Μια υπόθεση που μας αφορά όλους

Ξένια Κουναλάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-09-15

Oι πιέσεις προς την κυβέρνηση για το ζήτημα των υποκλοπών αυξάνονται. Μετά τις τοποθετήσεις έγκυρων νομικών της χώρας, έρχονται τώρα οι καταθέσεις πρώην αρχηγών της ΕΥΠ να υπογραμμίσουν τους λάθος χειρισμούς της. Προχθές ο Θεόδωρος Δραβίλλας και χθες ο Γιάννης Ρουμπάτης κατέθεσαν ότι παρακολούθηση βουλευτή ή ευρωβουλευτή ερήμην του πρωθυπουργού είναι αδιανόητη, κατά τον δεύτερο μάλιστα είναι και παράνομη. Κι οι δύο επίσης απέρριψαν την επίκληση του απορρήτου, ενώ διατύπωσαν ερωτηματικά ποιος έδωσε εντολή να καταστραφούν τα αρχεία παρακολούθησης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ειδικότερα ο κ. Ρουμπάτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν γραπτές σημειώσεις από την παρακολούθηση.

Οσο προχωράει η δημοσιογραφική έρευνα αναμένεται να δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία. Κάθε Κυριακή διαβάζουμε καινούργιες, ακόμη πιο σοκαριστικές πτυχές της υπόθεσης. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χειμώνας, η ενεργειακή κρίση, η ένταση με την Τουρκία, ο πληθωρισμός θα στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλού. Και πως ο συμψηφισμός με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ θα αμβλύνει τις εντυπώσεις. Στην περίπτωση του τωρινού σκανδάλου, όμως, υπάρχει ο παράγοντας Predator που αλλάζει τα δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το λογισμικό αυτό και ότι κάποιες χρονικές συμπτώσεις μεταξύ νόμιμης επισύνδεσης και αποστολής του σχετικού λινκ στο κινητό των στόχων είναι τυχαίες. Ας δεχτούμε αυτήν τη διακήρυξη, δεν έχουμε προς το παρόν αποδείξεις για το αντίθετο. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έχουν στη διάθεσή τους το λογισμικό δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν, ούτε έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες εκεί που έχουν τις έδρες τους. Το Predator δεν είναι αστείο και μας αφορά όλους. Πρέπει να ξέρουμε ποιος το έχει, γιατί το χρησιμοποίησε ή επιχείρησε να το εγκαταστήσει σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και πόσοι ακόμη έχουν λάβει και ενδεχομένως έχουν πατήσει τα επίμαχα λινκ.

Θυμίζω ότι η εγκατάσταση του Predator έχει τη δυνατότητα να κλέβει όλο το περιεχόμενο από το τηλέφωνο του θύματος (μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στοιχεία πλοήγησης κ.λπ.), ενώ ενίοτε μπορεί να μετατρέπεται σε κάμερα ή μικρόφωνο και να παρακολουθεί ζωντανά τον χρήστη. Σκεφτείτε το λίγο. Αν δεν είναι αυτή η απόλυτη δυστοπία για το μέλλον της ιδιωτικότητας, τότε τι είναι; Το ζήτημα υπερβαίνει την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ.

Θέματα επικαιρότητας: Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Ειδήσεις/ Γνώμες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-04-09

×