτικός σεισμός» χθες στη Γαλλία, αλλά όχι αυτός που πολλοί προσδοκούσαν και ελπίζανε. Ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία όχι μόνο επιτυγχάνει αυτό που δεκαετίες περίμενε, δηλαδή να έχει αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και θα ηγείται για τα επόμενα πέντε χρόνια ενός στρατού δεκάδων αποφασισμένων βουλευτών σε μια Εθνοσυνέλευση που ούτε ο Μακρόν, ούτε ο Μελανσόν είναι παρόντες .

Από την άλλη ο πραγματικός ηττημένος είναι ο επανεκλεγείς προ διμήνου πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που πλέον για να μπορέσει να κυβερνά θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους από τον μόνο χώρο που ίσως δέχεται να διαβουλευτεί μαζί του, δηλαδή την παραδοσιακή Δεξιά.

Κάτι για το οποίο ασφαλώς ευθύνεται και ο ίδιος, με τη διμέτωπη πολιτική που προεκλογικά ακολούθησε, εξισώνοντας τη ριζοσπαστική Αριστερά με την Ακροδεξιά και ισχυριζόμενος πως ο μόνος εκφραστής της Δημοκρατίας στη Γαλλία είναι αυτός.

Ετσι ο Μακρόν δεν έχει τώρα άλλη διέξοδο από το να επιχειρήσει, με τη βοήθεια βεβαίως του φίλου από τα παλιά Νικολά Σαρκοζί, να πείσει τη νεογκολική δεξιά για την ανάγκη συγκατοίκησης στην εξουσία, κάτι που άλλωστε πρώτος δίδαξε στη Γαλλία ο κάποτε ηγέτης της, Ζακ Σιράκ. Η σημερινή ηγεσία της δεν δηλώνει προς το παρόν διαθέσιμη για τέτοιες διαβουλεύσεις, πλην όμως η επιρροή της στο «βαθύ κόμμα» φαίνεται πως δεν είναι μεγάλη.

Θα επιχειρήσει επίσης ο Μακρόν να δει τι περιθώρια διαλόγου υπάρχουν τόσο με την οικολογική, όσο και με τη σοσιαλιστική συνιστώσα της «Λαϊκής Ενωσης» που σε σειρά ζητημάτων της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής τα περισσότερα στελέχη της ίσως βρίσκονται πλησιέστερα στον Μακρόν και όχι στον Μελανσόν.

Η άλλη επιλογή που έχει ο Μακρόν είναι να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας και να διαπραγματεύεται κατά περίπτωση, ελπίζοντας πως θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα ευνοϊκή συγκυρία για να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Ολα αυτά ίσως αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν στο εγγύς μέλλον που ο Μακρόν θα μιλήσει για πρώτη φορά μετά τη χθεσινή νύχτα που πολύ θα ήθελε γρήγορα να ξεχάσει.

Θέματα επικαιρότητας: Γαλλία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×