Η γνωστή-άγνωστη «Νίκη»

Τάκης Καμπύλης, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-05-28

Το θρησκευόμενο αντιεμβολιαστικό κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, «Νίκη», ήταν άγνωστο μέχρι πρότινος αλλά ο ιδρυτής του είναι γνωστός ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Ήπειρο, στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Αχαΐα, στον Πειραιά και αλλού.

Η σταθερή παρουσία του προέδρου του, στο τηλεοπτικό κανάλι «4Ε» της κεντρικής Μακεδονίας ήταν η αρχή, αλλά η επαφή του με το Άγιο Όρος ήταν κάτι περισσότερο: Από εκεί αρχίζει η δικτύωσή του εκτός Μακεδονίας.

Ξεκίνησε με αρθρογραφία στη διαδικτυακή πύλη της Μονής Βατοπεδίου. Στην πορεία θα βρει στενούς συμμάχους τρεις Μονές στο Άγιο Όρος αλλά και σε πολλές εκτός. Μέσω αυτών, αποκτά πρόσβαση στα εκκλησιαστικά και παραεκκλησιαστικά δίκτυα που μπορεί να μην κάνουν θόρυβο αλλά πολλάκις έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά.

Φθάνει μέχρι τον Πειραιά προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Σεραφείμ, αποκτά επαφές με στελέχη της Μητρόπολης Αχαΐας (κατέγραψε 3,5% εκεί), προσκαλείται σε θρησκευτικές εκδηλώσεις σε πολλές Μητροπόλεις, δίνει ομιλίες, απευθύνεται ακόμη και στον διάσημο στο χώρο του λούμπεν αντιεμβολιασμού, Μουλατσιώτη.

Στην πανδημία δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με όχημα τον ακραίο αντιεμβολιασμό και με πύρινες τηλε-αναλύσεις ανοίγουν πολλές νέες πόρτες. Από στόμα σε στόμα και μέσω κλειστών ομάδων στα σόσιαλ μίντια, το επερχόμενο κόμμα αποκτά ισχυρό αντιεμβολιαστικό προφίλ.

Αλλά με την πανδημία ήδη παρελθόν χρειαζόταν και κάτι περισσότερο. Ήταν η εποχή που ο έντονος αντι-Παπισμός Μονών του Αγίου Όρους μετατράπηκε σε φιλορωσισμό.

Οι τρεις Μονές

Οι τρεις Μονές του Αγίου Όρους που υποστηρίζουν τη «Νίκη», οι Φιλοθέου, Καρακάλλου και Ξηροποτάμου δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε άγνωστες για το ρόλο τους, πέρα από τα πνευματικά της ασκητικής τους.

Υπέρ της Ρωσίας κι εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας, πυρήνες ακραίων αντιεμβολιαστών στη διάρκεια της πανδημίας και το σημαντικότερο: Με μεγάλη επιρροή και δίκτυα σε όλη την Ελλάδα ιδίως δε σε γυναικεία μοναστήρια –όπου και καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων. Μαζί τους φέρεται να συντάσσεται κι ένα από τα πρόσωπα με ιδιαίτερη επιρροή, ο μοναχός Ευθύμιος που θεωρείται ως διάδοχος του ασκητή Παΐσιου και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους πιστούς.

Οι τρεις Μονές έχουν απασχολήσει και το υπουργείο Εξωτερικών λόγω της φιλορωσικής στάσης τους, αλλά και την Εκκλησία αφού η ριζοσπαστικοποίηση από εκεί μεταφέρεται και στις Μητροπόλεις.

Οι σχέσεις των τριών Μονών με τη «Νίκη» είναι στενές. Για παράδειγμα ο αδελφός του ηγούμενου της Φιλοθέου είναι υποψήφιος της «Νίκης» στην Α’ Θεσσαλονίκης ενώ sms του ηγούμενου της Μονής Καρακάλλου με εκατοντάδες αποδέκτες σε όλη την Ελλάδα που διέρρευσε χθες, προέτρεπε για ψήφο στη «Νίκη». Ο ηγούμενος το διέψευσε, μάλλον χλιαρά (εδώ).

Με δεδομένη την απόφαση παραίτησης του διοικητή του Αγίου Όρους αμέσως μετά τις εκλογές, δημιουργείται ήδη νέο πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Μονές, σχετικά με την λίστα των υποψηφίων. Η επιλογή θα γίνει από τη νέα Κυβέρνηση.

Θέματα επικαιρότητας: Κόμματα

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×